Egész emeleteket vesznek a kínaiak Budapesten
2017.04.14. 07:22 I MeNa

Egész emeleteket vesznek a kínaiak Budapesten

A kínaiak a Belvárost, az oroszok és ukránok a budai és a balatoni villákat vagy luxus lakásokat részesítik előnyben.

A külföldi gazdához került 3.163 db ingatlan zöme ház és lakás. Tavaly 1.213 db ingatlant vásároltak kínaiak, 446 db ingatlant oroszok, és 231 db ingatlan ukrán állampolgárok - olvastuk a kormany.hu adatbázisában. Bármilyen hihetetlen, nem csupán hitelt, hanem bizonyos esetekben állami támogatást is kaphattak-kaphatnak, bár egyelőre az adásvételeknek legfeljebb a tizedénél kellett plusz forrás, körükben inkább készpénzes vásárlás jellemző.

zoltan_utca_tagas_lakas1.png

Az Otthontérkép kínálatát felkeresők aktivitásait vizsgálva, továbbá piaci információkat felhasználva  megállapítható, hogy Budapesten a nagy értékű, felújított vagy újszerű belvárosi lakások főleg a kínai vevők figyelmét keltették fel. Nem ritka, hogy rövid idő alatt egész emeletekhez jutnak a szép bérházakban. Ugyancsak nagyon megtetszett nekik a Vár és közvetlen környéke. Mindez azért is érdekes, mert az ázsiaiak a korábbi években jobbára a középső pesti kerületeket vagy külső budai övezeteket keresték.

A Belvárosban szép számmal vettek itt ingatlant oroszok vagy orosz ajkúak is. Utóbbiak a nagyobb budai luxus házakat, villákat részesítik előnyben, de közülük megint egyre többen keresik a balatoni lakóparkokat, vízparti nyaralókat és a gyógyfürdők körüli településeken az új lakásokat, házakat.

A legtöbb magyarországi pénzintézetnél nincs akadálya a hitelfelvételnek külföldiek számára, de természetesen nem ugyanaz az ügymenet, mint hazai ügyfelek esetében. Az sem mindegy, hogy melyik ország állampolgára az illető. Ennél is fontosabb, hogy a külföldi ügyfél devizakülföldinek, vagy devizabelföldinek számít-e.

A két fogalom közti különbség könnyen meghatározható: devizabelföldinek számít az a személy, aki rendelkezik magyar hatóság által kiállított személyazonosító okmányokkal. Számukra sokkal több lehetőség kínálkozik, mint azok számára, akik devizakülföldinek számítanak, tehát nem rendelkeznek magyar okmányokkal. Emellett fontos kérdés, hogy honnan származik a hitelfelvevő rendszeres jövedelme. Ha van magyarországi jövedelme, akkor már ő is számos lehetőség közül választhat, hasonlóan a magyar állampolgárságú kérelmezőkhöz - emlékeztetett a GDN képviselője.

Persze vannak olyan kérelmezők, akik külföldi állampolgárok, nem Magyarországon élnek, és nem is itt dolgoznak, pusztán befektetési céllal szeretnének ingatlan vásárolni. Nekik is vannak lehetőségeik, bár ez a banki kínálat elég szűk. Ennek ellenére nagyságrendileg az ingatlan értékének 60-70%-ban számíthatnak banki finanszírozásra.

A külföldi állampolgár még állami támogatást is kaphat. Ehhez azonban alapos vizsgálaton kell átesnie. Megnézik például, hogy milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon, mely országban fizeti az adóka, van-e magyar adóazonosító jele. Alapvetően ugyanúgy jogosult lehet, ha bizonyos kritériumok együttesen megvannak.

Ma már a pénzintézetek többsége nem vár el fordítást a dokumentumokról, ezzel jelentősen csökkennek az adminisztrációs költségek. Sőt angol, vagy német nyelvű dokumentumok esetén gyakran semmilyen fordításra nincs szükség. Persze ebben is van eltérés a bankok között, de egy felkészült hitelközvetítő szakember segít eligazodni az ügyfeleknek.

Címkék: luxus lakások kínai vevők lakáspiac orosz vásárlók lakáspiac ukrán vásárlók lakáspiac külföldi vevők lakáspiac eladó belvárosi lakások