Egyesek már megfizethetetlen áron árulják a lakásukat!
2015.02.03. 16:21 I otthonterkep

Egyesek már megfizethetetlen áron árulják a lakásukat!


A nyugati országrész vonzó. Ezt nem csak feltételezések és megérzések, hanem konkrét adatok is bizonyítják. Ha pedig egy város, térség, megye vonzó, akkor ott bizony az ingatlanok ára is (előbb-utóbb) elkezd felfelé kúszni. Így van ez a budapesti belvárosban és Nyugat-Magyarországon egyaránt. Sőt, egyes helyeken már vérszemet is kaptak az eladók, és sokszor túlárazva próbálják értékesíteni ingatlanjukat. A jelenségről és a Sopron környéki ingatlanhelyzetről Tóth Ferencet, az Openhouse soproni irodájának egyik vezető értékesítőjét kérdeztük.

Az interjút pedig kiegészítettük néhány releváns ingatlannal a környékről!


A hírek és a trendek is arról szólnak, azt mutatják, hogy igen erős az országon belüli népmozgás a nyugati határ környékére. Hogyan látják ezt Sopronban? Mi lehet ennek az oka?

toth_ferenc.jpgT.F.: A válasz nagyon egyszerű. Az ország keleti részén kevés a munkalehetőség, ezért a jobb munka reményében az emberek próbálnak áttelepülni a nyugati határszéli városokba. Természetesen ez erősen érződik az ingatlanpiac forgalmán is.

Ha valaki költözik akkor evidens, hogy laknia is kell valahol. Milyen hatással van ez a felfokozottnak látszó népvándorlás a környék ingatlanpiacára?

T.F.: A megnövekedett kereslet erősen felveri az ingatlanok árát, amit nem csak az irodák érzékelnek hanem az eladók is. Sajnos ez olyan szinten üt vissza, hogy az eladók „vérszemet” kaptak és szinte megfizethetetlen áron kínálják ingatlanjaikat. De meg kell érteni, hogy egész más hirdetni egy ingatlant és teljesen más azt eladni. Ajánlatos lenne visszatérni a piacképes árakhoz, mivel kezdünk átesni a ló másik oldalára.

Milyen típusú ingatlanokat keresnek elsősorban a környéken? Épület típus, elhelyezkedés (belváros, környező kistelepülések), illetve ár alapján?

T.F.: Jelenleg favoritnak számít a panellakás, valamint a kisebb családi házak, új építésű lakások. Vékonyabb pénztárcájú ügyfeleink kénytelenek beérni a környező települések választékaival némi kompromisszum elfogadásával.

Egyedi tervezésű kandalló, szauna, konditerem ebben a soproni házban
sopron_haz_1.jpg

 

A lakásárakkal kapcsolatban egyre több a pozitív jel, mármint ami az eladókat érinti, vagyis egyre több helyen növekvő árakról és csökkenő alkuról számolnak be. Az ország egyes területei, ingatlantípusai azonban jelenleg eltérő pályán vannak. Mi a helyzet az Önök környékén? Általános az árak pozitív változása, vagy sok múlik az ingatlanon is?

T.F.: Természetesen sok múlik az ingatlanok állapotán is, de azt kell mondanom, hogy Sopron földrajzi adottságai révén kijelenthetjük, hogy az árak folyamatosan emelkednek. Ez minden ingatlan típusra érvényes, de legfőképp a kisebb lakásokra.

Mire számítanak a 2015-ös évben? Mit várnak a forgalomtól, az áraktól idén?

T.F.: Amíg az ausztriai munkaerőpiac befogadóképes, addig a „népvándorlás” nem áll meg, ezért jelentős változás nem várható legalábbis az árak mérsékelődésére vonatkozóan. Egyes lakáspiaci elemzők szerint az árnövekedés 2015-ben továbbra is várható lesz.

Kislakás a Jereván lakótelepen

jerevan_sopron.jpg

Soproni eladó lakások minden mennyiségben az Otthontérképen!

Hegykői luxus

hegyko_luxus.jpg

Címkék: interjú sopron ház lakás eladó ajánlat gazdasági ingatlaniroda openhouse