Vannak még átlagárú otthonok a belvárosban is!
2016.08.08. 11:20 I csorbazs

Vannak még átlagárú otthonok a belvárosban is!

Hírek tucatja van tele azzal az igenis látványos trenddel, miszerint az eladó és kiadó lakóingatlanok árai a csillagos egekbe szöktek, különösen egyes ország- és városrészekben. Valóban, a régóta megjósolt áremelkedés mára már realitássá vált, így azoknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlni, akik nem a luxusra utaznak, nem szeretnének 100 szobát és feszített víztükrű medencét, csak egy kellemes kis lakást például Budapest belvárosában.

A lakosság korösszetételéből világosan látszik, hogy a főváros belső kerületei mennyire sokszínűek. Míg az V. kerületben jellemzően az idősebb generáció képviselteti magát a legnagyobb arányban, addig a VI. és VII. kerületben a 21-41 év közöttiek aránya a legmagasabb.

Örök érvényű vita, hogy a belső kerületek mennyire alkalmasak a gyereknevelésre, vagyis, hogy mennyire tudják kiszolgálni a családosok igényeit. Ez egy meglehetősen szubjektív kérdés, melyről eddig csak véleményeket lehetett hallani, az FHB Bank azonban a Családbarátkörnyék-index segítségével összehasonlíthatóbbá tette ebből a szempontból is a városrészeket. A mutatószámot a környezeti és az intézményi komponens képezi, előbbi a parkok, sportpályák, játszóterek számát és a beépítettség zsúfoltságát fedi le, utóbbi pedig az iskolák, óvodák, gyermekorvosi rendelők elérhetőségét, számát és minőségét.

Elemzésükből kiderül, hogy a város belső kerületei megoszlanak ebben a tekintetben is. Környezeti és intézményi szempontból a VI. kerület nem remekel, hiszen átlagban – a 10 pontos skálán – 4,4 pontot sikerült elérnie. A VII. kerületben már valamivel jobb a helyzet, ugyan zöld területekben még erősíthetnének, az intézményi ellátottság azonban jobb errefelé. A három kerület közül a legmagasabb pontszámot a környezeti és intézményi komponens az V. kerületben érte el.

Teljes térképért kattints a fotóra!csbki_v_kerulet.png

A főváros belső kerületei (V., VI, és VII. kerület) mindig is kiváltságos helyzetben voltak ár tekintetében, már 2012-ben is 300 ezer forintos négyzetméteráron kínálták az eladó lakásokat, a kiadókat pedig 1800 és 2300 forintos áron. Tévedés azonban azt gondolni, hogy errefelé nem lehet átlagárú eladó és kiadó lakásokat találni. Mutatunk néhány példát!

Elérhető árú lakás sok-sok lehetőséggel

Részletekért kattints a fotóra!vi_kerulet_lakas_elado.jpg

 

Belső kétszintes otthon a város közepén

Részletekért kattints a fotóra!paulay_ede_utca_elado_lakas.jpg

 

Ide csak a bőröndöket kell hozni!

Részletekért kattints a fotóra!podmaniczky_utca_elado_lakas.jpg

 

Hosszú távra kiadó otthon a Balaton utcában

Részletekért kattints a fotóra!balaton_utca_kiado_lakas.jpg

 

Tágas lakás egy gyönyörű házban

Részletekért kattints a fotóra!lipotvaros_kiado_lakas.jpg

  Több mint 100 ezer ingatlan egy helyen (x)

Címkék: elado valogatas kiado belvaros