Mit tegyünk, ha lecsap a nyári zivatar?
2016.07.11. 09:54 I csorbazs

Mit tegyünk, ha lecsap a nyári zivatar?

A nyári kánikulának sokszor velejárója az az igazi eget rengető és elsöprő vihar, mely a semmiből tűnik elő és letört faágakat, apró jégdarabokat és leszaggatott napernyőket hagy maga után. Összeállítottunk nektek egy túlélőcsomagot, ami segítséget nyújthat égiháború esetén.

Az Allianz adatai szerint 2008 és 2014 között havonta átlagosan 1600 olyan kárbejelentés érkezett a társasághoz, mely viharral volt kapcsolatos. Hogyan előzhetjük meg a bajt?

„Ugyan a vihar egy külső természeti jelenség, mégis valamelyest fel tudunk készülni a baj elkerülésére. Érdemes például bizonyos időközönként ellenőrizni a tető és a cserepek állapotát, különösen egy-egy szelesebb időszak után. Sok kellemetlenség megelőzhető azzal is, ha követjük a viharjelzéseket, a híradásokat és ezeket komolyan is vesszük” – mondta dr. Borsányi Gábor, az Allianz Hungária Zrt. kárrendezési igazgatója.  

Mit tegyünk, ha jön a vihar?

A szakértő kérdésünkre elmondta, hogy alapvető óvintézkedés, amit elvégezhetünk a vihar hírének hallatán, hogy kihúzzuk az elektromos készülékeket a konnektorból és bezárjuk a nyílászárókat. Egy-egy nyitva felejtett tetőablak, rosszul bezárt erkélyajtó sok nem kívánt pillanatot okozhat, különösen akkor, ha a lakók távollétében csap le a vihar a házra.

villam.jpeg

Kép forrása: pexels.com

Biztonsági szempontból fontos, hogy a teraszokon vagy erkélyeken a könnyen mozdítható tárgyakat, például növényeket, bútorokat helyezzük biztonságba erősebb széljárás esetén, és gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről, különösen akkor, ha az ingatlan jellegzetességei ezt megkövetelik (pl. mélyebben fekvő épület). Érdemes áramszünet lehetőségével is számolni, előásni a zseblámpát a szekrény mélyéről, és előkészíteni erre az esetre.

Elment a vihar…

Sajnos még abban az esetben is történhetnek balesetek, ha a legnagyobb körültekintéssel jártunk el és mindenféle óvintézkedést megtettünk.  Dr Borsányi Gábor szerint ilyenkor sincs minden veszve! A károsodott vagyontárgy állapotán csak annyit módosítsunk, amely a további károk elkerüléséhez szükséges, pl. a tetőn keletkezett lyukakat fedjük le fóliával, hogy ne tetézzük a bajt egy esetleges újabb esőzés megérkezésével. Kárfelmérés szempontjából pedig sokat lendíthet a folyamaton, ha fotókat készítünk a sérült részekről, illetve a leomló törmelék egy részét eltesszük és megmutatjuk a kárfelmérőnek.

A nyári viharok és zivatarok bekövetkezte ugyan elkerülhetetlen, megfelelő körültekintéssel azonban a bajt és a károkat megelőzhetjük. Ehhez azonban a legfontosabb, hogy rendelkezzünk megfelelő biztosítással, és vegyük komolyan a hatóságok által kiadott vészjelzéseket és figyelmeztetéseket.

Címkék: biztosítás viharkár