Dobtunk egy hátast ettől a homlokzattól
ELADÓ/KIADÓ
2017.04.15. 08:20 I TothGeza78

Dobtunk egy hátast ettől a homlokzattól

Nem csak az átlagember, de még a szakemberek sem gondolnák, hogy akad a VIII. kerület erősen átalakuló részén olyan „őrült vállalkozó” aki nem a legolcsóbb, legpuritánabb új építésű lakásokkal akarja a vevőket csábítani.

Van végre valaki, aki szembe megy a „jó lesz nekem a legolcsóbb is” szemlélettel. Mayer Róbert, a Magdolna utcai Simona ház kapcsán mesélte blogunk szerzőjének, hogy egy osztrák cégnél igencsak elképedtek, amikor a napsugarak beesési szögétől függően változó külső burkolatot rendeltek, amit csak a legelegánsabb modern villákba szoktak kérni.

Minek egy most beépülő, sokáig nem épp makulátlan hírű környékre az eredeti ár sokszorosába kerülő, különleges épületborítás – értetlenkedtek még az osztrákok is. Mayer Róbert azonban nem tágított: A Simona Házzal a beruházó hosszú távra tervez. Olyat akar alkotni a Magdolna negyedben, ami egyfajta ikonként fogható fel.

„Létrehozhattunk volna pár négyzetméterrel nagyobb, de funkciójában még kevesebbet is nyújtó átlaglakásokat, de e helyett mind a belső, mind a külső tervezés során az volt a szempont, hogy a lehető legtöbb olyat nyújtsuk a vásárlóinknak, amik majd a végső felhasználóknak fontosak.” - mondta.

Nem az a céljuk, hogy a lehető legkisebb ráfordítással építsenek átlagos házakat.

Egyik legalapvetőbb filozófiájuk az, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal a legnagyobb hatást érjék el.
A manapság mindenek felett álló költséghatékonyság helyett – azaz, hogy hogyan lehet egy adott célt a legkevesebb ráfordítással elérni – inkább másra koncentrálnak. Céljuk az „emelőerő” maximalizálása, azaz egy olyan különlegesség létrehozása (persze a lehető legoptimálisabb költségszinten), amivel a lehető legnagyobb hatást képesek elérni.

Ezt a hozzáállást pedig a startupok világából kölcsönözték, ezért sem meglepő, hogy a Simona Ház igencsak vagányra, fiatalosra sikeredett – már ami a látványterveket illeti.

simona_haz3_1.png


A beruházó eddigi projektjeinél a látványterveket felülmúlta a valóság ezért itt is erre lehet számítani.

Bár a beruházó elmondása szerint itt a látványterv és a kész állapot között sokkal erősebb lesz a kapcsolat, mint lenni szokott ...

Megnézték, hogy mi a legfontosabb a diákoknak, kiszámolták azt is, mennyiért éri meg itt új lakást venni vagy bérelni. E számokból „visszafelé számolva” jutottak el eddig az egyedi koncepcióig. Ezután megnézték, hogy a beruházói oldalról még így is megéri-e megvalósítani a projektet: a válasz pedig igen lett.

A következő menetben megnézték melyek a mindenképpen szükséges dolgok, illetve melyek azok a „nice to have” elemek, amelyek költsége még belefér, és a legnagyobb hatást érik el. Így tudják megvalósítani a homlokzatot is.

A létrejött projekt magáért beszél: érdemes megnézni a látványterveket, 2018 márciusában pedig a kész épületet is.

A következő épületük a Lujza utcában lesz, most folyik a tervek véglegesítése.