Húszmilliárd fontos potenciál rejlik a londoni tetőtérbeépítésben
tippek-trükkök
2017.03.07. 01:59 I dibig

Húszmilliárd fontos potenciál rejlik a londoni tetőtérbeépítésben

A magyar nemzeti valuta-fétisisták kedvéért: Hétezer-kétszázmilliárd forint.


Ugye Londonban is az történik – csak sokkal nagyobb léptékben – mint Budapesten. A városközpont és az azt övező területek ingatlanárai a csillagos eget nyaldossák, ennek egyelőre a Brexit sem vetett gátat. A központban pedig a beépítendő telkek vagy a bontható épületek száma is rendkívül korlátolt, így ésszerű megoldás a meglévő épületeken, felülről terjeszkedni.

apex-airspace-southwar_636.jpg

 
Londonban meglehetősen gyorsan pörgetik az ilyetén ráépítéseket. Például az elmúlt hetekben egyeztek meg egy 28 lakásos tetőtérbeépítéses projektben. A tervezéstől a kulcsrakész kivitelezésig 45 hét alatt lezavarják az építkezést. Az ingatlanfejlesztés összértéke nyolcmillió font. Vagyis az új lakások átlagára több, mint 285 ezer font: átszámítva több, mint százmillió forint.

 
Annyira nem is csillagászati, hiszen a belső budai és pesti kerületek legmenőbb lakásai is elérték ezt az árfekvést.

 
Egy, a tárgyban folytatott felmérés szerint 180 ezer új otthont is lehetne Londonban tetőtérbeépítéses fejlesztéssel felhúzni. Már 2015-ben is éledezett ez a piac. 400 tetőtérbeépítéses lakást húztak fel tavalyelőtt. Persze ez a szám eltörpül a potenciális lehetőségekhez képest.

 
A magánszektor mellett a városi önkormányzat is partner ezekben a fejlesztésekben. Eladnak önkormányzati tulajdonban álló tetőtereket, majd a lakásszövetkezetektől visszabérlik a tetőtérbeépítéses ingatlanok egy részét és megfizethető áru önkormányzati bérleményként juttatják a rászorulóknak. Nem elenyésző számú, kirakatmegoldásokról van szó. Hatmilliárd font a potenciális lehetőség ebben a P+P-konstrukcióban a Property Weekben megjelent (talán magyar származású?) Samuel Horti által jegyzett cikk szerint.

Címkék: london tetőtér tetőtérbeépítés ingaltanfejlesztés