Nem szeretnéd lecserélni a tetődet? Ezekkel a lépésekkel növelheted meg az élettartamát!
2015.05.27. 17:02 I fokvarid

Nem szeretnéd lecserélni a tetődet? Ezekkel a lépésekkel növelheted meg az élettartamát!

Mikor felépítünk egy házat, vagy megveszünk egy viszonylag új építésű házat, akkor úgy gondoljuk, hogy ez lesz az az otthon, ahol le szeretnénk élni az életünket, és meg sem fordul a fejünkben, hogy a tető talán nem bír ki egy egész életet. Az Ingatlantájoló munkatársai ezért összegyűjtötték, mit kell tennünk, hogy tetőnk évtizedekig kitartson.


Rendszeresen tartsd karban a tetőt

Igen, a tetőkarbantartás valószínűleg nem a kedvenc tevékenységünk, de nézzük a jó oldalát: Nem kell mindennap csinálni! A tető karbantartását minimum kétszer egy évben, kora tavasszal és kora ősszel szükséges elvégezni. A karbantartás fő célja, hogy megelőzzük a károkat azáltal, hogy biztosítjuk a csapadék szabad lefolyását a tetőről. A tetőkarbantartás során három dolgot kell megtenned: söpörj le minden szemetet, ráhullott leveleket, gallyakat a tetőről, takarítsd ki az eldugult ereszcsatornát, és magasnyomású mosóval takarítsd le a mohát is.

Ne sajnáld a pénzt megelőző intézkedésekre

Ha hajlandó vagy egy kis pénzt befektetni megelőző intézkedésekre, elkerülheted, hogy később ki kelljen cserélni az egész tetőszerkezetet. Első lépésként kezdd a padlással. Biztos akarsz benne lenni, hogy megfelelő a padlás szigetelése? Egy jó minőségű, helyesen megválasztott szigetelőanyag segít megtartani a lakás hőmérsékletét, ezáltal csökkentve a fűtés/hűtés számlát, és megakadályozza, hogy beázzon a lakás. Második lépésként a padlás megfelelő szellőzését kell megoldanod. Ez segít megelőzni, hogy lecsapódjon a pára és a gerendákat is megvédi a nedvességtől. Ellenőrizd a padlásod szellőzőnyílásait, hogy nincsenek-e eltömődve, és ha szükséges takard el őket védőhálóval, hogy a madarak nehogy belefészkeljenek. Végül vágj le minden olyan faágat, mely a tető fölé lóg és veszélyeztetheti a tetőt egy nagyobb vihar esetén.

A következőkre figyelj:

  •       Megereszkedett, vagy meghajlott tető
  •       Megrepedt vagy hiányzó cserepek és palák
  •       Sérülés vagy hiányzó cserép vagy vakolat a kémény, a szellőzők és az eresz körül
  •       Nem megfelelően rögzített ereszcsatorna
  •       Felhalmozódott törmelék
  •       Moha
  •       Nedves foltok a mennyezeten

Ha baj van, keress szakembert!

Ha bármilyen hibát észreveszel, ne kezdd el házilag megjavítani, inkább keress fel egy szakembert. Több vállalkozót is kérdezz meg a javítás feltételeiről, mielőtt kiválasztod, hogy kit bízol meg a munkával, és ne a legolcsóbbat, hanem a szerinted legmegbízhatóbbat válaszd. Kérdezd meg, ad-e számlát a munkáról, és vállal-e rá garanciát.

Senki nem szeretne azzal szembesülni, hogy ki kell cserélni házának a tetejét, de megfelelő karbantartással, évtizedekkel hosszabbíthatjuk meg a tető élettartamát.

Címkék: építkezés felújítás tető gépész