3 dolog, amiért szeretjük az amerikai konyhát
négyzetméter
2016.12.21. 11:00 I csorbazs

3 dolog, amiért szeretjük az amerikai konyhát

A konyha egy tipikusan olyan terület a lakásban, aminél a praktikusság alapfeltétel. Hiába szupermodern, ultratrendi a berendezés, ha egy rántottát alig lehet megsütni a főzőlapon. A hagyományos és az amerikai konyha rivalizálása örök kérdés, hiszen ízlés dolga, hogy ki melyiket preferálja. Mai bejegyzésünkben bemutatjuk, hogy miért érdemes az amerikai konyha mellett dönteni.

30 évvel ezelőtt az amerikai konyháknak még híre hamva nem volt Magyarországon. Az alapfelfogás értelmében a konyha egy pusztán funkcionális tér, amit nem szabad összemosni a sokkal reprezentatívabb helyiségekkel, például a nappalival. Nem volt ez másként abban az időben sem, amikor szakácsok és szakácsnők készítették az ételt a "ház urainak", akik gyakran be sem tették a lábukat a konyhába, sőt, jellemzően a cselédszobák is a konyhából nyíltak ekkoriban.

A rendszerváltás azonban a trendekben is változást hozott, így tudott szépen fokozatosan elterjedni az amerikai konyhák divatja. Lássuk, miért érdemes ezt a konyhatípus választani! 

Tágasság érzetét kelti

Ebben a IX. kerületi lakásban például a konyha és a nappali összenyitásával egy tágasabb tér keletkezett, míg ha ezt nem tették volna meg, akkor aránylag szűkös lenne mindkét helyiség. A lakástulajdonosok, okosan nem nyitották össz a tereket 100%-osan, így egy kicsike falat hagytak a mosogató mellett, ami diszkréten elfedi adott esetben a mosatlan edényeket, így nem kell a kanapé ülve ezt a "panorámát" bámulni.

haller_utca_elado_lakas.jpg

 

Nem szegregálja a szakácsot

Az amerikai konyha hatalmas előnye, hogy nem zárja ki a családból a főzés idejére a szakácsot. Ebben az Angyal utcai lakásban feltehetően az ingatlan mérete késztethette a lakókat arra, hogy ezt a konyhatípust válasszák. A picike lakás konyhabútora jól harmonizál a nappali többi részével, az almazöld, a fehér és a sötétebb árnyalatok pedig remek harmóniát alkotnak.

angyal_utca_elado_lakas.jpg

 

Praktikus megoldásokkal orvosolhatók az ellenérvek

Az amerikai konyhák ellen támasztott érvek leginkább a szagokra és a látványra vonatkoznak. A szagelszívók korában azonban előbbi már nem lehet valós érv, utóbbi pedig megoldható - ahogy fentebb is láttuk - egy kisebb paravánnal, falrésszel. Ebben a családi házban például középutas megoldást választottak és a konyha egy sarkát nyitották csak meg.

urom_elado_csaladi_haz.jpg

Címkék: négyzetméter