Amerikai konyha kontra hagyományos elrendezés! - Szavazz, hogy neked melyik!
2015.02.16. 09:04 I otthonterkep

Amerikai konyha kontra hagyományos elrendezés! - Szavazz, hogy neked melyik!

Magyarországon egészen a kilencvenes évekig a konyha a lakások, házak egy különálló helyisége volt, ha kisebb volt, akkor esetleg az étkezővel nyitották egybe, bár ez sem volt gyakori, ha pedig nagyobb volt, akkor sokszor itt kapott helyet az étkezőasztal is. A rendszerváltás után azonban megnyílt az út nyugat felé és a nyugat-európai, észak-amerikai kultúra beáramlása az országba a lakberendezésre is hatással volt.

Ekkor építettek először amerikai konyhás családi házakat, majd a trend a társasházi lakások tervrajzaiba is beszivárgott, ma pedig már a panellakások és a régebbi építésű társasházak lakásainak tulajdonosai is igyekeznek lakásaikat amerikai konyhásra átalakítani.

Az amerikai konyhás lakások tehát töretlen népszerűségnek örvendenek hazánkban, vannak azonban, akik még mindig a hagyományos elrendezés hívei. Mindkét megoldásnak meg vannak természetesen az előnyei és hátrányai, ezeket gyűjtötték össze az Ingatlantájoló szakértői.

Az amerikai konyha előnyei és hátrányai

Az amerikai konyha egyik legfontosabb előnye, hogy együtt lehet a család és az anyuka szemmel tarthatja csemetéit, miközben főz, sőt még a TV-t is látja közben, esetleg a házi feladat elkészítésében is segítséget nyújthat anélkül, hogy a gázon kellene hagynia az ételt, ezért az amerikai konyhás elrendezés elsősorban a családok körében népszerű.

Azonban az egyik hátránya is pont ebből adódik, hiszen nemcsak az anyuka láthatja a gyerekeket, de a gyerekek is szabadon bemehetnek főzés közben a konyhába, ami egy kisgyereknek még az összes biztonsági felszerelés mellett is veszélyes terület. Ennek kiküszöbölésére jó megoldás lehet egy biztonsági rács felszerelése a konyha és a nappali között, kérdés persze, hogy a gyerekek mennyire viselik el, hogy kizárták őket a konyhából.

Egy példa az Otthontérképről

amerikai_konhya.JPG

Az amerikai konyha másik hátránya pedig abból adódik, hogy bárki betoppan hozzánk főzés közben, az láthatja a rendetlen konyhánkat, és hiába a legdrágább szagelszívó, bizonyos ételeknél az ételszag is tovább terjed a nappaliba, és ha az előszobát sem választja el ajtó a nappalitól, akkor sajnos még a fogasra akasztott kabátokba is beleivódik.

A hagyományos elrendezés előnyei és hátrányai

Bármennyire is népszerűek manapság az amerikai konyhák, még mindig akadnak hívei a hagyományos elrendezésnek. Mindig vannak ugyanis olyanok, akik nem szeretik, ha vendégeik nemcsak az elkészült ételek lenyűgöző látványával találkoznak, hanem a konyhát is meglátják közvetlenül főzés után. Ha tehát te is azok közé tartozol, akik szeretik rácsukni az ajtót a rendetlen és ételszagú konyhára, akkor a hagyományos elrendezést neked találták ki.

A hagyományos konyhának is meg vannak természetesen a hátrányai, azonkívül hogy elszeparálja a háziasszonyt a család többi tagjától, az étkezőasztal is nehezebben elérhetővé válik, ami problémát jelenthet a tálalásnál.

Egy példa az Otthontérképről

hagyomanyos_konhya.jpg

Hogyan válassz?

A választásban elsősorban az életstílusunk a meghatározó, tehát mielőtt kialakítanánk a konyhát, jól gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk, egy esetleges átalakítás ugyanis, különösen konyha esetén, igen súlyos költségekkel járhat. Ha bizonytalanok vagyunk a döntést illetően, jó áthidaló megoldás lehet, ha amerikai konyhás nappalit alakítunk ki, és a konyha és a nappali közti boltívet egy nagy tolóajtóval tetszőlegesen zárttá vagy nyitottá tehetjük.

Hagyományos kialakítás esetén, pedig megkönnyítheti helyzetünket, ha a konyhát, az étkezőt és a nappalit közvetlenül egymás mellé tervezzük, nagy kétszárnyú ajtókkal elválasztva, illetve a konyhát annyira nagyra tervezzük, hogy egy kisebb étkezőasztal vagy pult bárszékekkel is beférjen, ez esetben akár a család hétköznapi étkezéseit is itt bonyolíthatjuk le.

Címkék: konyha ház lakás ötlet tanács