Áfacsökkentés - Az öröm nem mindenhol felhőtlen!
2015.12.18. 12:01 I csorbazs

Áfacsökkentés - Az öröm nem mindenhol felhőtlen!

Az új építésű ingatlanok általános forgalmi adójának 27%-ról 5%-ra való csökkentése sokakat pozitív várakozásokkal töltött el, akadnak azonban olyanok is, akik nemtetszésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. A Magyar Energiahatékonysági Intézet például az energetikai jellemzők mellőzését kifogásolja, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a településarculat kontrollálhatósága miatt aggódik, sőt vannak olyan beruházók is, akik igazságtalannak tartják a módosítást.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet honlapján megjelent állásfoglalás értelmében a szervezet üdvözli az új építésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentést, de hiányolja az energetikai jellemzőkre vonatkozó szabályozást.

Az energiahatékonyság ösztönzése közérdek. Ne támogassa a magyar állam olyan lakások építését, melyekről most tudjuk, hogy pár éven belül energetikailag elavultnak számítanak. Ha a gazdaság élénkítése a fő cél, akkor a felújításokban még nagyobb gazdasági potenciál rejlik, alapuljanak azok akár áfacsökkentésre, akár támogatásokra.” – mondta el Szalai Gabriella a MEHI munkatársa.

Magyar Önkormányzatok Szövetsége weboldalán kifejezi, hogy aggályosnak találja az áfacsökkentéssel egy időben elővezetett módosítást, mellyel gyakorlatilag megszűnik a polgármester településképi véleményezése, és arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a módosítást és gondolja újra azt, a szervezettel való egyeztetést követően.

A szervezet szerint „beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakói egymás közötti viszonyában, hogy az építkezők részére megszűnt a szomszédok felé való tájékoztatási kötelezettség is”, továbbá „elfogadhatatlannak tartja, hogy a jogszabállyal legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, így a jövőben lehetetlenné válik az egységes település-arculat kialakítása, illetve fenntartása.”

A témában olyan érintett beruházó cégek is megszólaltak, akik nem örülnek a változásnak. A magántulajdonban lévő ingatlanfejlesztő és beruházó társaság, a Volumetric Magyarország Kft. közleményében így nyilatkozott:

„A praktikusan a két évnél korábban használatba vett de az elmúlt évek közismert piaci környezete és a magas ÁFA tartalom együttesének eredményeként ez idáig nem értékesített lakások továbbra is a 27% ÁFA kulcs alá esnek. A kedvezményes adókulcs kiterjesztése nélkül a jellemzően kiemelkedő minőségben megépített, az eddigi ÁFA kulcs mellett lassabb ütemben értékesített beruházások a válságos évek elmúltával egy az eddiginél is jelentősebb kihívással néznének szembe, egy náluk nagyságrendileg kedvezőbben adózó konkurens piaci környezet létrehozásával. Javasoljuk, hogy a kedvezményes ÁFA kulcs kapcsán az új építésű lakások köre az előzőekben hivatkozott aktív, a válság éveiben is bizonyító és értéket teremtő beruházói kör új építésű lakásainak első értékesítésére is terjedjen ki. A remélhető kiterjesztés időbeli korlátjaként tökéletesen alkalmazható feltételnek ítéljük meg a 2008. július 1-et követően kiadott építési engedély meglétét, ami a kormány által ugyancsak a lakosság érdekében meghozott intézkedés, a CSOK újlakás definíciója.”- kommentelte a módosítást Péter Gábor értékesítési és kereskedelmi igazgató.

Az áfacsökkentés és a CSOK módosításának híre pezsgést hozott az amúgy is élének ingatlanpiac életébe. A két változás nagyon sok kérdést vet fel, melyek egy része – a részletek tudtának hiányában-  még tisztázatlan. Kíváncsian várjuk, hogy végül kik lesznek a módosítások igazi nyertesei és kik húzzák majd a rövidebbet.

 

Címkék: építés gazdasági új építésű áfacsökkentés CSOK