Hogyan változtak konyháink az elmúlt 100 évben
Home dekor
2017.04.07. 10:42 I galerika

Hogyan változtak konyháink az elmúlt 100 évben

Talán egyik helyiség sem változott annyit az idők folyamán, mint a konyha. Trendek jöttek, mentek és újra visszatértek. Nézzük hát milyen konyhában főztek a háziasszonyok az elmúlt évtizedekben.

Női tervezők és ergonómia a 20-as években

Érdekes, de a 20-as évekig senki sem foglalkozott különösebben azzal, hogy a konyhák praktikusak legyenek. A parasztházakban az emberek rögtön a konyhába léptek, innen nyílt a tisztaszoba és a hátsó szoba, tehát a konyha volt a családi élet központja. Míg a tehetősebbek megengedhették maguknak, hogy személyzetet tartsanak, és a konyhát igyekeztek otthonuk központi helyiségeitől a lehető legtávolabb tartani.

Az első világháború után rengeteg lakást kellett lakhatóvá tenni, és a falvakból a városokba áramló munkástömegek számára is lakásokat kellett építeni. Így születtek meg a szoba-konyhás munkáslakások, ahol a nagy családokban, a konyha még alvóhelyként is funkcionált. A középosztály pedig már nem engedhette meg magának, hogy személyzetet tartson, és a nők közül is egyre többen álltak munkába, így a praktikus konyha kialakítása elengedhetetlenné vált.

konyhak-az-elmult-100evben1.jpg

Kép forrása: Pinterest.com

Ennek első úttörői pedig mind nők voltak, akik közül a frankfurti Margarete Schütte-Lihotzky tette le az ergonómia alapkövét a konyhában. Lihotzky a frankfurti lakásépítési tervhez igazodva (mely az olcsóságot, a praktikusságot és a hatékony helykihasználást helyezte előtérbe) megalkotta az ún. Frankurti konyhát, mely mind a mai napig a konyhai térrendezés alapja. Lihotzky konyhájában beépített szekrények kerültek a falakra, az ablak elé pedig munkapultot tett, rengeteg volt a tárolóhely, és az egyszemélyes konyha közepére egy forgószéket helyezett, hogy ülve is lehessen dolgozni.

Amerikában pedig már ekkor megjelentek az első mosogatógépek!

A 30-as években megszületett az amerikai konyha

Frank Lloyd Wright amerikai építész, az organikus építészet szülőatyja volt az, aki a konyhát a házak hátsó részéből előre hozta, és az étkezővel összekapcsolta. Az új trend azonban Európát még jó darabig hidegen hagyta, és az európai konyhakultúrában ebben az évtizedben lényeges változás nem történt.

Társbérlet és közös konyha a 40-es években

A II. világháború után újra égető lakáshiány mutatkozott, amit többek között a nagypolgári lakások feldarabolásával oldottak meg. Így több lakó, esetleg család élt egy lakásban közös konyhahasználattal, arra hogy a konyhát bármilyen módon korszerűsítsék pedig még anyagi okokból sem volt lehetőség.

Mosógépprogram az 50-es években

A mosógépprogram nem újkeletű találmány. Az 50-es évekre teljessé vált a nők foglalkoztatottsága, a kormányzat pedig szerette volna megkönnyíteni az otthoni munkát, hogy a nők munkájukra koncentrálhassanak. Ehhez pedig mosógépprogramot hirdetett, és a hajdúsági Téglás községben megalapították az első mosógépgyárat. Mivel ekkor még nem volt általános, hogy a lakásokban fürdőszoba is legyen, a mosás pedig a bérházak közös mosókonyhájában zajlott, az első mosógép tulajdonosok a konyhában helyezhették üzembe forgótárcsás készülékeiket.

konyhak-az-elmult-100evben2.jpg

Kép forrása: bohemeskuvo.hu

A konyha másik fontos berendezési tárgya a kredenc volt, melyet elsősorban az 50-es, 60-as években gyártottak, de most reneszánszát éli. Főzésre már a XIX. század közepe óta a sparheltet használták a nagyobb városok konyháiból azonban az 50-es évek végén kezdett eltűnni, míg vidéken még évtizedekig használatban maradt. Az ételek hűtésére pedig kb. az 1910-es évek óta jégszekrényt használtak, melyhez egészen az 50-es évek végéig lovaskocsin, később pedig teherautóval szállították a jeget.

Megszülettek az első panelkonyhák a 60-as években

Az 50-es évek végén már lehetett látni, hogy a megnövekedett lakásigényt nem lehet típustervekkel való építkezéssel megoldani, ezért 1958-ban tervpályázatot hirdettek, melynek eredményeként megszületett a „C-terv” és az Óbudai kísérleti lakótelep. E terv keretében született meg Kovács Zsuzsa és Arnold Károly díjnyertes beépített típuskonyhája is, mely még az 50-es évek kredenceire emlékeztető összhatást keltett. A panelkonyhákban azonban a szűkösebb hely miatt már nem erre volt szükség, és ide már nagyon egyszerű vonalvezetésű, dobozszerű konyhabútorok kerültek, melyek már nem fából, hanem lényegesen olcsóbb laminált lapokból készültek.

konyhak-az-elmult-100evben3.JPG

Kép forrása: ng.hu

Illetve ekkor kezdték el építeni a Kádár-kockákat is melyeknek tágas konyháiba sokszor szintén házgyári konyhabútor került. A gáz- és villamoshálózat kiépítésének köszönhetően pedig nemcsak a panellakásokban, hanem egyre több helyen jelentek meg a gáztűzhelyek és az elektromos árammal működő hűtőszekrények.

Azok a színes 70-es évek

A 70-es évek konyháiban a harsány színek domináltak, és a házgyári konyhabútorok elsősorban narancssárga vagy piros-fehér összeállításban készültek, melyekből egyre több került a kertes házakba és a tégla építésű lakásokba is. A háziasszonyok pedig pillangószéken ülve pucolták a krumplit a vacsorához.

Faerezetes konyhabútor a menő a 80-as években

A 80-as években még mindig a harsány, színes konyhabútorok voltak az uralkodóak, de akiknek ilyen volt már irigykedve néztek azokra, akik le tudták cserélni a trendibb, faerezetes mintájú házgyári darabokra. Aki pedig megtehette, hogy a konyhája csempével nem burkolt részeit lambériázza abszolút trendinek számított és még linóleumból is gyártottak parketta mintásat. Ekkor jelentek meg a Karancs gáztűzhelyek, amiket még ma is sokan használnak, és a sarok étkezőgarnitúrák is. Az évtized vége felé pedig voltak, akik már mikrosütővel is büszkélkedhettek.

Sarokétkező egy soproni lakásban

konyhak-az-elmult-100evben4.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Mindenki amerikai konyháról álmodik a 90-es években

A 90-es évek stílusa már jóval visszafogottabb volt, eltűntek az élénk színek, és helyüket a pasztell árnyalatok vették át. Ekkor tudtuk meg, mi is az az amerikai konyha, és innentől kezdve, mindenki erről álmodott. Megjelentek az első kombi hűtők, ahol már bőven volt hely a fagyasztott áruknak, és az első kombinált tűzhelyek is. A mikro kezdett általánossá válni, és egyre többen vettek fritőzt, szagelszívót. Nyugati mintára sokan betették a mosógépet a konyhába, és a legtehetősebbeknek már mosogatógépük is volt. A linóleum helyett elkezdtük járólappal burkolni konyháinkat, a régi házgyári csempék mellett pedig egyre szebb csempéket vehettünk a falra, széles szín- és minta választékban.

Konyha a 90-es évek divatja szerint Kaposváron

konyhak-az-elmult-100evben5.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A minimalizmus térhódítása 2000 után

Bár nem vált általánossá, de ekkor kezdett egyre népszerűbbé válni a minimalista lakberendezés, és ez egyre több konyhában megjelent. A szuperül felszerelt konyhákba pedig most mát mindenki konyhaszigetet akart.

Ez már az okoskonyhák évtizede!

2010 után indult hódító útjára a rozsdamentes acél és a gránit, megjelentek az első indukciós főzőlapok. És az életünk minden területét érintő okostechnológia belépett a konyhánkba is.

Indukciós főzőlap és gránit a konyhában egy győri lakásban

konyhak-az-elmult-100evben6.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

 

A legjobb ingatlanok magánszemélyektől (X)

Címkék: konyha kredenc lambéria frank lloyd wright jégszekrény konyhasziget sparhelt amerikai konyha linóleum társbérlet frankfurti konyha kombinált hűtő okoskonyha home dekor panelkonyha Óbudai kísérleti lakótelep pillangószék sarokétkező kombinált tűzhely