Mitől lesz egy ház fenntartható?
2014.10.09. 15:56 I otthonterkep

Mitől lesz egy ház fenntartható?

Ma már egyre inkább elterjed az a nézet, hogy a fenntartható fejlődés érdekében fenntartható házakat kell építenünk. De vajon kinek mit jelent a fenntarthatóság fogalma? A fenntartható ház, olyan házat jelent, mely anyagának köszönhetően tartós, építésénél kevés hulladék és káros anyag keletkezik, fenntartása pedig energia és költséghatékony. Az Ingatlantájoló szakértői annak jártak utána, hogy miért érdemes fenntartható házakat építenünk és milyen anyagokat és berendezéseket kell használnunk az építkezés során, hogy házunk fenntartható legyen.

Miért érdemes fenntartható házakat építenünk?

  • A fenntartható házak építésének még számtalan oka lehet a környezet védelmén kívül, ezek közül elsődleges a tartósság, ha a házunk építésénél olyan anyagokat használunk, melyek tartósak, azzal nemcsak az otthonunk élettartamát növeljük meg, hanem a fenntartási költségeit is csökkentjük.

  • Aki fenntartható házat épít, az hosszú távon is energiát és pénzt takarít meg, hiszen az ilyen házak tartósságának és az újrahasznosított anyagok felhasználásának köszönhetően a gyártás során kevesebb hulladék és környezetszennyező anyag keletkezik, valamint ezek a házak energia hatékony eszközökkel például: víztakarékos öblítéses WC-vel, programozható termosztáttal vannak felszerelve és az építésénél olyan anyagokat például szigetelést használtak fel, amely hatékonnyá teszi a ház energiafelhasználását.

  • A fenntartható házak ezen felül sokkal egészségesebbek is, hiszen olyan anyagokból épültek, melyek kevesebb káros anyagot, rákkeltő anyagokat, illékony szerves vegyületeket bocsátanak ki és penész is nehezebben alakul ki ezekben az épületekben.

  • A fenntartható fejlődés egyik alappillére, hogy amit csak lehet, helyben vásároljunk meg. Ha a házunkhoz helyben vesszük meg az építőanyagokat, akkor egyrészt csökkentjük a szállítási költségeket és az ezzel okozott környezeti hatást, másrészt a pénzt helyi vállalkozók részére fizetjük ki, ami saját településünk fejlődését is elősegíti.

  • Azt gondolnánk, hogy a fával való építkezés nem környezetbarát, pedig nem minden fa származik destruktív tarvágásból, fát lehet szerezni fenntartható erdőgazdaságokból is és nagyon sok mindent el lehet készíteni újrahasznosított faanyagból. Ezen kívül a bambusz és a parafa két annyira gyorsan növő növény, hogy kiválóan hasznosítható az építőiparban és a lakberendezésben, anélkül, hogy ezzel károsítanánk a környezetet.

  • A fenntartható házak a piacon is könnyebben elkelnek, így hosszú távon ezzel is kereshetünk rajtuk.

zöldház.jpg

Milyen anyagokat és eszközöket használjunk, hogy elmondhassuk, fenntartható házat építettünk?

A fenntarthatóság kis lépésekkel kezdődik, ha éppen nem most készülünk házat építeni, akkor is tehetünk kisebb lépéseket a fenntartható fejlődés útján. Például egy víztakarékos vízöblítéses WC-tartály, víztakarékos csaptelepek vagy programozható termosztát beszerelésével máris sokat tettünk azért, hogy otthonunkat fenntarthatóbbá tegyük.

A tartós bambusz vagy parafa padlók, a napelemek, a természetes gyapjú szőnyegek vagy az újrahasznosított faanyagok mind-mind olyan eszközök, melyekkel házunkat fenntarthatóbbá tehetjük. Ha olyan szigetelést használunk, mely távol tartja a penészt, vagy olyan laminált padlót, melyhez nem kell mérgező ragasztót használnunk, vagy egyszerűen csak tartósabb energiatakarékos égőkre cseréljük a villanykörtéket, azzal máris sokat tettünk a környezetünkért.

Címkék: zöld energia építés fenntarthatóság tájoló