Irreális árakat hozott a keresleti nyomás
2015.06.02. 07:50 I otthonterkep

Irreális árakat hozott a keresleti nyomás

Az elmúlt évben beinduló ingatlanpiaci fellendülés az idei évben sem torpant meg a XIX. és XX. kerületekben. Jelenleg ebben a két dél-pesti kerültben erősen keresleti piacról beszélnek az ingatlanközvetítők, ahol a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az eladók érezhetően visszatartják lakásaikat. Így nagyon kevés az eladó ingatlan, az árak pedig néha indokolatlanul magasra szöktek, állítja Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának szakmai vezetője.

Kispesten és Pesterzsébeten jelenleg több a vevő, mint a potenciálisan megvásárolható ingatlan. Keresleti nyomás van, és az ingatlanpiaci forgalomban csak amiatt észlelhetünk esetleg megtorpanást, mert annyira kevés lakást kínálnak most eladásra. Ez a helyzet azonban az ingatlanközvetítő reményei szerint őszre változhat, ha addigra rendeződnek a devizahiteles elszámolások és azok fellebbezési ügyei, és az érintettek világosan látják a lehetőségeiket a továbblépésre.

Panelprogramos, erkélyes panellakásokat keresnek

Egyelőre a keresleti túlsúly határozza meg a két kerület ingatlanpiacát. A legnagyobb igény errefelé is a panellakások iránt mutatkozik. Ezeken belül is a kis és közepes méret a legkeresettebb, általában egy plusz egy félszobás, egy plusz két félszobás, esetleg két- és egy félszobás elrendezéssel. Ezek általában 35, 53-59, illetve 62 négyzetméteres alapterületeket jelentenek, de a 35-53 négyzetméteres lakásokat lehet az átlagosnál könnyebben eladni, különösen, ha erkélyesek, és a ház részt vett a panelprogramban.

Egy 53 négyzetméteres felújított, szigetelt kispesti panellakást 12,9 millió forintért kínálnak

Még több fotóért és az adatlapért kattints a képre!

7_3.jpg

Az ingatlanközvetítő felhívta a figyelmet arra is, hogy míg pár évvel ezelőtt még elsősorban a tégla- vagy új építésű lakásokat keresték a vevők, és a panellakások egyértelműen háttérbe szorultak, most határozottan megfordult ez a trend. Abból a szempontból viszont nem lehet semmiféle irányt látni, hogy a felújítandót vagy a felújított, igényes kivitelezésű lakásokat keresik inkább, mert a vevők egy része ezt, más része azt preferálja.

Panelek 7-10 millióért, családi házak 15-20 millióért kelnek el

Persze élénkebb érdeklődés csak akkor mutatkozik a panellakások iránt, ha azokat a 7-10 milliós ársávban kínálják a tulajdonosaik. Ez azért lényeges, mert eközben a kínálati árak egyre inkább eltolódtak a 11-12 millió forintos árszintig, sőt még az is előfordul, hogy egy-egy ingatlant 15 millió forintnál is magasabb áron hirdetnek meg. Egy ilyen ár azonban csak abban az esetben lehet indokolt, ha különlegesen igényesen felújított, egyedi kivitelezésű, esetleg újszerű bútorokkal együtt eladó panellakásról van szó - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

Az árak egyébként az egy évvel ezelőtt szinthez képest 1,5-2,5 millió forinttal emelkedtek, és Pesterzsébeten jellemzően valamivel magasabbak, mint Kispesten, annak ellenére, hogy erre az árkülönbözetre nincs valódi magyarázat a Balla Ingatlanirodák szakértője szerint.

Egy 54 négyzetméteres panellakás Pesterzsébeten 8,9 millióért

Még több fotóért és az adatlapért kattints a képre!

4_9.jpg

Pesterzsébeten egyébként most leginkább az 5-7 millió forintba kerülő lakásokat, illetve házrészeket keresik a vevők, viszont a központi elhelyezkedésért hajlandóak többet is fizetni: itt 10 millió forintig is elmerészkednek az ajánlatokkal. A téglalakások ára a panelárak emelkedése ellenére még mindig mintegy 15-25 százalékkal magasabb. Családi házakból a háromszobás, jó környezetben lévő, beköltözhető állapotban lévők keresettek a kerületben 15-20 millió forint közötti áron, valamint a kisméretű kertes házak 10-12 millióért. A kínálati árak itt is sokkal magasabbak az egy évvel előbbiekhez képest, ennek ellenére élénkült a forgalom.

A Wekerle még mindig felkapott

Kispesten a legkeresettebb környék a Wekerle-telep, ugyanakkor lényegesebb kisebb forgalomról beszélhetünk, mint ami általában a kerületre jellemző. Ezért azon néhány lakásnál, amelyek itt piacra kerülnek, sokszor irreálisan magas árakkal, durva szélsőségekkel találkozhatunk. Indokoltnak egy 45-47 négyzetméteres lakás esetén is a 12 millió forintos átlagár tekinthető.

Egy 50 négyzetméteres, kétszobás lakás 13,9 millióért a Wekerlén

Még több fotóért és az adatlapért kattints a képre!

0_7.jpg

Emellett a kispesti lakótelep egésze kedvelt, leginkább talán a Kossuth tér vonzásköretében fekvő utcákat keresik, azok közül is a panelprogramban részt vett épülettömböket, illetve a metró-közeli házsorokat. Pesterzsébeten viszont - ahogy az már az árak említésénél is kiderülhetett - a központi rész a legkeresettebb, annak jó közlekedése és rendezettsége miatt.

 

Pár hónapon belül normalizálódhat a piac

A Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítőjének várakozásai szerint a most jellemző keresleti nyomás hónapokon belül enyhülést mutathat, ahogy a forintosítás kapcsán tisztává válik a helyzet az érintettek számára, és tovább tudnak lépni: azaz eladják lakásaikat, kisebbre vagy nagyobb cserélik azokat. Remélhetőleg a piac ekkor kiegyenlítődik, összetalálkozik a keresleti és a kínálati oldal, és így a most időnként indokolatlannak tűnő árak is visszaesnek egy reális szintre, ahol megint elsősorban a minőség és az elhelyezkedés lesz a meghatározó.

Címkék: ingatlan panel sajtó pest kínálat balla