Mit jelent az "átlag" a lakáspiacon?
gazdálkodj okosan
2016.10.11. 11:31 I csorbazs

Mit jelent az "átlag" a lakáspiacon?

100 milliós villa, budai luxusház, fullextrás nyaraló. Kevés olyan tagja van a magyar társadalomnak, aki ilyen "ékességekkel" büszkélkedhet. Mai posztunk sem ezekről a csodaházakról szól, hanem olyan átlag otthonokról, amiket hétköznapi emberek kínálnak eladásra hétköznapi embereknek.

Tévedés azt gondolni, hogy általános és normális, ha valaki zsebből ki tud fizetni egy 50 milliós lakást. Szerencsés esetben van némi megtakarítás, összeköltözők esetén a két ingatlan eladási ára összedobható, ám sokkal gyakoribb, hogy hitelből finanszírozzák a vásárlást. Nincs is ebben semmi különleges, hiszen normális körülmények között ez nem jelenthet különösebb rizikót és bonyodalmat.

 

Belső kétszintes lakás a VIII. kerületben

További képekért kattints a fotóra!elado_lakas_nepszinhaz_utca.jpg

 

A néhány évvel ezelőtti történések azonban némi óvatosságra intenek és arra késztetik a vásárlókat, hogy kétszer is fontolják meg mekkora anyagi terhet tudnak bevállalni, nehogy aztán pórul járjanak. Nem érdemes ebben a kérdésben túlzásokba esni, sokkal célravezetőbb, ha reális célokat tűzünk ki magunk elé. Tény, hogy a piaci környezet jelen pillanatban meglehetősen stabilnak mondható és meglehet, hogy az ingatlanárak is emelkedni fognak a jövőben, ami vásárlásra ösztönözhet, nem árt azonban óvatosnak lenni és tisztában lenni a korlátokkal.

A lakásárakat kritizáló kommentek tucatjai érkeznek napról napra, melyek üzenete, hogy ma már csak irreális összegekért lehet lakáshoz jutni. Tény, hogy az utóbbi évben jelentős, akár 20-30%-os áremelkedés következett be, fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem igaz minden térségre és kerületre. 

 

Azonnal költözhető lakás a Mogyoródi úton

További képekért kattints a fotóra!mogyorodi_ut_lakas_elado.jpg

 

Az ingatlan árát több tényező is befolyásolja, ennek egyike a piac alakulása. Hiába azonban az árfelhajtó erő, ha maga a lakás romos és lakhatatlan, esetleg nem előnyös kvalitásokkal bír. Ezeket a túlárazott otthonokat a keresgélő tömeg "kiveti" magából, abban az értelemben, hogy a tulajdonos egyszerűen képtelen lesz eladni. Fontos tehát, hogy milyen tulajdonságokkal bír az adott ingatlan, ahogy az is, hogy hol található. Ezek a szempontok pedig szubjektívek, ami az egyiknek a világ hátsó vége, az a másiknak a munkahely szomszédsága, ami az egyiknek felújítandó romhalmaz, az a másiknak egy lehetőség, mert épp olyat keresett, amit saját ízlésére formálhat.

 

Szép kilátás és kiváló közlekedés

További képekért kattints a fotóra!arpad_ut_elado_lakas.jpg

 

Mindezek mellett természetesen a lakásárak emelkedése tényként kezelendő, amivel nem nagyon lehet mit csinálni, mint elfogadni és arra koncentrálni, hogy milyen módon szerezhető meg a hőn áhított otthon, illetve milyen kompromisszumokat vagyunk hajlandók megkötni. 

Mai bejegyzésünkben átlagárú otthonokat mutatunk be, vagyis olyanokat, amik a környék többi eladó otthonához képest sem nem drágábbak, sem pedig olcsóbbak. Fontos megjegyezni és kiemelni, hogy az átlagárú nem azt jelenti, hogy minden egyes eladó lakás ennyibe kerül adott kerületben! Természetesen vannak ezeknél jóval drágább és olcsóbb ingatlanok is.

 

Nagy szobák és parkra néző ablakok 

További képekért kattints a fotóra!lakkozo_utca_elado_haz.jpg

 

Címkék: eladó megfizethető valogatas gazdálkodj okosan