Így csinálj természetes anyagokból szúnyogirtót!
2016.08.01. 14:11 I horvathandrea

Így csinálj természetes anyagokból szúnyogirtót!

Spray és gyertya is pofonegyszerűen készíthető a szúnyogmentes nyári estékhez.

szunyogirto.jpg

Kép forrása: http://i1.wp.com/tiphero.com/wp-content/uploads/2015/07/mason_jar_mosquito_repellant.png?resize=683%2C1024

Semmi nem tudja annyira megzavarni a nyáresti beszélgetéseket a teraszon, mint a rovarok, főleg a szúnyogok, amik nemcsak a zümmögésükkel, hanem a viszkető, égő érzésű csípéseik miatt nemkívánatos élőlények. A szúnyogok távoltartására ma már rengeteg sprayt, gyertyát és kenőcsöt lehet kapni, amik többségének ugyanaz az alapanyaga: a citrom. A citrusféle természetes formájában is szúnyogűző, főleg, ha megfelelően kombináljuk rozmaringgal és lime-mal, íme a legegyszerűbb recept a természetes szúnyogirtóra.

Hozzávalók: 1-2 darab citrom és  1-2 darab lime karikákra vágva, egy csokor rozmaring, citromos eukaliptuszolajból 7-10 csepp, úszó gyertyák, befőttesüveg és víz. A citrusféléket bármelyik zöldségesnél vagy nagyobb boltokban be lehet szerezni, az eukaliptuszolajat kínai boltokban, illatszerboltokban körülbelül ezer forintos áron kapni, ugyanezeken a helyeken az úszó gyertyák is megtalálhatók. A recept annyira egyszerű, hogy mielőtt a nyári alkonyban a teraszra ülnénk, öt perccel előtte elég elkészíteni: az összes hozzávalót bele kell tenni a befőttesüvegbe, feltöltjük vízzel, majd a tetejére úszó gyertyát teszünk (lehetőleg akkorát, hogy szinte betöltse a befőttesüveget), és meggyújtjuk.

Szúnyogirtó spray-t is lehet házilag készíteni

A spray is illóolajakból készül, akárcsak a gyertya. Citromos eukaliptuszolajból 55 csepp, cédrusfa illóolajból 15 csepp, levendula illóolajból 15 csepp, és ugyanennyi szükséges a rozmaring olajból is. Az összeset beleöntjük egy pumpás flakonba, vagy gyógyszertárakban kapható illóolajas flakonba, amihez külön vásárolunk szórófejet. (Mindegyik körülbelül kétszáz forintos áron beszerezhető akár az internetről is.) A sprayt alaposan fel kell rázni minden használat előtt, a bőrre közvetlenül nem ajánlott fújni, inkább a tenyérbe tegyük, és onnan kenjük a bőrfelületre. Sötét színű üvegben hűvös helyen célszerű tárolni.

A várandós, illetve szoptatós nők használat előtt konzultáljanak az orvosukkal, továbbá jó tudni, hogy kisgyerekeknek hároméves kor alatt nem ajánlott. Az allergiások inkább ellenőrizzék a bőrük egy kis felületén, mielőtt használatba vennék, és kiderülne, hogy nem kellett volna. Mindkét természetes szúnyogirtó távol tartja a legyeket és más zavaró bogarakat a meleg évszakokban.  

A szúnyogriasztást kipipáltuk, most nézzünk pár kellemes teraszt, ahol jó lehet eltölteni a nyári estéket!

Nyugalom a vízparton

Részletekért kattints a fotóra!

dunakeszi_elado_haz.jpg

 

Házikó a tónál  

Részletekért kattints a fotóra!

tatabanya_elado_haz.jpg

 

Picike nyaraló Csopakon

Részletekért kattints a fotóra!

csopak_elado_nyaralo.jpg

100 ezer ingatlan egy helyen (x)

címlapkép forrása: pexels.com

Címkék: nyaraló valogatas