Nappalit kanapé nélkül? Igen!
Home dekor
2017.03.24. 09:55 I galerika

Nappalit kanapé nélkül? Igen!

A nappali elengedhetetlen eleme a kanapé vagy ülőgarnitúra. Vagy mégsem? Az igazság az, hogy ez is csak egy újabb lakberendezési szabály, amit érdemes megszegni!

De ha már megszegjük, és azt mondjuk, hogy csak azért sem rakunk a nappaliba kanapét, akkor érdemes kitalálnunk, hogy mégis mit használjunk helyette. Hiszen akárhogyan is nézzük, a nappali az a helyiség, ahol az ember az ideje nagy részét ülve tölti.

nappali-kanape-nelkul1.jpg

Kép forrása: furniture.cort.com

Akárcsak a rómaiak

Ezt a szép szokást és a lakberendezési elvet pedig egészen az ókori Rómáig vezethetjük vissza. Ott alakult ki ugyanis, hogy egy asztalt 3 szófával (egyik oldalán karfás félig fekvő, félig ülőbútor, nevezik díványnak, pamlagnak is) vettek körül, melyen a házigazda és a vendégek félig fekvő helyzetben ettek. Ez az elrendezés annyira népszerű volt, hogy még nevet is adtak neki: triclinium, és nappalijainkban gyakorlatilag, igaz már kanapéval helyettesítve mind a mai napig fent maradt. Ha pedig már a rómaiaktól ered ez a szokás, akkor akár újra bevethetjük ezeket a stílusos bútordarabokat, még ha evéshez kényelmetlennek is tűnnek, TV-t nézni, vagy egymással beszélgetni, biztosan kényelmesebbek.

Karosszékekkel

Ha pedig ódzkodunk a félig fekvő, félig ülő pozíciótól, akkor néhány karosszék vagy fotel lehet a megoldás, különösen, ha egy-egy ottománnal is kiegészítjük őket, amire a lábunkat is kényelmesen felhelyezhetjük. Ha pedig ezt az elrendezést választjuk, kiegészíthetjük mindegyiket egy-egy kis asztalkával is, melyre vendégeink a teát rakhatják.

nappali-kanape-nelkul2.jpg

Kép forrása: onlinemeetingrooms.com

Egyszerűen csak a földön ülve

A földön ülés nem is olyan idegen az emberiségtől. Gondoljunk csak a japánokra, akik a mai napig a földön, tatami szőnyegen ülve fogyasztják teájukat, vagy a nomád népekre, akiknek sátraikban, jurtáikban szintén szőnyegek szolgálnak ülőalkalmatosságként.

Nappali szőnyegekkel és párnákkal a II. kerületben

nappali-kanape-nelkul3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

A nappali ily módon történő berendezése, persze csak akkor ajánlott, ha még elég fiatalnak érezzük magunkat ahhoz, hogy a földről fel is tudjunk kelni. Így kifejezetten ajánlott a családi fészekből éppen kirepült, első lakást vásárló, első albérletet kereső fiatalok számára, akiknek egy ülőgarnitúra beszerzése igencsak megterhelné a költségvetését. A földön, szőnyegeken ülni persze még így is kényelmetlen lehet, de kiegészíthetjük néhány babzsákfotellel, ülőpárnával, ottománnal, puffal az összképet.

A földbe süllyesztve

A földön ülésnek egy továbbfejlesztett változata a süllyesztett nappali, ahol voltaképpen a süllyesztés következtében kialakult lépcsők, párnákkal kiegészítve szolgálnak ülőalkalmatosságként. Ez az elrendezés szintén a fiatalok körében lehet népszerű.

nappali-kanape-nelkul6.jpg

Kép forrása: pinterest.com

Ahogy az élet hozza

Sokszor persze pont a nagybetűs élet alakítja úgy a dolgokat, hogy nem lehet külön nappalink, és egy szobát több funkcióban is kénytelenek vagyunk használni. Ennek egy tipikus példája, mikor egy négytagú család csak egy kétszobás lakást engedhet meg magának, így a szülők szobájának egyszerre kell betöltenie a nappali, a háló esetleg még az étkező szerepét is. Így történt ebben a XII. kerületi lakásban is, ahol az étkező székei, és egy gyönyörű karosszék szolgál ülőalkalmatosságként, míg a TV-t a franciaágyból lehet nézni.

nappali-kanape-nelkul4.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

De a garzonlakások tulajdonosai is kénytelenek egyetlen szobában ötvözni ezeket a funkciókat, amit ennek a XIII. kerületi lakásnak a tulajdonosa ügyesen meg is oldott.

nappali-kanape-nelkul5.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

 

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: szőnyeg fotel kanapé nappali dívány karosszék babzsákfotel ülőgarnitúra szófa ottomán ülőpárna pamlag home dekor