Olcsó garzont keresel a belvárosban? Nem vagy egyedül.
2015.05.14. 12:09 I fodsza

Olcsó garzont keresel a belvárosban? Nem vagy egyedül.

A Belvárosban nagy a népszerűsége a kisebb alapterülettel rendelkező 20 millió Ft alatti ingatlanoknak, az intenzív kereslet és a szűk kínálat miatt nagy is a verseny ezekért az ingatlanokért. Buda népszerűsége kitart, továbbra is a XI. és a II. kerület a legnépszerűbb a keresők között, de a kereslet más jellegű.

Verseny a belvárosban?

„Nagy a verseny a belvárosi ingatlanokért” – hallhatjuk különböző fórumokról vagy ingatlanpiaci pletykákból, de mit mutatnak a számok?

Az V., VI., VII. kerületben kifejezetten nagy verseny folyik a 7 - 20 millió Ft értékű garzonlakásokért, mind a VI., mind a VII. kerületben, a keresések több mint 18%-a ilyen ingatlanra történik. Eladó garzonlakásokból azért nincs itt hiány, de a jó állapotút ezek szerint nagyon gyorsan elvihetik.

A kínálatról itt tudhatsz meg többet.

keresett_ingatlanok_vi_kerulet.png

A belvárosban keresgélők a nagyobb, 50-100 négyzetméter közötti alapterülettel rendelkező ingatlanokat is keresik, de árban 35 millió Ft fölé nem igazán akarnak menni, az ilyen típusú eladó lakásokból azért már nagyobb a kínálat, de kerületenként a keresések több, mint a 25%-a ilyen ingatlanra vonatkozott, ezért itt is nagynak mondható a verseny.

keresett_ingatlanok_vii_kerulet.png

Buda népszerűsége állandó

A statisztika alapján továbbra is Újbuda és a II. kerület vezeti a keresők népszerűségi rangsorát. A II. kerületben már inkább a nagyobb ingatlanokat keresik a potenciális vásárlók és úgy tűnik, ezért magasabb árat is hajlandóbbak megfizetni, a 35 – 60 milliós lakásokra az összes keresés 20%-a esett.

A kerületi ingatlankínálatból itt közvetlenül böngészhet is.

keresett_ingatlanok_ii_kerulet.png

Újbudán kicsit más a kép, itt a Belvároshoz hasonlóan népszerűek az olcsóbb és kisebb lakások, lényegesen jobban eloszlik a kereslet az ár és a méret tekintetében. A legnagyobb kereslet az 50 – 100 négyzetméteres 35 millió alatti ingatlanokra volt áprilisban. Fogynak is gyorsan az ingatlanok, a kínálat szűkebb is a kerületben.

keresett_ingatlanok_xi_kerulet.png

 

Legkeresettebb ingatlanok ár szerint

Az Otthontérképet használó keresők körében áprilisban a legtöbb - az összes keresésnek a 26%-a - a 12 és 20 millió Ft közötti ingatlanokra esett, a 10 millió Ft körüli otthonok, illetve a 20 és 35 millió Ft kínálati árral hirdetett lakások népszerűsége is kitartott, sőt a 25-30-as sávban a keresésszám 1,8%-kal nőtt a megelőző negyedévhez képest.

A kínálatról részletesebben itt tájékozódhatsz.

lakas_arkategoriak_nempszerusege.png

Az Otthontérképes ingatlankeresések 19%-a a nagyobb értékű 35 - 200 millió Ft közötti árral hirdetett ingatlanokra vonatkozik, itt a keresésszám érdemben nem változott az előző negyedévhez képest. A 200 millió feletti luxusingatlan kategóriában is van számottevő kereslet, bár ez a kereslet inkább csak kíváncsiskodást takarhat.

Legnépszerűbb méret

Továbbra is az 50-75 négyzetméter alapterülettel rendelkező otthonok, az összes keresés 31%-a ilyen típusú ingatlanokra vonatkozik. A keresők körében, érthető okokból, népszerűnek bizonyulnak a kisebb alapterülettel rendelkező garzonlakások is, az összes keresés 20%-ában 30-50 négyzetméter alapterülettel rendelkező ingatlanokat kerestek. Hasonló népszerűséggel bírnak a 75 és 100 négyzetméter alapterülettel rendelkező, jellemzően 2-nél több szobás családi lakások is.

 alapterulet_nepszerusege.png

A nagyobb alapterülettel rendelkező ingatlanok közül a 100 és 180 négyzetméter alapterületűek népszerűek még, 100 keresésből 10-ben 130 négyzetméterig, 6-ban pedig 180 négyzetméterig keresnek ingatlanokat. A 180 négyzetméter feletti ingatlanokat egy szűk réteg keresi, az összes keresés kevéssel több, mint 5%-ban állítanak be ilyen mérettel rendelkező ingatlanokra szűrést.

A méretek népszerűsége érdemben nem változott az előző negyedévhez képest.

Elhelyezkedés

Az Otthontérképes ingatlankeresők körében a legnépszerűbb budapesti kerület a XI. volt márciusban, az összes budapesti keresés 11,3%-a Újbudán elhelyezkedő ingatlanra vonatkozott, a kerület legnépszerűbb városrésze pedig Kelenföld. A népszerűségi listán a következő hely a II. kerületé, a keresések 9,9%-a esett erre a kerületre és itt mérhető volt egy kis élénkülés is az előző negyedévhez képest, de ez sem volt nagyobb, mint 1%-k. A II. kerület legnépszerűbb városrésze a Rózsadomb. A harmadik legnépszerűbb budapesti kerület a XIII. volt, ahol a kerület mindkét városrésze, Angyalföld és Újlipótváros is kimondottan népszerű a keresők körében.

 A budapesti lakáskínálatot itt részletesen meg is tudod tekinteni.budapesti_keruletek_nepszerusege.png

Budapest külsőbb kerületei kevésbé népszerűek a keresők körében, a IV. kerületre a keresések mindössze 2.6%-a esik. Csepelen, Rákosmentén, Pesterzsébeten az ingatlankeresők 1,2%-a, Soroksáron 0.4%-a keresett ingatlant április hónapban, ami az első negyedév számaival közel meg is egyezik.

varosresz_nepszeruseg_toplista.png

Országosan a keresések elsősorban Budapestre és a budapesti agglomerációra koncentrálódtak, ezektől a keresésektől eltekintve kiemelkedően a legnépszerűbb megye Veszprém megye volt, az összes keresés 18%-a itt történt.

legnepszerubb_megyek.png

Ingatlan típus

A keresők típus szerint elsősorban lakásra és házra kerestek, 90%-a a kereséseknek egyenletesen itt oszlik meg. A telekre, nyaralóra, garázsra indított keresések az összes keresés mindössze 10%-át tették ki áprilisban.

ingatlan_tipus_nepszerusege.png

Háztípusok keresettségében a Családi ház vezet, de az ikerház és a sorház is igen népszerű.

haztipusok_nepszerusege_1.png

Ingatlan állapot

A statisztikák alapján a legkeresettebb ingatlanok az állapotuk szerint az újszerű, új építésű és a felújított ingatlanok, az összes keresés 74%-ban ilyen állapotú ingatlant kerestek, nem elhanyagolható azonban a felújítandó vagy közepes állapotú ingatlanok iránti kereslet sem.

 

ingatlan_allapot_nepszerusege.png 

 

Módszertan

A keresési statisztika az Otthontérkép ingatlankereső portálon regisztrált kereséseken alapul. A keresések regisztrációja a kereső mezőkben rögzített keresési kifejezések (ár, méret), a részletes keresőben bejelölt kritériumok (típus, állapot, stb.), illetve a térképen történő területi keresések alapján történik, az arányszámok megbízhatóságát a több százezres nagyságrendű keresésszám biztosítja.

Címkék: statisztika elemzés ingatlanpiac ingatlanok keresési statisztika