Itt készülnek az Alföld borai – Tanyák sík vidéken, pincével, szőlővel
Amint már megszokhattátok minden héten ellátogatunk egy-egy borvidékre, hogy megmutassuk az adott táj legszebb, borkedvelőknek kínált ingatlanait. Ezen a héten az Alföldre kalauzolunk el benneteket, ami nem éppen egy borospincéiről és présházairól elhíresült tája hazánknak. Ám ha hegyoldalba vájt pincéket nem is, szebbnél-szebb, takaros tanyákat itt is találhatnak a borkedvelők, melyeknek földjein szőlő terem, hogy aztán ízletes bor készüljön belőle a pincékben.
Kunsági borvidék
A Kunsági borvidék hazánk legnagyobb kiterjedésű, 103 863 hektáros borvidéke, melyből azonban mindössze 25 000 hektáron termelnek szőlőt, és csak 1436 hektár az első osztályú termőterület.
A hegyvidékeinken található borvidékekkel ellentétben az Alföldön nem vezethetjük vissza a szőlőtermesztés kultúráját egészen a rómaiakig. Ám a futóhomok megkötésére már az Árpád-korban kísérleteztek szőlőtelepítéssel, melynek első írásos bizonyítéka Garamszentbenedeki apátság 1075-ből származó alapítólevele, mely megemlíti, hogy I. Géza király szőlődombokat adományozott az apátságnak.
S bár az alföldi borokat méltatlanul ugyan, de alábecsülik, a XIX. századi filoxéra járványt egyedül ez a terület vészelte át, a homokos talaj ugyanis megakadályozta a járvány terjedését. Ennek köszönhető, hogy a világhírű szőlőnemesítő, Mathiász János a területre települt, és olyan méltán híres szőlőfajták születtek, mint a Cegléd szépe, az Erzsébet királyné emléke, az Ezeréves Magyarország emléke, a Kecskemét virága, a Mathiász Jánosné muskotály, a Szőlőskertek királynője vagy a Szauter Gusztávné muskotály.
A hetvenes évektől kezdődően pedig már a minőségi fajták termelése került túlsúlyba a területen, így ma az Arany Sárfehéret, a Zala Gyöngyét, az Ezerjót, a Kékfrankost, a Cserszegi Fűszerest, a Rizlingszilvánit, a Kövidinkát, a Kadarkát, a Rajnai Rizlinget, az Olaszrizlinget és a Zweigeltet termesztik elsősorban.
Ezeket a kiváló borokat pedig a Frittmann Borászatban, a Gedeon Birtokon, a Font Pincészetben, a Szőke Pincészetben, a Galántai Családi Pincészetben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetben, a Polyák borászatban, az Eredet Pincében és a Dűne Wineryben kóstolhatják meg az idelátogatók.
Csodás birtok 180 négyzetméteres borospincével Helvécián
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Borospince a Strázsa-hegyen, Monoron
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Hangulatos tanya 1000 tőke szőlővel és borospincével Lajosmizsén
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Nyaraló szőlővel, pincével Monoron
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Csongrádi borvidék
A Csongrádi borvidék az ország egyik legmelegebb borvidéke. 14 311 hektárnyi területéből 2595 hektár az első osztályú termőterület, és 2022 hektáron termesztenek szőlőt. A Kunsági borvidékhez hasonlóan itt is a futóhomok megkötésére kezdtek el szőlőt telepíteni, a török hódoltság idején pedig balkáni hatásra itt is elterjedt a Kadarka.
A borvidék négy körzetre, a Csongrádi-, a Kisteleki-, a Pusztamérgesi- és a Mórahalmi körzetre oszlik. Területén a legelterjedtebb szőlőfajták a Kékfrankos, a Rajnai rizling, a Kövidinka és a Zweigelt. A vidék kitűnő borait pedig az Ungerbauer Családi Pincészetben, a Bodor Borházban, és Gulyás Ferenc Pincészetében kóstolhatja meg, aki idelátogat.
Tanya borospincével Ásotthalmon
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Hajós-Bajai borvidék
A Hajós-Bajai borvidék a Duna-Tisza közén, a Duna bal partján, 14 874 hektárnyi területen helyezkedik el, melyből 2258 hektáron termesztenek szőlőt. A Kunsági- és a Csongrádi borvidékkel ellentétben talaja nem homok, hanem lepelhomokkal fedett agyag, illetve helyenként lösztalaj.
Országos viszonylatban itt a legmagasabb a napfénytartam és a napsugárzás havi és évi összege. Talaja és éghajlati adottságai alapján inkább hasonlít a Szekszárdi borvidékhez, mint az Alföld borvidékeihez.
Területén elsősorban Chardonnay-t, Rajnai rizlinget, Cserszegi fűszerest, Kékfrankost, Zweigeltet, Kékoportót, Cabernet Sauvignont és Kadarkát termesztenek, de a vidék jégboráról és ürmösboráról is híres. A térség klimatikus adottságai kiválóak a jégbor termesztéséhez, ezért itt készítettek Magyarországon először jégbort a hetvenes években. A likőrborokhoz tartozó ürmösbort pedig különböző fűszerek, elsősorban ürmösfű felhasználásával készítik, édes ürmösbort egyedül itt állítanak elő hazánkban.
A jégbort a Sümegi és Fiai Pincészetben, a Koch borászatban és Varga Mihály pincészetében kóstolhatják meg az idelátogatók, míg a vidék jellegzetes borait az Antal Pincészetben, a Huber Pincében, a Hodován Pincében, Klajó-Reiter pincében, az Umenhoffer Pincében, a Beck Pincében, a Sziegl Pincében az Oszvald Pincékben, a Schön Pincében és a Knehr Pincében is megízlelhetik.
Szőlő kis házzal Baja, Vodicán
További képekért és a teljes hirdetésért kattints a fotóra!
Keress az Otthontérképen eladó ingatlant (X)
Eladó ingatlanok Csongrád megye - Otthontérkép (X)