Milyen hatása van a forgalmas utaknak otthonunkra?
2015.06.20. 12:23 I fokvarid

Milyen hatása van a forgalmas utaknak otthonunkra?

Az urbanizáció, a városi népesség növekedése, egyre több nagy forgalmú út és autópálya építését vonja maga után. Sokan örülnek, amikor egy-egy újabb település kapcsolódik az autópálya hálózatba, vagy egy újonnan épült autóút teszi lehetővé, hogy egy kisebb település lakói könnyebben közlekedjenek, de vajon mit szólnak azok, akiknek közvetlenül az otthonuk előtt épül fel egy újabb forgalmas út. Ennek jártak utána az Ingatlantájoló munkatársai.

A probléma elsősorban az agglomerációk lakóit érinti, hiszen ezek a forgalmas utak legtöbbször az elővárosokon keresztül kötnek össze távoli településeket a nagyvárosokkal. És bár az új út építése legtöbbször gazdasági fellendülést hoz az adott településre, a közvetlenül az út mentén elhelyezkedő családi házak lakóinak sajnos le kell mondaniuk a csendről, a nyugalomról és a tiszta levegőről. Hogy hogyan védekezhetünk a forgalmas utak okozta ártalmak ellen?

Zajártalom

Az első probléma, ami a forgalmas utak mentén élőket érinti, az mindenképpen a zajártalom. Akinek nagy forgalmú út épül lakóingatlana előtt, annak a továbbiakban le kell mondania arról, hogy előkertjében pihenhessen, ha esetleg a terasza vagy az erkélye is ebbe az irányba néz, akkor ezek sem lesznek a továbbiakban alkalmasak a pihenésre, kikapcsolódásra, valamint az utcai szobákat sem lehet többé hálószobának használni.

Számtalan megoldás létezik azonban a zajártalom csökkentésére, az autópályák mentén például zajvédő falakat szoktak elhelyezni. A zajvédő falak egy új változata a zöldfal, mely olyan hálókosaras falat jelent, melyre növények ültethetők, így a fal nemcsak a zaj ellen véd, de esztétikai szempontból is sokkal szebb, ráadásul a növények a szennyezett levegőt is tisztítják.

Ha azonban nincs lehetőségünk zajvédő fallal körülvenni telkünket, akkor jó megoldást lehet az ablakok lecserélése hangszigetelt ablakokra, ez viszonylag költséges megoldás, de kiválthatjuk ún. zajfogó függönyök vagy hangszigetelő függönyök használatával, vagy az ablaküvegre ragasztható hangszigetelő fóliával is. A redőnyöknek is van ugyan némi hangszigetelő hatása, azonban a fényt sem engedik be, így hosszútávon nem kínálnak megoldást a zajártalom csökkentésére.

Stressz

A forgalmas utak nemcsak zajosabbá tehetik otthonunkat, de a zajjal együtt stresszes környezetet is teremtenek, ezt úgy tudjuk a legkönnyebben ellensúlyozni, hogy a zajártalom kivédésén túl, visszafogott, harmonikus színek használatával, nyugalmat árasztó, egyszerű, letisztult vonalú berendezéssel és sok zöld növénnyel teremtünk harmóniát és nyugalmat lakásunkban.

Szennyezett levegő

A nagy forgalmú utak nemcsak zajosak, de a levegőt is rendkívüli módon szennyezik, kipufogó gázzal és porral is. A légszennyezettséget csökkenthetjük a zajártalomhoz hasonlóan zöldfalakkal, fák és bokrok ültetésével az előkertünkben, de a ház belsejébe bejutott szennyezett levegőt is tovább tisztíthatják a cserepes növények.

Repedező falak

A legnagyobb problémát azonban a repedező, süllyedő falak jelentik, ezek ugyanis az épületeket statikai szempontból is veszélyeztetik. Külföldön már bevett szokás, hogy útépítésnél az utak alá vibrációcsillapító réteget fektetnek. Ez Magyarországon sajnos még nem terjedt el, ám az épületeket is lehet vibráció ellen biztosítani, ez az eljárás azonban már meglévő épületeknél meglehetősen bonyolult és költséges is.

Ha egy település bekapcsolódik a sűrű úthálózatba, és területén keresztül nagy forgalmú utat, esetleg autópályát építenek, akkor az ingatlanok értéke ugrásszerűen megnő az adott településen, ám azoknak az ingatlanoknak, melyek közvetlenül az út mentén helyezkednek el, drasztikusan csökkenhet az értékük, sőt akár eladhatatlanná is válhatnak.

Címkék: forgalom stressz város lakás