Tetőt a fiatalok feje fölé! - Jelszó: közösség és kényelem
2015.10.05. 09:00 I csorbazs

Tetőt a fiatalok feje fölé! - Jelszó: közösség és kényelem

A fiatal felnőtt kor egy különleges időszak az ember életében. Egyfajta határvonal, mely a gondtalan, közösségi, egyetemi lét és a letisztult, „önálló” felnőttség között húzódik. Ez a kettősség gyakran a lakóhelyválasztásban is megmutatkozik. Bejegyzésünkben egy különleges kezdeményezést mutatunk be, mely kísérletet tesz e két létforma kapcsán felmerülő igények vegyítésére.

A tökéletes első lakás megtalálása különösen nagy kihívás. Hol? Mekkorát? Milyen felszereltséggel? Mennyiért? –merülnek fel a kérdések azokban, akik végre szeretnék kialakítani saját életterüket.

Mi kell a fiataloknak?

A fiatal párok és egyedülállók jó része teljesen „földhözragadt” szempontok alapján válogat a lakások között, nevezetesen: igényes legyen, jó helyen és elérhető áron. Az Otthontérkép adatai szerint a III. kerület kedvelt célpont a fiatal felnőttek körében, hiszen az átlagosnál magasabb, 33,1 % a 21 és 41 év közöttiek aránya.

Teljes térképért kattints a fotóra!

iii_kerulet_korterkep.jpg

 

A Metrodom Young projekt ebben a kerületben, a Pünkösdfürdő utcában valósul meg. A Békásmegyer határán húzódó utcában 2014-ben valamivel több mint 500 bűneset történt, ami a lakosságra vetítve alacsonynak mondható. A zöld területek aránya a III. kerületben 17,5% felett van, ami ugyan elmarad a „legzöldebb” XII. kerülettől (49%), a teljes Fővárost nézve azonban így is erős középmezőnyben végez.

Az egy hektáros területen álló Pünkösdfürdő utcai ingatlan 1976-ban épült. Az évtizedek során izgalmasabbnál izgalmasabb funkciókat töltött be, volt itt kollégium, munkásszálló és szálloda is, az utóbbi négy évben azonban üresen állt. A jelenlegi átalakítás meglehetősen alapos lesz, hiszen a vasbetonszerkezeten kívül jóformán minden teljesen vagy részben átépítésre kerül. Így például felújítják a szigetelést, a burkolatokat, a teljes gépészetet, az elektromos és távközlési hálózatot, erkélyeket építenek, kicserélik a nyílászárókat, előkészítik minden lakáshoz a légkondicionálót és természetesen belsőépítészetileg is hathatós újítások várhatók.

metrodom_jelenlegi_allapot.jpg

A komplexum két tízemeletes tornyot és egy földszintes kiszolgáló épületet foglal magába. Az eredetileg 320 szobával bíró szálláshelyen 257 lakás kialakítását tervezik. Több típus lesz majd elérhető az érdeklődők számára: garzon, másfélszobás illetve ezek különféle változatai. Előbbiből 120, utóbbiból pedig 137 kis kuckó vár majd gazdára.

metrodom_alaprajz.jpgTemérdek extra szolgáltatást vehetnek majd igénybe a szerencsés lakók, amik mind-mind a kényelmet szolgálják és hozzájárulnak a biztonságos és kellemes hangulat kialakításához. Az „input-output”-ról 24 órás portaszolgálat gondoskodik, a biciklik, autók és robogók pedig egy zárt, temperált és kamerával őrzött teremgarázsban éjszakázhatnak. Az egészségtudatos mozogni vágyók edzőteremben kezdhetik a reggelt, az estét pedig a ping-pong teremben zárhatják egy játékkal, majd az infra és finn szaunában lazulhatnak.

Akik extra kényelemre vágynak azoknak az automata mosoda lesz a kedvenc helyük, ráadásul, amíg a mosás végét várják, még szerezhetnek is egy kis vacsorát a hideg és meleg ital illetve készétel automatákból.

metrodom_latvanyterv.jpg

Ami igazán izgalmassá teszi ezt a projektet, az a hihetetlen széles skálájú szolgáltatástenger, ami az ide költözőket várja. Az otthonról dolgozók wifivel ellátott társalgóban tevékenykedhetnek, a kikapcsolódásra vágyóknak ott a klubszoba, a standard műfüves futballpálya, a díszkert és a pihenőterasz. Vendégek érkezésekor nem kell sakkozni, hogy helyhiány miatt kit húzzunk le a listáról, hiszen a közösségi terasz és a tűzrakó közösségi tér kiválóan alkalmas vendégfogadásra.

A projekt megvalósítása 2015 októberében kezdődik, befejezését pedig jövő nyárra tervezik. Kivitelezője, három éves működése során 246 lakást adott már át, további 814 otthon építése pedig jelenleg is folyamatban van.

Kíváncsian várjuk a hiánypótló, innovatív kezdeményezés megvalósulását és azt, hogy miként tud a „kollégiumi”, közösségi hangulat összefonódni a felnőtt korral és annak kihívásaival.

 

Különleges apartmanház készül Óbudán a fiataloknak!

Posted by Otthontérkép on Monday, October 5, 2015

Címkék: budapest lakás társasház óbuda extra fiatalos eladó lakás III. kerület