Tudd meg Te is, menniyre fiatalos környéken laksz!
2015.06.10. 13:56 I fodsza

Tudd meg Te is, menniyre fiatalos környéken laksz!

Öregedő társadalom, csökkenő népességszám. Különböző statisztikák, szervezetek figyelmeztetnek az elöregedés hátrányos hatásaira, felkapjuk rá a fejünket, de valljuk be, a környezetünkben kevéssé érzékeljük ezt, össztársadalmi folyamatként gondolunk ezekre az adatokra. Feldolgoztuk és térképre tettük a KSH népszámlálási adatainak korra vonatkozó statisztikáit, amiből kiderül, hogy a Magyarország mely településein, mely régióiban magas a fiatalok aránya, melyek az elöregedő régiók.

A kortérképen a lakónépességet 4 csoportba soroltuk:

  • 0 - 21 éves korcsoport (1990 után születettek a 2011-es népszámláláshoz viszonyítva)
  • 21-41 évesek korcsoportja
  • 41-60 évesek korcsoportja
  • 60 év felettiek korcsoportja

korcsoportok_orszagos_aranya.PNG

Magyarországon a népszámlálási adatok szerint a legkisebb korcsoportot a 21 éven aluliak alkotják, a népesség mindössze 18,6%-a fiatalabb, mint 21 év, miközben 60 év feletti korcsoport aránya 25-nál is nagyobb. A legnépesebb korcsoport a 21-41 évesek csoportja, ami jó jel is lehetne addig, amíg el nem érik a nyugdíjkorhatárt, de a csoportban a családalapítási hajlandóság és a születésszám is stagnál. Ha a csoportba tartozók nem válnak szülővé és nem születik családonként legalább két gyermek, akkor az a társadalom elöregedését.

Magyarország egyes régiói gyorsabban öregednek

Megyei szinten elsőre nem tapasztalhatók nagy különbség a korosságban, de érdekes összefüggések rajzolódnak ki, ha tüzetesebben vizsgáljuk a kortérképeket. A fiatalok aránya Pest megyében és az Észak – Keleti országrészben magasabb az átlagnál, de más-más tényezők játszanak szerepet az egyes térségekben. Miközben Pest megyében az agglomerációba kiköltöző harmincasok gyermekei növelték a korcsoport arányát, addig az Észak – Keleti országrészben az átlagkort tekintve fiatalabban szülő anyákkal és a magasabb születésszámmal magyarázható az átlagnál magasabb arány. A térképekről és az adatokról a migráció, mint demográfiai folyamat is jól követhető. Jellemző a fiatalabb korosztályra, akik még kisebb kötöttséggel rendelkeznek, hogy mobilisebb, könnyebben költözik munkalehetőség érdekében. Ezért is a legmagasabb a 21-41 éves korosztály aránya Budapesten, Pest megyében, Győr-Moson-Sopron megyében, ahol ez az arányszám kivétel nélkül magasabb 29%-nál. Ezek azok a régiók jelenleg Magyarországon, ahol több a munkalehetőség és a fiatalok számára ezért vonzó célterültek. Ezzel szemben például Békés megye, Heves megye, Somogy megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye az elköltözés bázisa, a migrációs térkép szerint is ezekből a megyékből a legmagasabb az elvándorlás, ezért itt a 21-41 éves korosztály aránya a legalacsonyabb az országban, 25%-körül alakul.

Részletesebb térképért és adatokért kattints ide.

magyarorszag_korterkep.png

Ennek megfelelően az említett bázis térségekben az idősebb korosztály aránya az átlagnál magasabb, így ezeken a területeken az országoshoz képest gyorsabb is lehet az elöregedés folyamata, hiszen a fiatal felnőtt korosztály elköltözésével a szülőkorúak aránya is csökken, így a születendő gyerekszám is jóval alacsonyabb az országos átlaghoz képest, a középkorú, idős korosztály pedig már röghöz kötött, lényegesen kisebb a költözési hajlandóság.

Budapest a fiatal felnőttek célpontja

De sokan váltják le a belvárosi életmódot és költöznek az agglomerációba. Ennek a szuburbanizációs folyamatnak tudható be, hogy Budapest agglomerációjában a 21 év alatti korosztály aránya magasabb az átlagnál, de ez az agglomerációba költözési folyamat megfordulni látszott az elmúlt években. Ma már jellemzően inkább csak a vidékről Budapestre felköltözők választják az agglomerációt néhány éves belvárosi létet követően.

Részletes térképért és adatokért kattints ide.

budapest_21_41_korcsoport.PNG

 

A Budapestre költöző fiatal felnőtt korosztályt főleg a Belváros forgataga vonzza, a térképen jól látható, hogy a belvárost körül ölelő kerületekben (VI., VII., VIII,. IX., XIII.) a legmagasabb a 21-41 éves korosztály aránya. A fiatalok számára ez a terület értéket képvisel, könnyen elérhető szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, fiatalos közösség jellemzi a kerületeket. Ezzel szemben a Budai kerületekben és a Belvárosban az átlagnál idősebb korosztály él, a legmagasabb a II. és XII. és az V. kerületben a 60 feletti korosztály aránya, amit a budai kerületek zöldebb, nyugalmat sugárzó világa meg is magyaráz.

A külváros kerületeiben a korcsoportok aránya nem mutat jelentős eltérést az országos arányokhoz képest, de ez nem jelenti azt, hogy itt minden rendben van, hiszen tudjuk, hogy a társadalom elöregedőben van.

Tudj meg többet a saját régiódról az Otthontérkép térképszelvényeivel. A legújabb térképszelvény, a kortérkép ezen a linken érhető el.

Címkék: statisztika életkor térkép elemzés vidék Budapest otthontérkép