Aranyat ér egy jó alagsor, vagy tetőtér
Tippek-trükkök
2017.04.15. 07:15 I galerika

Aranyat ér egy jó alagsor, vagy tetőtér

Valljuk be, akármennyire is jó és gazdaságos egy kis lakást fenntartani, mindannyian örülnénk, ha otthonunkat csak még egy helyiséggel megtoldhatnánk, vagy egy eddig kihasználatlan helyet valahogy hasznossá tehetnénk. Különösen igaz ez azokra, akiknek gyerekeik vannak, mert legyen bármilyen tágas is a lakás, a tárolóhely valahogy sosem elég.

alagsor-tetoter-hasznositasa1.jpg

Kép forrása: homeepiphany.com

A lakótér növelésének egyik legkézenfekvőbb módja, az alagsor vagy a tetőtér beépítése, ami azonban nem kis munkával jár, és még csak nem is olcsó. Ha úgy érzed, erre már nincs kapacitásod, adunk néhány egyszerű ötletet, amivel ezeket a tereket is lakhatóvá teheted.

Nem kell mindent leburkolni!

Egy korábban nem használt tér lakhatóvá tételében a burkolás az egyik legnagyobb költséggel és munkával járó feladat. Az alagsorban csövek millió futhatnak a mennyezeten és a komplett épületgépészet is valószínűleg itt kapott helyet az egyik sarokban, míg a falakon és a padlón a hideg, szürke beton látványát kell elviselnünk. A tetőtérben pedig szintén csak csupasz betont találunk a lábunk alatt, a fejünk fölött pedig a gerendák és cserepek látványa fogad.

Ezt a nem túl barátságos látványt általában gipszkartonozással szokták eltüntetni, ami drága és sok munkával jár, de van ennek egyszerűbb módja is, különösen, ha kedveljük az indusztriális stílust. Az alagsor mennyezetét például le is festhetjük csövekkel és mindennel együtt, ami csak alatta fut. Ehhez érdemes valamilyen feltűnő színt használni, de legjobb a fekete, amellyel a csövek szinte teljesen beleolvadnak a környezetükbe, ahogyan ebben a nappaliban is.

alagsor-tetoter-hasznositasa2.jpg

Kép forrása: houzz.com

Az indusztriális stíluson pedig lágyíthatunk kicsit, ha a mennyezetet inkább fehérre festjük, ehhez pedig kiegészítésként érdemes a beton falakat is fehérre festeni. Így a csövek szintén szinte észrevétlenek maradnak, az amúgy is sötét alagsor pedig sokkal világosabbnak látszik majd. Gondolnád, hogy ez a nappali egy alagsorban van?

alagsor-tetoter-hasznositasa3.jpg

Kép forrása: pinterest.com

A tetőtérben már ennél többet kell dolgoznunk, hiszen a cserepek látványát a gipszkartonon kívül csak lambériával tüntethetjük el, ami szintén sok munkával jár és nem olcsó mulatság. A lambériázás után azonban, csak le kell kenni a gerendákat és a lambériát, és máris gyönyörű belső burkolatot kaptunk. Ez alól persze kivételt képez, ha nádtetős házban lakunk, akkor ugyanis ilyen gyönyörű hálószobánk is lehet.

alagsor-tetoter-hasznositasa4.jpg

Kép forrása: thespruce.com

A betonpadló burkolására szintén nem kell óriási összegeket elköltenünk, hiszen akárcsak a falakat ezt is lefesthetjük, egy nagy szőnyeggel pedig melegebbé és barátságosabbá varázsolhatjuk a helyiséget, akárcsak ebben az alagsori nappaliban.

alagsor-tetoter-hasznositasa5.jpg

Kép forrása: bobvila.com

Hőszigetelés

Hozzá kell fűznünk, hogy ezek a megoldások természetesen nem biztosítják a megfelelő hőszigetelést, így az újonnan kialakított helyiségeket csak szezonálisan használhatjuk. De még így is jól jöhet egy esős nyári napon egy játékszoba az alagsorban vagy a tetőtérben.

A jól bevált OSB lap!

Ha mégis burkolni szeretnénk, de legalábbis a gépészetet szeretnénk eltakarni, akkor erre a legolcsóbb megoldás az OSB lap. Igaz, nem túl tetszetős, addig, amíg nem kezdjük el design elemként használni, ahogyan ebben az indusztriális stílusú nappaliban is tették.

alagsor-tetoter-hasznositasa6.jpg

Kép forrása: hgtvhome.com

De ennek a családi háznak a tetőterében is nagyszerű házi könyvtárat alakítottak ki Balatonalmádiban.

alagsor-tetoter-hasznositasa7.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Szinte bármilyen helyiséget kialakíthatunk

Az így kialakított alagsorban vagy tetőtérben a nappalitól, a dolgozószobán át, a játékszobáig gyakorlatilag bármilyen helyiség helyet kaphat, de a fürdőszoba vagy a konyha kialakítása kétségtelenül drágább, és több munkával járhat.

Játékszoba egy XII. kerületi családi házban

alagsor-tetoter-hasznositasa8.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: festés burkolás tetőtér alagsor játékszoba tippek-trükkök tetőtérbeépítés indusztriális stílus lakótér növelés OSB lap tatőtér-átalakítás