Érdemesebb az egyetemistáknak saját lakást venni, vagy inkább bérelni?
2016.05.19. 13:26 I dibig

Érdemesebb az egyetemistáknak saját lakást venni, vagy inkább bérelni?

A válság előtti években több család döntött úgy, hogy a más városban egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat folytató gyerekének lakhatási gondjait saját lakás vásárlásával oldja meg, ahova esetleg még albérlőtársakat fogadva a hiteltörlesztés terhe is mérséklődhet.

 
A 2008-ban kirobbant válság után azonban a hitelezési feltételek szigorodtak, és egyre kevesebben engedhették meg maguknak a fent említett megoldás, no meg a zuhanó lakásárak is elbizonytalanították a befektetés jövőbeni értékét.


A tavalyi év azonban fordulatot hozott a lakáspiacon, az árak ismét növekedési pályára álltak, miközben a hitelfelvétel könnyebbé vált. Újra többen gondolkodhatnak el azon, hogy továbbtanuló gyermeküknek saját lakást vásároljanak.


Az FHB Index elemzői alaposan körüljárták a témát.


1. A belföldön továbbtanulók száma csökkent

Míg 2011-ben közel 70 ezren kezdték meg a nappali tagozatos felsőoktatási tanulmányaikat, addig 2015-ben már csak 55 ezren.

nappaliegyetemista.pngAz elmúlt években a nappali tagozatra felvett egyetemisták számának alakulása (forrás:felvi.hu)


Azonban ezek a trendek se egységesek országosan. Budapesten még most is nőtt a felvételit nyert, majd be is íratkozott diákok száma, vidéken (némi kivétellel, arról majd lentebb) viszont jelentős a csökkenés.

 
Tavaly a fővárosban 50 ezer olyan diák tanult, akiknek az állandó lakhelye nem budapesti vagy Pest megyei (ahonnan még esetleg ingázhatnának a suliba).

 
Győr-Moson és Baranya megyében csökkent a nem helyben tanulók diákok száma, ellenben Hajdú-Biharban és Csongrádban még ha enyhén is, de növekedett.

 
2. Hogyan alakulnak a bérleti díjak és a lakásárak?

 
Budapesten belül se egységes a kép. A belső kerületekben (ami nem csak a diákok, hanem az airbnb-ző turisták miatt is népszerű) jelentősen nőttek mind a lakásárak, mind a bérleti díjak. Különösen a bérleti díjak esetén mindez a külső kerületekre már nem mondható el.


Árulkodó, hogy a hivatalos statisztikák szerint a belső kerületekben a legmagasabb a (legalábbis papíron) üresen álló lakások száma. Valójában az ilyen üres lakásállomány többnyire feketén kiadott albérletet takar.

A vidéki egyetemi városokban, ha a pestinél kevésbé jelentősen is, de szintén valamicskét megugrottak a bérleti díjak. Kivételt képez Veszprém, ahol drasztikus volt a növekedés, de például Gödöllőn meredek árcsökkenés következett be.

 
Mindezt részletesebben, az 5-10 éven belül várható trendmozgásokkal, sok-sok szemléltető ábrával az FHB Index alábbi linkjére kattintva lehet áttanulmányozni.

A következőkben néhány eladó és kiadó egyetemista lakást mutatunk be!

Garzonlakás Győr belvárosában

További képekért kattintsa fotóra!

elado_garzon_gyor.jpg

 

Kiadó lakás Szegeden, közel az egyetemhez

További képekért kattints a fotóra!

szeged_kiado_lakas_2.jpg

 

Kellemes kislakás Pécsen

További képekért kattints a fotóra!

pecs_elado_lakas_2.jpg

 

Kislakás Budapesten

További képekért kattints a fotóra!

elado_lakas_viii_kerulet.jpg

 

Lakás baráti társaságoknak

További képekért kattints a fotóra!

lonyay_utca_elado_lakas.jpg

 

Eladó garzonok Budapesten! (x)

Címkék: vásárlás egyetemisták bérlés fhb ingatlan fhb index