Így újítsd fel a konyhád lépésről-lépésre!
Tippek-trükkök
2017.04.12. 09:27 I galerika

Így újítsd fel a konyhád lépésről-lépésre!

Egy konyha felújítása még akkor is kihívás elé állít bennünket, ha csak a konyhaszekrényt, vagy csak a burkolatot szeretnénk lecserélni, egy tetőtől-talpig újjá varázsolás pedig szó szerint hónapokra konyha nélkül hagyhat bennünket. Ezért fontos a pontos tervezés és ütemezés, aminek fényében fel tudunk készülni erre a hosszan tartó ideiglenes állapotra.

Egyedi tervezésű, modern konyha egy VI. kerületi lakásban

konyhafelujitas1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Tervezés

A konyhafelújítás első lépése tehát a tervezés, addig ugyanis, amíg nem tudjuk a legapróbb részletekre kiterjedően, hogy mit szeretnénk, addig kár bármit is bontani, vásárolni, vagy szakembert keresni.

A tervezés első lépéseként pedig a következő kérdést kell feltennünk magunknak: Miért is akarom felújítani?

  1. Ha a válasz az, hogy nem elég menő, trendi, nem az én stílusom, stb., akkor egy esztétikai felújítással megúszhatjuk a dolgot, és lehet, hogy nem is kell mindent lecserélnünk.
  2. Ha a válasz az, hogy túl kicsi, vagy nem praktikus az elrendezése, akkor már jóval bonyolultabb a helyzet. A túl kicsi konyhát vagy van lehetőségünk bővíteni, vagy nincs, de egy fal eltolása, kivágása stb. mindenképp statikus szakembert kíván, így ha már tudjuk, merre szeretnénk bővíteni, akkor őt hívjuk ki, és egyelőre ne is tervezzünk tovább.

Ha a konyha elrendezése nem praktikus, akkor ezen kell változtatnunk, és ez a változtatás segíthet azokon a konyhákon is, melyek túl kicsik, de nem bővíthetőek. A konyha elrendezésének praktikusabbá tételéhez a 3-as szabályt kell figyelembe vennünk, mely a konyha 3 fő funkciójának, azaz a 1. tárolás, hűtés, 2. mosogatás, 3. főzés háromszög alakban történő elhelyezését jelenti. Hogy kinek jön be az L-alakú, kinek a párhuzamos, kinek az egyvonalban és kinek az U-alakban elhelyezett konyhaszekrény az inkább ízlés és a konyha egyedi adottságainak kérdése, de megnyugtatunk mindenkit, hogy a 3-as elrendezés mindegyikben alkalmazható.

  1. Ha a válasz az, hogy lepukkant (nem tévesztendő össze az első ponttal, amikor a konyha csak a mi ízlésünknek nem felel meg), azaz mind a burkolatok, mind a konyhaszekrény régen kimentek a divatból, és a gépek sem korszerűek, akkor valószínűleg azért szeretnénk felújítani, mert szeretnénk eladni, és így a kutya sem veszi meg.

Tágas konyha egy XII. kerületi lakásban

konyhafelujitas2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mérés

Ha már tudjuk a választ, elkezdhetünk ténylegesen is tervezni, amihez először is fel kell mérnünk a terepet, azaz pontosan le kell mérnünk, hogy amit elképzeltünk az valóban el is fér-e.

(Itt jegyezzük meg, hogy a régi, házgyári konyhaszekrények esetében a kétajtós szekrények 90, az egyajtós szekrények pedig 45 cm szélesek voltak, míg a mai konyhaszekrények kétajtós elemei 80, egyajtós elemei 40 cm szélesek, de lehet kapni 50 cm széles egyajtós és 60 cm széles kétajtós szekrényeket is. Így ha eddig mondjuk két kétajtós és egy egyajtós szekrényed volt, akkor számíts arra, hogy több szekrényed lesz.)

Ha a mérésen túl vagyunk, érdemes azt is végiggondolni, hogy a víz-, villany- és gázvezetékek helyét mennyiben befolyásolja majd az új elrendezés. Ha a lehető legköltséghatékonyabban szeretnénk megúszni a felújítást, ne változtassunk a tűzhely, a mosogató és a mosogatógép helyén, csak akkor, ha a praktikusság miatt ez elengedhetetlen.

Ha tudjuk már, hogy hova és mekkora konyhaszekrények kerülnek, ideje lemérnünk, hogy hány négyzetmétert szeretnénk csempével és padlólappal burkolni és hány négyzetméternyi falfelületet festünk majd le. Így könnyebben tudunk majd kalkulálni a költségekkel.

Praktikus konyha egy frissen felújított lakásban a II. kerületben

konyhafelujitas3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Költségek

Ha már megterveztük, mit szeretnénk, ideje megtervezni, mennyibe is fog kerülni mindez, és csak ezután jöhet a munkálatok ütemezése. Itt fontos megjegyezni, hogy a költségterv sajnos módosíthat az eredeti terven, és az ütemterv és a költségterv is folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással. Így a menet közben felmerülő változásokat és módosításokat kezeljük kellő rugalmassággal.

A költségek alapvetően anyagárból és a szakemberek munkadíjából tevődnek össze, ahhoz azonban, hogy az anyagárral pontosan tudj számolni, először a kivitelező csapatot kell összeszedned. Ehhez először vedd sorra, milyen szakemberekre lesz szükséged, majd minden szakmán belül kérj több kivitelezőtől is árajánlatot. Az árajánlatok értékelésénél vedd figyelembe azt is, hogy pontosan milyen munkálatok és milyen alapanyagok vannak benne az árban, nem mindegy ugyanis, hogy mit kell neked megvenned, és mit biztosít a kivitelező.

Ha kiválasztottad a vállalkozókat, már tudni fogod, hogy mit kell saját magad megvenned, így könnyen kalkulálhatsz az anyagár és a munkálatok költségeivel. Számíts azonban arra, hogy a végösszeg ennél biztosan nagyobb lesz, nincs ugyanis olyan konyhafelújítás, ahol ne merülnének fel váratlan kiadások. Sajnos ilyenkor szokott kiderülni, hogy a várható költség magasabb, mint ami a keretünkbe belefér, ezért ilyenkor lehet újra és újratervezni egészen addig, míg terveink és lehetőségeink egy pontban nem találkoznak.

A munka ütemezése

A munka ütemezése egyrészt attól függ, hogy mely munkálatok azok, amelyek más munkálatok elvégzésének feltételei, másrészt nagymértékben függ attól, hogy melyik szakember, mikor tud ránk időt szakítani. De alapvetően a következő sorrendet érdemes tartani:

  • Nagyobb, az épület szerkezetét érintő munkák: falak bontása, építése, szigetelés, új nyílászárók berakása
  • Épületgépészeti munkák: gáz-, víz-, villanyvezetékek újrahúzása, kiállások áthelyezése
  • Festés és burkolás
  • Konyhaszekrény felszerelése, gépek, berendezések beszerelése

Persze, ha egy szakember pont akkor nem tud jönni, amikor szükségünk lenne rá, akkor akár heteket is csúszhatunk, vagy szükség lehet arra, hogy mást bízzunk meg a munkával, aki esetleg drágábban vállalja el, ezért fontos, hogy felkészüljünk arra, hogy a felújítás várhatóan tovább tart és többe kerül, mint amennyire számítottunk.

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: konyha mérés felújítás tervezés festés burkolás falbontás konyhaszekrény ütemezés konyhafelújítás költségterv tippek-trükkök burkolat csere