Ötletcunami a spórolós felújításhoz
Tippek-trükkök
2017.04.18. 06:15 I galerika

Ötletcunami a spórolós felújításhoz

Felújításkor mindig az a két legnagyobb kérdés, hogy „Mennyibe fog kerülni?” és „Mennyi ideig fog tartani?”. Az idő és a pénz tehát kulcsfontosságú, és ha már ilyen sok pénzt szánunk rá, szeretnénk, amennyit csak lehet spórolni rajta.

Kompletten felújított lakás egyedi megoldásokkal az V. kerületben

ujrahasznositas-felujitaskor1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Spórolni pedig többféleképpen is lehet. Vásárolhatunk például olcsóbb anyagokat, elvégezhetjük a munkát saját magunk, vagy a bontásból megmaradt alapanyagokat akár újra fel is használhatjuk. Ezekkel persze mind kockázatot vállalunk, és végül lehet, hogy még többe is kerül a felújítás. De ha tudjuk, hogy mi az, amit még tényleg újra lehet használni, sok pénzt takaríthatunk meg. Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani.

Munkalapok

A konyhafelújítás egyik legolcsóbb módja kétségtelenül az, ha csak a munkalapot, vagy csak a konyhaszekrény ajtajait cseréljük le, ilyenkor ugyanis semmi mást nem kell elmozdítanunk. Ennél jóval bonyolultabb a helyzet, ha az egész konyhabútort szeretnénk lecserélni, de a régi munkalapot azért megtartanánk. Ezt minden további nélkül megtehetjük, ha az új konyhabútor ugyanakkora lesz, mint a régi, és a főzőlap, mosogató helye is ugyanott lesz. Azonban ilyenkor is vigyázni kell arra, hogy a munkalap ne sérüljön, amikor levesszük.

Asztalos által készített egyedi bútorokkal az V. kerületben

ujrahasznositas-felujitaskor2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Gépek, berendezések

Egy komplett konyhafelújításnál is előfordulhat, hogy a beépített gépeket, vagy legalábbis azoknak egy részét megtartanánk. Érdemes is megtartani azokat, amelyek 5 évnél nem régebbiek, vagy maximum 10 évesek, de még sohasem kellett szerelőt hívni hozzájuk. Ebben az esetben csak arra kell figyelnünk, hogy az új konyhabútorba is illeszkedjenek.

A már javított gépeket azonban nem érdemes megtartani, és a 10 évnél idősebbeknél is érdemes elgondolkodni, hogy újra beépítsük-e őket, ugyanis várható, hogy 1-2 éven belül elromlanak majd.

Csaptelepek, csövek

A csaptelepeket is célszerű megtartani, ha még viszonylag újak, de ha mozognak vagy állandóan csöpögnek, inkább cseréld ki őket, mielőtt eláztatják a frissen felújított konyhádat. Illetve a falban futó csöveket is érdemes kicserélni, ha már régiek, különösen, ha még ólmot is tartalmaznak.

Csempék

A csempe az, amit egyáltalán nem érdemes újrahasznosítani, különösen, hogy bontásakor nem sok fog épen megmaradni belőle. Az egyetlen, amire a bontásból származó csempe jó lehet, az a mozaik készítés, már ha van türelmed bíbelődni vele.

Befektetésnek tökéletes felújított lakás a VII. kerületben

ujrahasznositas-felujitaskor3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Világítás

Egy konyhai vagy fürdőszobai mennyezeti lámpát nyugodtan meg lehet tartani, ha illeszkedik a helyiség stílusához a felújítás után is, és nem zárlatos. A beépített lámpák helyzete ennél már jóval bonyolultabb, és ha a konyhaszekrényt vagy a fürdőszobaszekrényt lecseréljük, valószínűleg nekik is menniük kell majd.

Eladni is érdemes

Persze előfordulhat, hogy a még jól használható dolgok helyett is újat veszünk, mert stílusában már nem illik a felújított helyiséghez, vagy egyszerűen csak mindenből teljesen újat akarunk. Spórolni azonban ilyenkor is lehet, ha a még jó állapotban lévő darabokat megpróbáljuk eladni.

Garancia

A másik sarkalatos pont egy ilyen felújításnál (már ha nem mi magunk végezzük el a munkát), hogy a kivitelező mire és milyen mértékben vállal garanciát. Ha ugyanis arra kérjük meg, hogy a megmaradt anyagokból bármit újrahasznosítson, már lehet, hogy nem lesz teljeskörű a garancia.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: újrahasznosítás felújítás világítás csempe munkalap konyhafelújítás tippek-trükkök csaptelepek fürdőszoba felújítás