Izgalmas belső kertek a pesti Chicagoban
2017.05.03. 16:06 I heveis

Izgalmas belső kertek a pesti Chicagoban

A VII. kerületből mintha kifelejtették volna a zöld területet. Egybefüggő, nyitott parkjai nincsenek, amik a jó idő közeledtével még kínzóbb hiányt jelentenek az itt lakóknak. De nincs veszve minden.

Persze ott van a Rózsák tere, de az is inkább egy templomkertnek, szinte szakrális térnek tekinthető. Esetleg eszünkbe juthat a Szent István Egyetem Állatorvosi kara, aminek szintén viszonylag nagy kertje van, de ez is zárt és az intézmény része.A Városliget közelsége ugyan könnyít ezen a képtelen gyeptelenségen, de ne feledjük, hogy az már a kerület határán kívül esik.

Úgy tűnik a négyzethálós tervezésbe nem fért bele a természet közelsége. A kerület “Chicago”-nak csúfolt része tényleg az amerikai betonrengeteget idézi. Nem csoda, a századforduló környékén szinte gomba módra szaporodtak itt az épületek. Ma már visszasírjuk a ledózerolt konyhakerteket, de a XIX. század végén a legdinamikusabban fejlődő része volt a városnak. A rossz nyelvek szerint a közbiztonság is hozzájárult a Chicago becenévhez, bár a tavalyi mutatók ezt kifejezetten megcáfolják. A 2016-os adatok szerint a lakosokra jutó bűnesetek aránya ebben a városrészben közepes volt. 

img_7214.jpg

A zöld területekre való igényből és a lakosság konszolidálódása lehet a magyarázata az olyan kis rejtett gyöngyszemeknek, mint ez a Nefelejcs utcai lakóház. Itt a lakóközösség összefogásával saját “zöldterület” varázsoltak a belső udvarba. A négy emeletes lakóház mintája annak, hogy bár a kerület lehet metropolisz jellegű, maga a ház amiben lakunk azt kertvárosivá formálhatjuk.

img_7219_1.jpg

A belső udvar új járólapot kapott, benne szinte már őserdőszerűen burjánzik a zöld növényzet. A közepén még kis padot és asztalkát is elhelyeztek, hogy ki lehessen ülni a nyári estéken. Itt még a gang körfolyosóját is virágok díszík. Lift ugyan nincsen, de minden egyes lépcsőfordulóban párnázott székre ülhetnek az idősebbek. A csigalépcsőn azoknak is érdemes lassítaniuk, akik sportosak, ugyanis a falakat végig festmények díszítik, melyet egy régen itt lakó festőművésznő ajándékozott a háznak.

img_7216.jpg

Ez csak egy, a Nefelejcs utcai bérházak közül, ahol az összefogás ilyen hangulatos lakóhelyet eredményezett. De ne álljunk meg egynél, nézzük meg, hová költözhetnénk még be, hiszen a környék tele van lehetőségekkel:

Nagy családdal is:

nef1.jpg

Megnézem!

Itt még a falakat is tologathatod:

nef2.jpg

Megnézem!

Galériás garzonlakás:

nef3.jpg

Megnézem!

Címkék: budapest válogatás zöld lakás belváros eladó erzsébetváros eladó lakás Budapest otthontérkép