Kicseréli az ablakot? Költsön inkább a tetőre!
Tippek-trükkök
2017.03.07. 11:02 I galerika

Kicseréli az ablakot? Költsön inkább a tetőre!

nyílászárócsere és a külső homlokzati szigetelés a legnépszerűbb energetikai megtakarítást célzó felújítások, de vajon mit ér, ha körbeburkoljuk a házat, és a meleg közben kiszökik a tetőn keresztül? Mai posztunkban a tetőszigetelés témakörét járjuk körbe.

Külső hőszigeteléssel és tetőszigeteléssel épült családi ház Vácott

tetoszigeteles1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Egy tetőtér beépítéses ház tetejénél a megfelelő hőszigetelés nem hiányozhat, ez azonban nem ennyire egyértelmű a csak padlásként, tárolásra használt tetőterek esetében. Egy felmérés szerint Magyarországon a lakóépületek 60-70%-ánál nincs hőszigetelve a tető, miközben boldog-boldogtalan nyílászárót cserél, vagy külső homlokzati szigeteléssel burkolja körbe a házát. Pedig a tetőn távozik a hőenergia 25%-a, ami igen jelentős mennyiség, így a tetőszigetelés fajsúlya semmivel sem kisebb, mint akár a külső hőszigetelésé, akár a hőszigetelt nyílászáróké. De nézzük, milyen anyagokkal, és hogyan szigetelhetjük padlásterünket!

Mire használod a padlást?

Ez az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt szaladnál szigetelőanyagot vásárolni. A legegyszerűbb, legolcsóbb és akár házilag is kivitelezhető megoldás ugyanis a födém szigetelése, ehhez azonban tudnod kell, hogy szeretnéd-e a padlást tárolás céljára használni, ekkor ugyanis lépésálló szigetelést kell választanod. Ha pedig a későbbiekben a tetőtér beépítésén is gondolkodsz, érdemesebb inkább a tetőt szigetelned.

Vályogból épült ház 20 cm-es tetőszigeteléssel egy Domaszéki tanyán

tetoszigeteles2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Milyen szigetelőanyagot válassz?

Tetők szigetelésére leggyakrabban kőzetgyapotot vagy üveggyapotot használnak, melyek közt a leglényegesebb különbség az árakban mutatkozik meg. A kőzetgyapot ugyanis lényegesebben drágább, előnye viszont mindössze annyi az üveggyapottal szemben, hogy nagyobb a tűzállóképessége (ettől függetlenül az üveggyapot is A1-es, azaz nem éghető tűzvédelmi besorolással rendelkezik), és az üveggyapottal ellentétben nehezebben tömörödik, így hosszabb az élettartama.

Mindkét szigetelőanyag előnye viszont, hogy rendkívül jó hő- és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, valamint az EPS lapokkal ellentétben a rágcsálók nem szeretik, így nem is rágják szét őket.

Ha a födém szigetelést választod

Amennyiben úgy döntöttél, hogy a padlást egyáltalán nem akarod használni, akkor egyszerű a dolgod, hiszen a nem lépésálló szigetelés a legolcsóbb megoldás, és lerakása is egyszerű. A megfelelő hőszigetelő képesség érdekében érdemes legalább 20 cm vastag szigetelést lefektetned, melyhez a kőzet- vagy üveggyapotot akár táblákban vagy tekercsben is megvásárolhatod. Arra figyelj, hogy a szigetelőanyagot legalább két rétegben fektesd le, eltolt illesztésekkel.

Födémszigetelésnél fontos tudnod, hogy milyen födémmel rendelkezik a ház, mely lehet fa vagy szilikát bázisú. Amennyiben a födém anyaga fa, nem használhatsz párazáró jellegű polisztirolhabot, vagy párazáró jellegű fóliát, burkolatot. Ebben az esetben helyezz páraáteresztő fóliát a szigetelésre, a szigetelés alá pedig a födém kialakításától függően páratechnikai réteg kerüljön.

Az így szigetelt födém természetesen nem terhelhető, arra azonban szükség lehet, hogy a kéményekhez, tetőkibúvókhoz eljuss, ezért építs ki közlekedési útvonalakat pallók segítségével.

Más a helyzet, ha szeretnéd, hogy a födém járható, terhelhető legyen. Ebben az esetben lépésálló hőszigetelést válassz, melyre még OSB lapokat is kell fektetned.

Családi ház külső szigeteléssel, tetőszigeteléssel és hőszigetelt nyílászárókkal Egerszalókon

tetoszigeteles3.jpg 

Még több képért kattints a fotóra!

Amennyiben inkább a tetőt szigetelnéd

Ez a megoldás lényegesen drágább, hiszen több anyagra lesz szükséged, és a felszerelése is bonyolultabb, akár szakemberre is szükséged lehet, ezért csak akkor válaszd, ha biztosan tudod, hogy a jövőben majd be szeretnéd építeni a tetőteret. A tetőt leggyakrabban úgy szigetelik, hogy a szarufák közé helyeznek fel kőzetgyapot vagy üveggyapot lapokat, a mai hőszigetelési követelmények mellett pedig ezt már kiegészítik a szarufa alsó síkján egy második réteg szigetelőanyaggal.

A szarufák között elhelyezett szigetelőanyag vastagságát egyrészt a szarufa vastagsága határozza meg, másrészt az, hogy a szerkezetben, a cserepek alatt milyen fólia van. Ha a fólia párazáró nem lehet a teljes vastagságot kitölteni, egy 3 cm-es légrést kell hagyni, hogy a pára ne tudjon lecsapódni, azaz a szarufa vastagságánál 3 cm-rel vékonyabb szigetelőanyagot kell vásárolni. Amennyiben a fólia páraáteresztő, a szigetelőanyagot teljes vastagságban fel lehet helyezni. Ha egyáltalán nincs a tető alatt fólia, akkor páraáteresztő fóliát is fel kell helyezni, a belső oldali szigetelés alsó síkjára pedig újabb páratechnikai réteget kell felhelyezni.

A szigetelőanyagot célszerű a szarufák közé 2-3 cm-rel szélesebbre vágni, hogy befeszüljön, így egyrészt megtartja magát, másrészt az anyag tömörödése esetén sem fog hézag keletkezni.

 

 

Mennyire családbarát a környéked? (X)

Címkék: energiatakarékosság hőszigetelés üveggyapot tetőszigetelés kőzetgyapot külső hőszigetelés tippek-trükkök hőszigetelt nyílászárók