Pörgesd meg az állam új szerencsekerekét! - Ez jobb lesz, mint a félkarú rabló!
2016.03.17. 09:18 I csorbazs

Pörgesd meg az állam új szerencsekerekét! - Ez jobb lesz, mint a félkarú rabló!

Az otthonteremtés lehetőségének bővítése és a lakásállomány növelése. Ezeket a célokat tűzte ki maga elé a kormány, amikor megálmodta a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget. Ezáltal nem csak egy újabb betűszóval gazdagodhat szókincsünk a CSOK után, de a remények és az ígéretek szerint sokak lakáshoz jutása válik majd könnyebbé.

Az előtakarékosság sajnos a legtöbb magyar család életében csupán vágyálom. Ennek egyfelől az anyagi korlát lehet az oka, másfelől pedig az, hogy a magyar nép nem kifejezetten előrelátásáról, hosszú távú gondolkodásáról vált híressé. A felcseperedő generációk jó része eddig megúszta az öngondoskodás súlyos terhét és csak most jut el addig a pontig, hogy elkezdjen sorsáról felelősen gondolkodni. Ebből a szempontból kifejezetten jó nevelő célzatú húzás lehet a Nemzeti Otthonteremtési Közösség. Lássuk, mit is takar pontosan a NOK!

A „sorsközösség” lényege nagy vonalakban, hogy a tagok rendszeres havi díj befizetésével takarékoskodnak az új lakás vásárlásához, ha pedig a közösségnek megfelelő forrás áll rendelkezésére, akkor szabályozott módon kiválaszthatják, hogy kinek előlegezik meg a lakásvásárlást.

A közösség tagjait nyilvános felhíváson keresztül toborozza, akik kötelesek rendszeres előtakarékosságot és szervezési díjat fizetni, illetve lehetőségük van rendkívüli előtakarékosságra is, amikor a meghatározottnál nagyobb összeget fizetnek be a lakásra vágyók.

A tag köteles meghatározni, hogy milyen értékű ingatlant szeretne vásárolni. Ez az értékhatár 10 és 40 millió forint között mozog, az ennél drágább otthonok esetén a különbözetet egy összegben kell kifizetni vásárláskor.

A szerencsés nyertesek kiválasztása licittel és sorsolással történhet, elsőbbséget élveznek azonban azok, akiknek a megvásárolni kívánt ingatlan értékhez képesti előtakarékossága meghaladja a 20%-ot és rendszeresen teljesíti az ehhez az összeghez tartozó szervezési díjat. Amennyiben többen is hasonló státuszban vannak a leendő ingatlantulajdonost sorsolással választják ki.

A lakástakarékhoz hasonlóan itt is lehet az "ingyenmilliókra" bazírozni, az állami támogatás mértéke ugyanis a tagot terhelő befizetési kötelezettség 30%-a, de legfeljebb havi 25 ezer Ft.

A félreértések elkerülése végett azért azt fontos megjegyezni, hogy ez a rendszer természetesen nem arról szól, hogy aki nyer egy sorsoláson, annak nem kell utána kifizetnie az ingatlant, és akár 1-2 millió forint befizetéssel hozzájuthat egy akár 40 milliót érő új ingatlanhoz. A NOK működéséről és feltételeiről részletesebben a Portfolio elemzésében olvashatsz.


Most pedig jöjjenek a lakások!


Szavazz! Te melyiket nyernéd meg a nagy állami szerencsejátékon?

 

1. 70 négyzetméteres teraszos otthon Zuglóban

A rulettkerék egyik szegletét méltán érdemelhetné ki ez a 70 négyzetméteres, XIV. kerületi lakás, melyben 3 szobát alakítottak ki. Az itt megvásárolható otthonok különlegessége, hogy a saját fürdőkádunkban is termálvízben pancsolhatunk, ha éppen ehhez van kedvünk!

További képekért kattints a fotóra!

cordia.jpg

 

2. Belső kétszintes lakás a IV. kerületben

Vajon mennyire lenne boldog az a szerencsés ember, akik a sorsolás nyerteseként megvásárolhatná ezt a belső kétszintes napfényes otthont? Az Újpest déli részen elhelyezkedő ingatlan duplakomfortos, a közlekedés pedig kiváló a környéken.

További képekért kattints a fotóra!

uj_epitesu_lkaas_iv_kerulet.jpg

 

3. Körbenapozott lakás Nagykovácsiban

Kellemes környezet, panoráma és 130 négyzetméter. Mi másra vágyhatna még egy család lakhatási szempontból? Ez a déli tájolású otthon például egy új építésű, 4 lakásos társasházban várja új, boldog tulajdonosát.

További képekért kattints a fotóra!

nagykovacsi_elado_ingatlan_2.jpg

 

4. Takaros ikerház Dunaszegen

Az ország nyugati része igencsak kedvelt célpont a költözni vágyók számára. Győr mellett, Dunaszegen kínálják eladásra ezt a 2+2 szobás, a leírás értelmében remek adottságokkal bíró ikerházat.

További képekért kattints a fotóra!

dunaszeg_elado_ikerhaz.jpg

 

Címkék: budapest vidék takarékosság otthonteremtés NOK