Megérkeztek az okos lakóparkok Budapestre!
2016.03.23. 11:19 I csorbazs

Megérkeztek az okos lakóparkok Budapestre!

Az országban egyedülálló fejlesztés indult el Budapest központjában. Nemsokára már okos otthonok közül is válogathatnak a technológia hívei, akik a mindennapjaikban is bőrükön szeretnék érezni a XXI. századot. A társasházi automatizálás kedvező piaci környezetbe illeszkedik bele, mely a növekvő keresleti és kínálati oldalon is megmutatkozik.

2015 óta mind keresleti mind kínálati oldalon nagy változások következtek be az ingatlanpiacon. A kereslet növekedését elősegítette a pozitív jövőkép, a kockázatmentes finanszírozás, az alacsony kamatláb és a különféle állami intézkedések, így például a NOK és a CSOK. A technológiai fejlődés következtében a short stay (rövidtávú lakáskiadás) jelenség tovább ösztönözte a kereslet növekedését. „Ahhoz hogy vásárlás szülessen, kell a szándék és a képesség. Tapasztalatok szerint a szándék egyre inkább realizálódik, a képesség pedig pozitív irányú változást mutat.” – mondta el Földi Tibor a Cordia vezérigazgatója.

Az élénkülés a budapesti lakáspiacon erősen megfigyelhető, hiszen 8 éve nem adtak el olyan sok lakást, mint 2015-ben. Az elmúlt évek mélypontja több mint 100 ezer elhalasztott tranzakciót vont maga után, mely visszajönni látszik és egyre inkább realizálódik a piacon.

Földi a kínálati oldal helyzetéről is beszélt. „Az áfacsökkentés lehetőséget ad a fejlesztőknek arra, hogy bővítsék a kínálati oldalt - e nélkül 35-40%-kal kellett volna drágítani a fejlesztőknek”. A szakértő elmondása szerint jellemzően a piac reagálása rugalmatlan, kevés a szerepelő és a jövőben kivitelezési kapacitási probléma is jelentkezhet, melynek következtében a kivitelezők nem tudják majd megépíteni abból a költségből az épületet, amivel eddig kalkuláltak.

A prognózis értelmében az alacsony betéti kamatok fenntartják a befektetői keresletet, az eddig elhalasztott döntések pedig realizálódhatnak. A rövidtávú lakáskiadás további térnyerésére lehet számítani, részben ennek következtében a belvárosi otthonok ára felzárkózhat a nyugati szinthez. A CSOK hatásairól sem szabad megfeledkezni, hiszen nagyjából 2 év múlva ez is kőkeményen megmutatkozhat a statisztikákban.

A Corvin Sétány a válság alatt is folyamatosan fejlesztett, ennek következményeképp 1300 új építésű lakást adott át, melyek értékesítettsége már 100%-os. A befektetési céllal vásárlók végül nem csak egy kellemes, az igények szerint kialakított lakás tulajdonosai lettek, de a fejlesztéseknek köszönhetően egy élhető, modern környezetben jutottak saját ingatlanhoz. Anyagi szempontból a Corvin Sétány lakásainak négyzetméter ára az elmúlt 10 évben megduplázódott. Míg 2010-ben egy garzont 80 ezer forintért lehetett bérbe adni, addig ma már 135 ezer forintért, tehát a növekedés csaknem 70%-os volt. Ez a tendencia befektetési szempontból kifejezetten előnyös képet vetít előre.

atrium_residence_160310_1.jpg

Corvin Átrium

A Sétány új épülete a Corvin Átrium lesz, mely két ütemben fog elkészülni és összesen 531 lakást foglal magába. Az új fejlesztés jellemzője, hogy a XXI. századi életvitelt követve a ház automatizálás eszközével machinál, megvalósítva ezzel az okos otthon vízióját. „Ez egy felhőalapú szolgáltatás, ami egy alkalmazással, wifin keresztül van összekövet és ezzel lehet irányítani a lakásban található elektronikus eszközöket.”- mutatta be a piacon egyedülálló újdonságot Görög Áron a Cordia Magyarország értékesítési és marketing igazgatója. „Azt gondoljuk ezzel a rendszerrel biztonságot és nyugalmat, kényelmet, és energiatakarékos gondolkodásmódot csempészhetünk az otthonokba.” – tette hozzá. A rendszer képes feloldani az oly sokat hallott „kihúztad a vasalót?” problematikát, sőt, még a bejárati ajtó mozgásáról is értesítést kaphatunk. Az alapcsomag vezérelhető konnektorra, távoli világításvezérlésre, az okos zárra, ajtó és nyílászáró nyitásérzékelőre, és távoli fűtésszabályozóra terjed ki.

A befektetési célú lakásvásárlás az előrejelzések értelmében új erőre kaphat. Az új lendület azonban magasabb igényeket von maga után, melyre a fejlesztők kötelesek reagálni. 

Címkék: budapest belváros társasház corvin cordia