Új építésű ingatlanok Sopronban és Siófokon
2014.12.19. 16:33 I otthonterkep

Új építésű ingatlanok Sopronban és Siófokon

Az egyre több életjelet mutató új építésű lakáspiac után kutakodtunk az ország két felkapott területén, Sopron és Siófok környékén. A piaci helyzetről, a népszerű ingatlantípusokról, az árakról, a "halott" részek problémáiról, és a jövő évi várakozásokról kérdeztük a terület szakértőit. Kovács Zsolt a Lakáskulcs-direct Siófok Generál menedszere, és Lendvai Csaba a Lakáskulcs-direct Sopron franchise tulajdonosa volt segítségünkre a kérdések megválaszolásában.

Milyen az általános tapasztalat az új építésű ingatlanok piacán? Hol érzékelhető aktivitás?

A jegybanki alapkamat 2,1% 2014.07.23-tól! Nagyon magas a kockázat a kötvényekben és a befektetési alapokban, a banki betétek gyakorlatilag nem hoznak hasznot, hiszen ha kivesszük az összeget, a kezelési költséggel tulajdonképpen vissza is fizetjük az éves kamatot. Az arany értéke pedig teljesen kiszámíthatatlan lett.
Ezért az emberek szívesen fektetik pénzüket ingatlanba, mivel bérbeadás esetén elérhető akár 6-7%-os éves hozam, nem ritkán akár 10%-os nyereség is realizálható, majd további várható értéknövekedés, ami 5 év után újabb bevételt hozhat a házi kasszába, adómentesen. A soproni régió tekintetében az új építésű ingatlanok keresletét, a pénzügyileg jó befektetés mellett, még a napjainkban is erősödő külföldi munkalehetőséget választók miatti lakhelyváltoztatás – migráció - is élénkíti.

Az Otthontérkép legújabb fejlesztésében, ahol az elmúlt két népszámlálás közötti lakosságszám változást térképesítettük, mind a sopron-fertődi, mind a siófoki kistérség komoly pozitív eredménnyel zárt. Az országos trendek ellenére nem csökkent, hanem 5-7 százalék közötti növekedést mutatott mindkét térség. Részleteket és a saját környéked népességszám-változását ITT nézheted meg.

Két kiemelt régiónkban Sopronban és a Balaton-déli partján, a fenti okokból kifolyólag, mindenképp a növekvő aktivitás érzékelhető.

Aranyparti luxuslakás egy elegáns társasházban. Természetesen medencés.
Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

siofok_luxus_lakas.jpg


Jellemzően milyen típusú otthonok épülnek ezekben a felkapott városokban? Inkább magánemberek, vagy már egyre több vállalkozó is épít újra?

kovacs_zsolt.jpgKovács Zsolt: Új építésű társasházi lakások sokasága épült a Balaton part közelében melyek alkalmasak állandó lakásként való használatra, valamint nyaraló apartman funkciót is ellátnak. A sláger a nappali plusz 2 hálófülkés lakások. Ezekre a legnagyobb a kereslet. A környéken jellemzően fejlesztők és vállalkozók építenek a sikeres értékesítés reményében. 


lendvai_csaba.jpgLendvai Csaba:
Ugyanígy igaz ez a soproni új lakás beruházásokra is, ám a „sláger” lakások mellett nem ritka a 30-35 millió forint feletti nagyméretű lakás értékesítés sem. Tapasztalataink szerint ritka manapság a magán jellegű beruházás, a családi házas kivitelezést is többnyire egy időben több helyen felvonuló kivitelező cégek végzik. A „kaláka” ma már nem működik.

Elkápráztató miliő Harkán.
Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

harka_luxus_uj_epites_haz.jpg

 

Hogyan alakulnak jelenleg az árak? Lehet-e alkudni és mennyit? Esetleg egyéb "ajándékokat" adnak az eladók az új ingatlanokhoz, mint garázs, vagy konyhabútor?

K.Zs.: Siófok esetében a 280 ezertől egészen a 700 ezer forintos bruttó négyzetméterárakkal is találkozhatunk. Néhány beruházónál fix árak vannak, viszont egy-két esetben akár az 5-8%-os árengedmény is elérhető. Ajándék osztás itt nem jellemző, ugyanis az igények szélsőségesek és emiatt inkább a vevőkre van bízva a berendezés, kialakítás.

L.Cs.: A soproni új lakásokhoz 310-400 ezer forint/nm áron juthatunk hozzá (az átlag 350 ezer Ft/nm). A periférián elhelyezkedő több tíz lakásos társasházak az olcsóbbak, a helyspecifikus, kis lakásszámú tömbök a drágábbak. A jelenlegi kereslet mellett nem nagyon fogékonyak a kivitelezők az áralkura, inkább műszaki tartalomban igyekeznek rugalmasak lenni. Olyan esetek lehetnek, amikor az alapkiíráshoz képest magasabb minőségűek lesznek a beépített anyagok, ajándék kéményt adnak, avagy igény szerinti változtatás költségének elengedése az ami jellemző.

Elképzelt luxus a "magyar tenger" partján
Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

siofok_luxus_uj_epites.jpg

Ahol egyáltalán nincs élet a piacon - gondolunk itt a környék egyéb településeire - ott jellemzően mik az okok?

K.Zs.: Egyértelműen a lokáció, lokáció, lokáció! A tapasztalatok azt igazolják, hogy kétségkívül ez a legfontosabb tényező.

L.Cs.: Általános igazság, hogy ár-érték arányban „eltalált” ingatlant relatív rövid határidővel lehet értékesíteni. Ami „beragad” ott az árral, minőséggel, hellyel lehet elsősorban a gond.

Eladó az épülő jövő Sopronban is.
Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra!

sopron_haz_uj.jpg

Mit várnak 2015-ben az önök által ismert és lefedett piacokon?

Hasonlóan a 2014-es évhez, mozgalmas, feladatokkal teli, sikeres évet várunk, ezért mindkét régióban kiemelt hangsúlyt fektetünk az új építésű palettánk folyamatos bővítésére. Nem kell mászkálni, irodáinkban a régiós beruházások csaknem teljes kínálata megtalálható.

Címkék: interjú sopron eladó siófok új lakás új ház új építés