Ezek miatt költözünk egyre kisebb otthonokba!
2014.09.30. 23:30 I otthonterkep

Ezek miatt költözünk egyre kisebb otthonokba!

Az elmúlt évek változásai, a válság, a környezeti hatások, az elöregedő társadalom egyre több embert késztet arra, hogy kisebb lakásokba költözzön, kisebb házakat építsen. Az ingatlanhirdetések között is megnőtt a garzonok és a kisebb házak száma, ám míg ezek gyorsan gazdára találnak, a nagyobb, két generációs házak, a villák és a kastélyok sokszor éveken át az ingatlanpiacon vannak.

De vajon milyen tényezők vezettek ahhoz, hogy az emberek egyre kisebb házakba költözzenek? Nem is olyan rég még azt gondoltuk, hogy a nagyobb lakás magasabb életszínvonalat jelent, pedig mára már bebizonyosodott, hogy kis lakásokban is ki lehet alakítani stílusos és trendi környezetet. Az Ingatlantájoló megpróbált utána járni ennek a kérdésnek.


A társadalom elöregedése

A társadalom fokozatosan elöregszik, egyre kevesebb gyerek születik és egyre több a nyugdíjas. Amikor egy házaspár nyugdíjas korba ér és a gyerekeik elköltöznek otthonról, már nehezükre esik a nagy családi ház fenntartása mind fizikailag, mind anyagi szempontból, ezért sokan döntenek úgy, hogy a régi nagy családi házat egy kisebb házra vagy lakásra cserélik.

Pénzügyi okok

A válság előtt, a kedvező hitelkonstrukcióknak köszönhetően nagyon sokan vásároltak jóval nagyobb házat, mint amekkorára ténylegesen szükségük volt, ám a válság ráébresztette őket arra, hogy egy nagyobb ingatlan megvásárlása évekre szóló pénzügyi nehézséget okoz, és éveken át csak azért dolgozunk, hogy ki tudjuk fizetni. Sokan közülük mára már albérletbe kényszerültek, csak a szerencsésebbeknek sikerült eladni és kisebbre cserélni ingatlanjukat. A válság tehát megtanította az embereket arra, hogy kisebb otthonokban is boldogan és nem utolsó sorban stressz mentesebben lehet élni.

Környezettudatosság

A környezettudatos életmód egyre inkább terjed, különösen a fiatalok körében. A kisebb házak építéséhez és fenntartásához sokkal kevesebb környezetkárosító energiát kell felhasználni és a környezetbarát, zöld otthonok egyre inkább divatossá válnak.

Jóból kicsit adnak

Igaz a közmondás, az emberek rájöttek arra, hogy nem a lakásuk mérete határozza meg az életszínvonalukat, hiszen egy kis lakás is lehet stílusos és elegáns, ha megfelelően van berendezve. Ma már számtalan helyen olvashatunk lakberendezési tanácsokat arról, hogyan varázsolhatjuk otthonunkat egyszerűen és olcsón stílusossá akár a legkisebb helyen is, és arról is sokat olvashatunk, hogy hogyan használjuk ki a legkisebb helyiségeket is.

Összességében elmondható tehát, hogy a kicsi a trendi, és akár pénzügyi okok, akár életmódváltás, akár a környezettudatosság áll a dolog hátterében mára megtanultuk, hogy nem mindig a nagyobb a jobb.

Címkék: költözés lakáspiac