Otthont keresel? Egymilliót is spórolhatsz!
GAZDÁLKODJ OKOSAN
2017.04.07. 10:47 I TothGeza78

Otthont keresel? Egymilliót is spórolhatsz!


Egy jó hitellel akár milliós(!) tételt is spórolhatunk. Csak nyugalom, nem kell kapkodni! Tippeket adunk a sikeres lakásválasztáshoz.

Sohasem egyszerű a megfelelő otthon kiválasztása. Higgyük el egy öreg rókának: még akkor sem lenne az, ha megnyernénk egy sok százmilliós lottónyereményt és egyébként egyáltalán nem kellene figyelemmel lennünk a leendő lakás/ház árára.

A valóságban persze a meglévő önerő mellett – ami lehet örökség, lakástakarék pénztár, életbiztosítás, vagy akár a családi ezüst is – a lakáshitelre is szükségünk van. Szerencsére ma döbbenetesen alacsonyak a hitelkamatok is, akár már 2,5 százalék körül is kaphatunk hitelt!

Ez utóbbi esetben törekedjünk arra, hogy a lakás fenntartása, a részletek fizetése ne legyen több mint – párok esetén – az egyikünk fizetése. Így átmeneti gondok – állásvesztés, hosszabb betegség – idején is képesek leszünk megtartani legalább a lakást, mielőtt még az elmaradások miatt exponenciálisan növekvő kamatok felemésztik az egész lakást, elvesztve így a korábbi befizetések egy részét is.

A legfontosabb: ne kapkodjunk! Százezrek, akár még milliós tétel is megspórolható, ha alaposan körülnézünk a hitelpiacon.

Nézzünk egy példát: nyolcmilliós hitelt veszünk fel egy 12 millió forintba kerülő használt lakásra 20 éves futamidőre a fővárosban. Van olyan bank, ahol ezért havi 42 ezer forintos induló törlesztőt kérnek, és a mai kamatszintek alapján összesen 10,1 milliót fizetünk majd vissza a 20 év leforgása alatt. Egy drágább ajánlatban viszont (pontosan ugyanezért a hitelért!) havi 46 ezer forint felett is fizethetünk. Mi az az ötezres kérdezhetjük? No de a 20 év alatt nem 10,1, hanem 11,16 milliót fizethetünk vissza, ami egymillió hatvanezerrel több a legjobb ajánlatnál!

bankhitel1.png

És ehhez még nem is kell sok dolog, csak egy a több jó hitelkalkulátor közül, amelyiken eltöltünk pár percet. Ezután a 2-3 legjobb ajánlatot adó bankot felhívjuk, vagy csak visszahívást kérünk az ügyintézőtől. Ezután pedig megy minden, mint a karikacsapás! Csak egy kis önerő és sok bátorság kell. És persze az emlegetett megfontoltság.

Soha ne fogadjuk el az első banki ajánlatot, bármilyen kedvesen is mosolyog az ügyintéző. Inkább még két másik bankot is versenyeztessünk meg, akkor is ha kisebb hitel kell, vagy nem veri az eget a nettó fizetésünk. Ilyen esetben különösen nem mindegy az a havi pár ezer forint sem. Ráadásul láttuk is, hogy pár ezer forint húsz év alatt milyen hatalmas összegre duzzad.
És persze azért is tervezzünk óvatosan, mert a kamat nem lesz mindig ilyen alacsony! De a több évre fixált törlesztőkről egy későbbi cikkünkben írunk még...

 

Címkék: bank hitel ház lakás lakáshitel otthon lakásvásárlás önerő eladó ház törlesztő részlet használt lakás bankhitel eladó lakás hitelkalkulátor lakástakarék garzon lakás banki ajánlat