Ilyen volt egy lakótelep a Horthy-rendszerben
négyzetméter
2016.10.03. 13:49 I galerika

Ilyen volt egy lakótelep a Horthy-rendszerben

A lakótelepekről mindenkinek a II. világháború után épült panelrengetegek jutnak eszébe, pedig kialakulásuk ennél régebbre vezethető vissza, és az elsők természetesen még nem panelból épültek. Magyarországon az első lakótelepek jellemzően az I. világháború után létesültek, rendszerint azért, hogy a mélyszegénységben élő emberek lakáskörülményeit elfogadhatóvá tegyék, illetve a vidékről a nagyvárosokba özönlő munkástömegeknek olcsón biztosítsanak lakáslehetőséget.

Az első lakónegyedek tehát még rendszerint egyszerű, szoba-konyhás, egyszintes házak voltak, melyek az akkori körülményekhez viszonyítva egy egyszerű munkáscsalád alapvető igényeit biztosították, mint például a Mária Valéria-telep (ma József Attila lakótelep), vagy az Állami lakótelep (ma Havanna lakótelep). De nem csak a rászorulóknak építettek lakótelepeket, ugyanis állami tisztviselők és világháborús hősök részére is épültek lakónegyedek, ezeknek házai azonban természetesen már egy magasabb életszínvonalat képviseltek.

Így jött létre Nagy Lajos király útja, Fogarasi út, Kaffka Margit utca, Bánki Donát utca által határolt Vitézi telep is, melynek villáiba, ahogyan arra a neve is utal, vitézi rangot kapott, I. világháborús hősök költözhettek. Ez a lakónegyed egy addig beépítetlen területen, 51 telek kitűzésével jött létre, ahol 51 ikerházban 102 nagycsaládos háborús hős kapott lakást kedvezményes, kamatmentes részletre.

horthy-telep3.jpg

A Manninger Egon, Bretz Gyula, Frank Ágoston, Goszleth Lajos, Müller Miksa és Megyer-Meyer Attila építészek által tervezett típusvillák lakásai két szobából, előtérből, konyhából, kamraszekrényből és tüzelőkamrából álltak, sőt még fürdőszobával is rendelkeztek és tetőtereik is beépíthetőek voltak, ezeken kívül pedig egy megközelítőleg 120 négyszögöles kert is tartozott hozzájuk.

A patinás villák természetesen még ma is állnak, többnyire kiváló állapotban vannak, és komoly értéket képviselnek az ingatlanpiacon, már amennyiben egyáltalán eladásra kínálják őket. A frekventált helyen elhelyezkedő, minőségi ingatlanoktól ugyanis úgy tűnik, nem szívesen válnak meg tulajdonosaik, ha mégis, akkor horror áron, 45-60 millió forintért hirdetik őket.

Megnéztük vajon hány ilyen villát hirdetnek az Otthontérképen, és talán nem meglepő módon, mindössze kettőt találtunk, íme:

Irodának kialakított két ikerházfél, kizárólag egyben

horthy-telep1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Saroktelken álló felújítandó épület

horthy-telep2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

 

 

Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (X)

Címkék: lakótelep négyzetméter Zugló Horthy-rendszer Vitézi telep