5+1 tipp a személyre szabott fürdőszoba kialakításához
2016.01.07. 09:47 I csorbazs

5+1 tipp a személyre szabott fürdőszoba kialakításához

Mikor új otthont keresünk vagy éppen a régit újítjuk fel, hajlamosak vagyunk a fürdőszobára kizárólag tisztálkodó helyiségként tekinteni. Ennek következtében a design gyakran kimerül a csempe színében, a kád formájában, vagy a hangulatvilágításban, pedig a különféle szaniterek megválasztása igencsak fontos kérdés lehet.

A fürdőszoba fontos része a mindennapjainknak, hiszen itt indulnak a reggelek, és általában innen megyünk este a hálószobába. Fontos tehát, hogy látványában és funkciójában egyaránt maximálisan kiszolgáljon minket. Hogyan érhetjük ezt el? Miket kell átgondolnunk? A fürdőszoba-berendezésekkel és szerelvényekkel foglalkozó vállalat, a KLUDI szakértő csapata választ ad a kérdésekre!

 

1: Kád vagy zuhany?

Európában, így hazánkban is később terjedt el a zuhanyozás, mint a hagyományos, kádas megoldástól teljesen független tisztálkodási forma.  A többség ma már előnyben részesíti a zuhanyt a hétköznapokban, hiszen idő- és víztakarékosabb megoldást kínál. Na de mi a helyzet az élménnyel? A legideálisabb – ha anyagi lehetőségeink és a fürdőszoba méretei engedik – kádat és zuhanyt is kialakítani, de léteznek „hibrid” megoldások is, ezeknek is érdemes utánanézni.

2_kludi_freshline_dss.JPEG

 

2: Milyen zuhanyt válasszunk?

Akár a kádat, akár a zuhanykabint választjuk, zuhanyra szükségünk van. Kádakhoz jellemzően fix tartós (vagyis nem falirudas) zuhanyszettet ajánlanak. Ha nem szeretnénk a kézizuhanytartót a falra rögzíteni, beszerezhetünk olyan tartót, melyet a csaptelep gégecsőcsatlakozójára kell felcsavarni. A kézizuhany így mindig kéznél van.

Ha falon belüli kialakítású csaptelepet választunk, akkor elengedhetetlen a zuhanycsatlakozás kialakítása. Esztétikus és praktikus megoldás a kézizuhanytartós gégecsőcsatlakozó, hiszen ebben az esetben a zuhany a csapteleptől teljesen független, így magunk választhatjuk meg, hogy hol helyezkedjen el a kád mellett.

A zuhanyzás szerelmeseinek egyértelműen ajánlott fejzuhany és kézizuhany kombinációból álló zuhanyrendszert beépíteni. Ez kialakítható a falra, vagy a plafonra szerelt fejzuhany, valamint egy kézizuhany együttesével.

A kényeztetés új szintjét jelentik az oldalzuhanyok. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ilyen komplex rendszerek csak megfelelő víznyomás esetén működnek megfelelően!

A design és a funkció tekintetében (legyen szó a kádhoz szánt kézizuhanyról, vagy egy zuhanyrendszerről) szinte csak a képzelet szab határt. A KLUDI kínálatában például temérdek zuhanycsaládból választhatunk: a „stick” formától a Concorde repülők alakját idéző designig, fejzuhanyok esetében a kerektől, a négyszögletű, és propellerformájúakig, és még folytathatnánk.

 

 3: Milyen az ideális csaptelep?

Kényelmes. Amellett, hogy funkcióját betölti, legyen ergonomikus, könnyen kezelhető, de amint elzárjuk a vizet, legyen „láthatatlan”.

Kádtöltő esetében kényelmi szempont lehet, hogy a befolyó ne legyen útban, és hogy minél hangtalanabbul folyjon a víz. A KLUDI Rotexa  Multi rendszerében a kádtöltőt a túlfolyó takaróeleme rejti, így az nem vesz el a térből, ráadásul – mivel a víz a kád oldalán folyik le, és nem zubog szabadon – rendkívül hangtalan. Persze, ez a rendszer „csak” a kád megtöltésére alkalmas, a vezértő agy, vagyis a csaptelep kell hozzá.

3_kludi_rotexa_und_bozz.JPEG

 

Hasonló komfortérzetet nyújt a zuhanykabinban, ha a csaptelep – afféle 2in1 funkcióval – szappantartóként is működik, illetve, helytakarékos megoldást jelent a falsík alatti szerelésű csaptelep, amely már nyomógombos kivitelben is kapható és a KLUDI választékában is elérhető.

Mind a kádtöltő, mind a zuhanycsap esetében érdemes termosztátos változatot választani, mivel ez teszi lehetővé a lehető legprecízebb vízhőfok-beállítást.

 

4: Mi a helyzet a mosdóval?

A mosdópult standard magassága 80 centiméter. Mennyi a család standard magassága?

Senkit sem kötelez arra törvény, hogy betartsa a 80 centiméterben megállapított magasságot – merjünk hát változtatni rajta! Kompromisszumos megoldást nyújthat egyébként az ültetett mosdótálas kialakítás, hiszen ilyenkor mindenképpen magasított, vagy fali csaptelepet kell beépíteni.

Ha a magasság nem okoz gondot, érdemes elgondolkodni a szenzoros működtetésű mosdócsaptelepen. Kisgyermekes családok esetében, vagy ha idősebbekkel élünk együtt, mindenki számára praktikus, ha a vízhőfokot és -mennyiséget nem kell minden használat alkalmával beállítani, nem is beszélve arról, hogy a használat végeztével a csap automatikus elzárja a vizet. Ennek is köszönhető, hogy a tisztítása könnyebb, hiszen sem a megnyitáshoz, sem az elzáráshoz nem kell hozzáérni a csaptelephez.

 

5: Színek kavalkádja

A hagyományos, króm felület szinte minden fürdőszoba stílusához passzol. Ha azonban a drasztikus, kontrasztos színeket kedveljük, nem kell kompromisszumot kötnünk a csaptelepek esetében sem: válasszunk bártan fekete, vagy fehér felületű terméket!

A csaptelepek többféle színben is elérhetők, a KLUDI kínálatában van például zöldes árnyalatú üvegbetétes fogantyúval szerelt csaptelep és aranyban pompázó is.

 

+1: Kiegészítők

Az egységes fürdőszobaképhez elengedhetetlen, hogy a fürdőszobai kiegészítők harmonizáljanak a többi berendezési tárggyal- vagy a csaptelepekkel. Éppen ezért szakértőnk kínálatában például három irányvonal is megjelenik: a lágy és lekerekített, a modern-minimalista és a stílusos, némi extravaganciával megspékelve.

 

Címkék: felújítás építés kád fürdőszoba zuhany szaniter zuhanykabin