Legyen közös kertje a belvárosban!
2017.05.22. 06:00 I heveis

Legyen közös kertje a belvárosban!

Tavasz van, sőt már majdnem nyár, s ugyan a változó éghajlat miatt időnként nyakunkba szakadhat egy adag hó, de az ösztönös bioritmusunkat ez nem feltétlenül zavarja meg. Biztosan mindenki észre veszi magén, hogy ilyenkor szívesebben sétál inkább haza munka után és áll meg a sarki zöldségesnél pár újhagymáért. De miért ne termeszthetnénk akár magunknak?

A belvárosban, főként a VI., VII., VIII., IX kerülettel az élen sok a régi, lakhatatlan lakóház, melyet előbb vagy utóbb kezelésbe vesz az önkormányzat. Mivel szerkezetileg már annyira romos állapotban vannak, ezért  általában nem a felújítás lesz a cél, hanem a lebontás. Az ilyen foghíjteleken gyakran parkolókat hoznak létre vagy csak két jobb állapotban lévő lakóház között tátonganak. Ez azonban kiábrándító látvány, ha még parkolónak sem használják, akkor gyakran illegális szemétteleppé válik, ami még inkább rontja az összhangot. Valljuk be nem szívesen költöznénk olyan helyre, ahol nem a szomszéd tévéjébe tudunk belepillantani, hanem egy kutyavécébe.

Abban az esetben amikor magánkézben van a terület, az önkormányzat csak a magas adók kivetésével tudja ösztönözni a tulajdonost, hogy hasznosítsa a parlagon hagyott területet. Hiába a bírság, sokszor még ez sem elég motiváció arra, hogy rendben tartsák a foghíjtelkeket.

A KÉK, azaz a Kortárs Építészeti Központ ugyan a város rehabilitációját és fenntarthatóságát tűzte ki missziójául, melynek része a foghíjtelkek hasznosítása is. Abból kiindulva, hogy a belsőbb kerültekben viszonylag kevés a zöldterület és a lakásokra sem jellemző a kertkapcsolat, ezért a közösségi kerteknél jobbat ki sem találhattak volna.

Ha saját veteményest szeretnénk a belvárosban akkor nem is kell mást tennünk, mint jelentkezni a soron következő projektbe. Ugyan sorsoláson kell részt vennünk, hogy hozzájussunk egy darabhoz a felparcellázásra váró területből, de kis szerencsével önálló 5-10 m2-en garázdálkodhatunk évi 12.000 Ft-os tagdíjért. Mivel közösségi működésen alapszik nyilván részt kell venni a kialakításban is, de ez csak erősíti azt az élményt, hogy van egy kertünk.

A következő összeállításunkban a közösségi kertek közelében lévő ingatlanokat válogattuk ki, hogy tényleg csak ki kelljen lépnie a kertjébe!

A Grund Kerthez közel, a Corvin negyed sarkán:

Modern lakás a Práter utcában:

pra_ter1.jpg

Megnézem!

Ha a Corvin sétányon szeretnél hazamenni:

corvin.jpg

Megnézem!

1+1 szoba 16,5 millióért:

bo_kai.jpg

Megnézem!

 

A 7KERT mellett:

A Király utcában:

kira_ly.jpg

Megnézem!

Hangulatos lakás a Klauzál téren:

klauza_l.jpg

Megnézem!

 

Címkék: budapest válogatás belváros eladó eladó ingatlan közösségi kert Budapest otthontérkép