Nógrád olcsó, érdemes kihasználni!
tippek-trükkök
2017.05.15. 06:00 I dibig

Nógrád olcsó, érdemes kihasználni!

Vagy legalábbis elgondolkodni rajta. Nógrád megye gazdasági mutatói meglehetősen szerények, különösen Pest megyével, pláne Budapesttel összevetve. Ellenben a földrajzi közelség nyújtotta lehetőségek megfontolandók. Például Balassagyarmat még kilencven kilométerre sincs Budapesttől közúton. Autóval másfél órán belül megjárhatjuk.

balassagyarmat_laszlo_lovag.jpgBalassagyarmati korzózás - fotó: lászló lovag/Indafotó

A napi ingázás persze idegőrlően időrabló, embert próbáló feladat, viszont aki zömében távmunkázik, vagy folyton utazó területi képviselő, és csupán heti egyszer, még jobb esetben pusztán kéthetente van jelenése a budapesti központban a szokásos meetingen, már elgondolkozhat azon, hogy Balassagyarmaton már 6 és fél millió forintos irányáron vehet 58 négyzetméteres panellakást.  Kétszintes, 110 négyzetméteres családi házat pedig 18 millióért.

Budapesten ezt a bűvészmutatványt legfeljebb akkor tudnánk kivitelezni, ha időgéppel rendelkeznénk, és 1-2 évtizedet visszaröppennénk a közelmúltba. (Csak akkor meg már inkább ugye lottóznánk.)

Ezek az árak már annyira lent vannak,hogy úgy tűnik: lejjebb már nem is mehet. Persze időgépem sajnos nekem sincs, ki tudja mit hoz a jövő? Mint ahogy minden idők egyik legjelentősebb közgazdásza, John Keynes mondta: "Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk." Még a legnagyobb közgazdászok is gyakran fatálisan melléfognak a prognózisaikkal, de Keynesnek speciel ebben igaza volt – legalábbis ami a saját személyét illeti –, ugyanis 1946-ban, 63 éves korában elhunyt.

Egy stagnáló régió (Szőrszálhasogató olvasóink megnyugtatásául: a régió alatt most nem a megyénél nagyobb regionális közigazgatási felosztást értem, hanem általánosságban. Mint amikor a budapesti belvárosról beszélünk, akkor is jellemzően nem pusztán az V. kerület Belváros nevű városrészéről van szó.) sajnos rendkívül sokáig képes a béka segge alatt vegetálni, és még csak az sem kimondottan hungarikum, hogy egy országban az egyik leggazdagabb és az egyik legszegényebb régió egymással szomszédos.

Például Angliában is évtizedek óta hatalmas a gazdasági olló a Nagy-Londont körbeölelő, gazdag Délkelet és a vele közvetlenül szomszédos, a szénbányászat háttérbe szorulása óta még önmagára nem lelő Északkelet között.

Minden estre hosszabb távon bizakodásra adhat okot a távmunka széleskörű elterjedése, valamint Balassagyarmat, és Nógrád megye egyéb, északi települései esetében: az államhatár közelsége. Szlovákia ugyan meglehetősen szélsőségesen nyugat-kelet alapon szétszakadt ország. A gazdagabbik, nyugati fél határ menti sávjából már most is átcsorognak az ingatlanvásárlók például Komárom-Esztergomba (vagy, mint a délkeleti végeken: Békés megyébe a romániak a határsávból), de hosszú távon a földrajzi közelségre úgy is tekinthet az ingatlanvásárló, mint ha egy szelvény helyett kerttővel lottózna: magyarán akár Magyarország táltosodik meg a leszakadt Nógrád megye felzárkóztatásával, akár Szlovákia keleti fertályában kezd el végre-valahára true dübörögni a gazdaság, az ingatlanárak növekedése szempontjából mindkettő win-win pozíció.

Illetve, aki nem kockáztatna vásárlással, akkor a bérléssel is egyértelmű az árelőny a két B-betűs város: Balassagyarmat és Budapest között. No de rugaszkodjunk el ettől a Balassagyarmat-fétistől: kalandozzunk csöppnyit tovább Nógrád megyében, egészen a megyeszékhelyig: Salgótarjánig. Ugyan egy kissé még inkább eltávolodtunk így Budapesttől, de a távolság továbbra sem eget verő: alig 110 kilométer, ráadásul közel felét autópályán, az M3-ason tehetjük meg, másfél órán belül bekocsikázva Budapestre, hasonlóan, mint a kissé közelebbi Gyarmatról.

Salgótarjánban már olyan 120 négyzetméteres, 3+1 szobás, parkosított kertkapcsolatos családi házat bérelhetünk havi 120 ezer forintért, ami egy kétgyerekes családnak maga a Kánaán, ráadásul négyzetméterenként ezer forintért havonta.

salgotarjanmuzeumtermagocilla.jpgSalgótarján, Múzeum tér - Fotó: magocilla/Indafotó

Még azoknak is megfontolandó opció, akik a tágabb értelemben vett budapesti belvárosban olyan, 60-80 négyzetméteres lakást tulajdonolnak, ami a beosztása miatt már szűkös a családnak, ám a lokációnak köszönhetően vígan kiadhatják havi 200 ezerért. Máris havonta 80 ezer forint talált pénz, ráadásul a nagyobb élettér mellett. És a budapesti tulajdont sem kell elkótyavetyélni, ha mégis dugába dőlne a nógrádi kaland.

Természetesen nem szándékozom eladni a 15 ezres Balassagyarmatot, de még a közel 40 ezres Salgótarjánt sem Budapest-szintű kulturális stb, lehetőséget nyújtó világvárosként, de hát mivel gyorsan be lehet jutni a fővárosba akár egy-egy színházi előadásra, koncertre, állatkertezni a gyerekekkel stb., van az a réteg, akiknek érdemes ebben az opcióban is gondolkodni.

Címkék: salgótarján olcsó családi ház nógrád megye olcsó lakás olcsó házak