Népvándorlás - Kik, hova, honnan, miért költöznek a budapesti agglomerációba?
2014.10.28. 15:14 I otthonterkep

Népvándorlás - Kik, hova, honnan, miért költöznek a budapesti agglomerációba?

A Budapestről az agglomerációs településekre költözés és az onnan való visszaköltözés, majd egy következő generáció újabb kiköltözése, és így tovább, újkori történelme egy pár évtitezede tartó és folyamatosan változó jelenség. A nyugati, keleti, déli és északi területek más és más társadalmi csoportokat vonzottak, ám szinte mindegyik területben közös, hogy a nyugodtabb, tisztább, természetközelibb, a gyerekek számára élhetőbb környezetbe vágyás csábítja a Budapestről kiköltözőket. A Családi Ingatlan ügyvezető igazgatójának, Weston Gyöngyinek a segítségével megvizsgáltuk, hogy manapság mik a legfontosabb szempontok az agglomerációba költözésnél, kik azok, akik ma nem a város felé, hanem a városból kifelé áramolnak.

Kik költöznek manapság az agglomerációba?

A cég tapasztalatai szerint elsősorban a fiatalok vonzza az agglomeráció, beleértve természetesen a 40-45 éves korosztályt is, akik nem szeretnének a városban élni, de ott dolgoznak és munka után, szabadidejükben kellemes kertvárosi környezetre vágynak, 10 perc autóútra a város zajától. Sokan középosztálybeliek, kisgyermekeket nevelnek, vagy gyermekvállalás előtt állnak. Vannak azonban olyanok, akik a főleg kisgyerekes költözők mellett nyugdíjasokkal is találkoznak az ügyfélkörükön belül. A tapasztalatok szerint a budapesti agglomerációhoz tartozó településekre elsősorban a III. kerületből, a pesti oldalról (XVIII. kerület, belváros) érkeznek az új lakók, de vannak néhányan olyanok is, akik távolabbi városból költöznek közelebb a fővároshoz.

A szakértő szerint az agglomerációs települések ideálisak lehetnek családalapítás előtt álló fiataloknak, akik gyermekeiket csendes nyugodt környezetben szeretnék felnevelni, jó infrastruktúra mellett, kiváló ellátottsággal, közel a belvároshoz. Sok helyen pedig kiváló iskolákat, óvodákat és sportolási lehetőségeket is lehet találni könnyen a gyermekeknek.

Még több képért és az ingatlan leírásáért kattints a fotóra!

dunakeszi.jpg

Melyik oldalt (nyugat, kelet, dél, észak), illetve melyik településeket keresik elsősorban?

A pesti oldal nagyon népszerű, de a budai oldal iránt is nagy az érdeklődés, az északi rész azonban inkább közkedveltebb, mint a déli. Lényegében az északi agglomeráció (mind a budai, mind a pesti oldala) a legkeresettebb, összegzi a Családi Ingatlan vezetője. Ugyan a déli agglomerációban lényegesen olcsóbbak az ingatlanok, ám  az északi résznek jobb az infrastruktúrája és az ellátottsága, élhetőbb, színvonalasabb.

Még több képért és az ingatlan leírásáért kattints a fotóra!

7_1.JPG

Milyen típusú (ház, ikerház, új építésű, lakás,..), és milyen árkategóriájú ingatlanok a legnépszerűbbek?

Mindenképpen prioritást élveznek az új építésű ingatlanok a szocpol és a járulék kedvezmények miatt, de nagyon sokan az újszerű, 2000 után épült ingatlanokat keresik, és mivel ezen a területen inkább új építésű vagy újszerű ingatlanból lakások, sorházak és ikerházak épülnek a magas telekárak miatt, a kereslet e felé tendál. Konkrét példákat nézve, Dunakeszin a legnépszerűbb tégla építésű, kertkapcsolatos lakások 12-16 millió között mozognak, illetve a sorház, ikerház, családi házak kategóriában 20-25 millió forint közötti árfekvésben keresgélnek, kimondottan új építésű ingatlanokat. Az észak budai agglomerációban pedig elsősorban új építésű házakat keresik, 30-40 M Ft közötti árkategóriában.

Még több képért és az ingatlan leírásáért kattints a fotóra!

1.JPG

Mi a vonzó, és mi a hátránya egy esetleg (amit meg kell fontolni) agglomerációba való kiköltözésnek?

Természetesen vonzó lehet a csendes kertvárosi környezet, a tiszta levegő, esetenként a város közelsége, az átlagosnál jobb közlekedés, illetve a sok zöld. Amit meg kell fontolni, ha valakinek nincs gépkocsija, akkor kicsit nehezebb a közlekedés abból a szempontból, hogy el kell jutni a vonatállomásig vagy a buszmegállóig. Időre jönnek a vonatok és a buszok, nem úgy mint Budapesten, ahol ha beállunk a megállóba 5-10 percen belül biztos jön a busz a villamos vagy a metró. De persze a "kint" élőknek le kell mondani az instant minőségi szórakozás karnyújtásra lévő közelségéről is, mint a mozi, a színház, a plázák, a koncertek, stb.

Még több képért és az ingatlan leírásáért kattints a fotóra!

pomáz.jpg

Inkább Budapestről költöznek ki, avagy vidékről költöznek közel Budapesthez?

Mind a két eset  általánosnak mondható. A vidékről felköltözőknél azzal szoktunk szembesülni,hogy nincs arányban az igény és a pénztárca, nekik kicsit túl magasak az árak, mondja a szakértő. Egyesek viszont úgy érzékelik, hogy alapvetően a Budapestről kifelé költözők "játszótere" az agglomerációs ingatlanpiac.

A Családi Ingatlan Centrum egyes kollégáinak tapasztalata szerint pedig az észak-budai agglomerációt érdekes módon nagyon kedvelik a debreceni, nyíregyházi lakosok. De jelentékeny részét képezik az érdeklődőknek azok, akik az adott településeken belül mozognának kisebb házakból/lakásokból nagyobb épületekbe.

Még több képért és az ingatlan leírásáért kattints a fotóra!

duna3.jpg

Szerintetek miért jó, avagy miért nem a budapesti agglomerációba költözni? Melyik terület a legvonzóbb?

Címkék: budapest költözés vásárlás árak buda pest ingatlanközvetítés agglomeráció