Ők nem dinoszauruszok, hanem az ingatlanpiac nagy túlélői!
2016.07.04. 09:37 I csorbazs

Ők nem dinoszauruszok, hanem az ingatlanpiac nagy túlélői!

Az ingatlanárak változása mind a vásárlók mind pedig az eladók prioritási listáján az első helyet foglalja el. A lényeg: „mennyiért tudom megvenni” és „mennyiért tudom eladni”. Természetesen a válságos időszakok a lakáspiacon is nyomon követhetőek. Van azonban egy szegmens, ami a lakásárakban kevésbé igazodik a „szokásos” hullámvölgyekhez.

A mikro- és makrogazdaság mozgását a legtöbb ingatlanpiaci szereplő megérzi. Ínséges időkben a vásárlók többségének nem lesz tőkéje arra, hogy belefogjon a lakhelyváltásba vagy éppen befektessen. Egyre többen próbálják eladni lakásukat, „felszabadítva” ezzel a falakba zárt anyagiakat, melynek következtében – kereslet híján- az árak a mélybe zuhannak.

Az új építésű ingatlanok piacán azonban kissé máshogy működik ez a mechanizmus. Itt ugyanis ritkán hallani a kínálati árak visszaeséséről, azok markáns csökkenéséről. A válság hatásai jellemzően sokkal inkább a fejlesztések volumenének és számának csökkenésében mutatkoznak meg.

Az új építésű otthonok jellegükből adódóan gyakran a kínálati árak átlagától pozitív irányba térnek el. Ennek több oka is lehet, példának okáért az, hogy ezek az otthonok jellemzően valamilyen extrával bírnak vagy elhelyezkedésük (mondjuk zöldövezet), vagy felszereltségük tekintetében (például okosotthonok).

lakasar.jpg

Az sem állja meg azonban a helyét, hogy egy új építésű otthonhoz nem lehet kedvezményekkel hozzájutni. A 10+10 milliós csok támogatás például jó lehetőség lehet a háromgyerekes vagy három gyermeket előre vállaló családok számára. Maguk a fejlesztők is igyekeznek lépést tartani és megragadni az érdeklődők figyelmét. Ennek egyik módja, hogy az árat ugyan nem csökkentik, viszont ugyanazért az árért plusz, extrákat kínálnak. A Sasad Liget 4. üteménél , - amely a XI-XII. kerület határán a Sas-hegy lankáin helyezkedik el, 10 percre a 4-es metrótól,  - például jelen akció szerint az ingatlan ára a klímakiépítést is tartalmazza minden szobában.

Az új építésű otthonok ára eddig nem volt annyira érzékeny a válságra. Az elmúlt időszakban azonban sorra jelentették be a különféle lakópark-projektek indulását. Ugyan a jó minőségű és jó elhelyezkedésű otthonok továbbra is előnyös helyzetben vannak, a tendencia következtében azonban akár árverseny is kialakulhat.

A cikk megjelenését a Sasad Liget fejlesztője támogatta! (x)

Címkék: ingatlanpiac újlakás