Tatabánya, mint Budapest és Győr agglomerációja
2015.04.08. 09:37 I otthonterkep

Tatabánya, mint Budapest és Győr agglomerációja

Tatabányáról még régóta sokan járnak dolgozni Budapestre vagy Győrbe. Az árak jóval alacsonyabbak, ezért sokak számára könnyen elérhetőek az itteni ingatlanok. Andai Béla, a tatabányai Matt Ingatlan ügyvezetője mesélt nekünk a környék lakáspiacáról.


Önök ugye elsősorban Tatabányán és környékén tevékenykednek. Mennyire érzi, hogy Tatabánya esetleg Budapestnek, vagy Győrnek egyfajta agglomerációs települése lenne? Látnak olyan vevőket, akik "kiköltöznek" Tatabányára, de a fővárosba, vagy Győr környékére, esetleg Szlovákiába járnak dolgozni?

Bár cégünk központja valóban Tatabányán található, országszerte azonban 13 irodával szolgáljuk ki az ügyfeleinket. Tatabányáról már a 2000-es évek elejétől sokan jártak dolgozni más városokba, főként Budapestre és Győrbe a magasabb kereseti lehetőségek miatt. A közlekedés mind autópályán, mind vasútvonalon egyszerű és rövid. Tatabánya mindezek ellenére nem agglomerációs település, az ipari park rendkívül sok embernek ad munkát, az említett két város vonzáskörzete kb. 35-40 km-es zónában határozható meg.

matt_ingatlan.JPGA Matt Ingatlan csapata

Mi az igazán vonzó Tatabányában? Az árak alacsonyak, ez lehet komoly érv. De az esetleges rosszabb híre ellenére mennyire élhető? Kinek ajánlják?

Budapesten és Győrben az ingatlanok árai már visszatértek a válság előtti szintre. Tatabánya még jelentősen olcsóbb, ezért sokan tudnak saját ingatlanhoz jutni, vagy kisebbet nagyobbra cserélni. Az albérletekre hatalmas a kereslet, az elmúlt egy évben jelentősen növekedtek az árak. A városnak egyáltalán nincs rosszabb híre, folyamatosak a fejlesztések: a közeljövőben az óvárosi park újul meg, és a városi sportcsarnok rekonstrukciója is tervben van.

 

Milyen típusú ingatlanokat keresnek első sorban? Inkább a kertes/családi házakat keresik, vagy a tégla és panel társasházak fogynak jobban?

A társasházi lakásokra van a legnagyobb kereslet, főleg a négyemeletes tégla épületekben. Fontos az is, hogy ezek a város melyik részén helyezkednek el. A panellakások ára is emelkedik, vevők számára fontos szempont a zárt, szigetelt lépcsőház, új nyílászárók, barátságos szomszédság. Az egyedi hőmennyiségmérő is árnövelő szempont. Vannak akik a felújítandó ingatlanokat keresik, hiszen azt könnyebb a saját ízlések szerint kialakítani.

Jó állapotú téglalakás Tatabányán, 6,8 millió forintért
További képekért kattints a fotóra!

0_6.jpg

A jelenlegi ingatlanpiacon komoly arányt képviselnek a befektetők, akik bérbeadási céllal vásárolnak. Találkoznak ilyen vevőkkel Tatabányán is?

Természetesen, hiszen 10% feletti nyereség érhető el ingatlan bérbeadásból. Az olcsóbb, kisebb alapterületű lakások a legkelendőbbek, hiszen itt a bérlő számára a rezsiköltség alacsony. Előny a bútorozottság is. Nagy a kereslet az albérletekre a városban, a Matt Ingatlan szívesen segít bérbe adni szakszerűen a lakását azoknak is, akiknek kétségeik vannak efelől. A megbízható bérlő tud kauciót fizetni, vállalja a szerződés közjegyző előtti megerősítését is és a korábbi főbérlőktől is leinformálható.

 

Mire számítanak Tatabánya és környékének áraiban? Mik azok a típusok, amik emelkedhetnek, mik azok, amikre nincs és nem is nagyon lesz kereslet?

Lassú, de folyamatos az emelkedés, hosszú távra ez várható. A városközponthoz közeli lakótelepek tégla- és panel lakásai közkedveltek, a külvárosi részeken nem várható további jelentős emelkedés. A családi házak árai még stagnálnak, ezekre a kereslet nagyobb a városhoz közeli településeken, Vértesszőlősön és Tatán.

Továbbá fontosnak tartom megemlíteni, hogy a piacon jelentős számú banki ingatlan található, melyekkel természetesen mi magunk is foglalkozunk, és igyekszünk nem csak az ingatlanok megtalálásában, hanem a finanszírozásában is segíteni, hiszen nagy tapasztalatunk van jelentős tartozással terhelt ingatlanok kezelésében, mint az FHB Ingatlan Zrt. egyik szerződött partnere.

Címkék: interjú tatabánya mattingatlan