Hol a legnagyobb a bűnözés Magyarországon? – Itt a lista!
2014.08.25. 19:49 I otthonterkep

Hol a legnagyobb a bűnözés Magyarországon? – Itt a lista!


Ahogy azt nemrég beharangoztuk, elindult az ország legújabb bűnözési térképe!

Mostantól mindenki számára elérhető az Otthontérkép legújabb fejlesztése, a „Bűnözési térkép”, melyen a legfontosabb hazai településeken keresgélhetünk a lakáspiac szempontjából leginkább releváns bűnözési kategóriákban. A rendőrség hivatalos adatain alapuló térképen jelenleg 44 vidéki városban és Budapest összes kerületében, illetve városrészében láthatjuk a vizsgált időszakra vonatkozó gépjármű feltöréseket és lopásokat, lakásbetöréseket, személy ellen elkövetett bűneseteket, illetve egy külön térképen, az egyebek kategóriával kibővülve, az összes bűnesetet egyben is.

A rendőrség adataiból és az Otthontérkép legújabb fejlesztéséből kiderül, hogy a bűnözéssel leginkább fertőzött magyar nagyvárosok közül, a kevésbé impozáns dobogó tetején Siófok végzett, ám ha Budapestet kerületi bontásban vizsgáljuk, akkor az abszolút győztes a VI. kerület lett, az adott időszakban vizsgált, ezer főre jutó bűnesetek számában.

Összes bűneset tekintetében

Budapest

A budapesti kerületek összes bűnesetét vizsgálva megállapítható, hogy egyértelműen a belvárosi kerületekben történik a legtöbb bűncselekmény. Ez talán nem is meglepő, hiszen ezen a területen sűrűsödik hétköznap és hétvégén is a nappali és az éjszakai élet egyaránt, illetve a turisták is leginkább ezekben a kerületekben fordulnak meg a legnagyobb számban. A listát a VI. kerület vezeti az V. és a VIII. kerületek előtt, majd leszakadva követi őket a IX. kerület, és így tovább.

A legkevesebb bűncselekményt Pest külső részein a XVI., a XVII., és a XVIII. kerületekben regisztrálta a rendőrség 2013. márciusa és 2014. februárja között. Ami igazán érdekes, hogy a legkevesebb és legtöbb bűncselekménnyel rendelkező kerületek között mintegy százszoros a különbség!

  Legbűnösebb kerületek listája.png


A képen Budapest belvárosának összesített bűnügyi szelvénye látható. A közeli nézeten a térkép átvált egy úgynevezett hőtérképre.

Kattints a képre a részletekért!

budapest.jpg


Vidék

A vizsgált vidéki városok közül Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 78 darab (Budapest egészét vizsgálva ez a szám alig több, mint 50). A Balaton fővárosának is nevezett településen több mint 1900 bűncselekményt regisztráltak 2013. márciusa és 2014. februárja között. Ugyanez a mutató a budapesti agglomerációhoz tartozó Piliscsabán alig haladja meg a 230-at, ami 8 bűnestet jelent ezer lakosonként. Természetesen Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a település „lakossága”, így nem is csoda, hogy jellemzően a lopásokra specializálódott elkövetők egyik legfontosabb bázisa a Balaton-parti város, ami így a bűnügyi statisztikákban negatív rekordernek számít.

legfertőzöttebb városok listája.png

Ha eltekintünk a két véglettől, és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve, közel 38 bűnesettel Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb, mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

legkevésbé fertőzött városok.png

Az Otthontérkép országos bűnözési térképe a legfontosabb településekkel és az aktuális időszakban regisztrált bűnesetek számával.

Kattints a képre a részletekért!

orszagos_ossz.jpg

Módszertan

Az Otthontérkép „Bűnözési térképén” található adatok forrása a police.hu, vagyis a Magyar Rendőrség hivatalos "Országos bűnügyi térképének" statisztikája. Az Otthontérképen megtalálható információk 2013. márciusa és 2014. februárja közötti időszakban regisztrált eseteket dolgozza fel, és mutatja be, vagyis az összesített számok kizárólag az ezen időszakban regisztrált bűnesetekre vonatkozik.


Betörések

A lakáspiaci szempontból leginkább érdekes bűncselekmény kategória tekintetében, vagyis a betörések statisztikájában Szigetszentmiklós teljesített a legrosszabbul a vizsgált időszakban. A Pest megyei településen 1,15 betörés jutott ezer lakosra. A betörések szempontjából a legmegnyugtatóbb statisztika Budakeszin tapasztalható a vizsgált vidéki települések között, 0,07 esettel ezer lakosonként.

A nagyobb lélekszámmal rendelkező megyei jogú városok összehasonlításában ezúttal Eger számai a legrosszabbak közel 1, pontosabban 0,96 esettel, míg Sopron ezen a téren is a jó értelemben vett győztes, az alig több mint 0,1 (0,11) regisztrált betöréssel ezer lakosára lebontva.


lakásbetörések.png

Az összesített adatokon túl azonban konkrét címekre lebontva is nézelődhetünk és vizsgálódhatunk az Otthontérkép „Bűnözési térképén”, melyen egy gyors regisztrációt követően bárki számára ingyenesen elérhető a vizsgált időszakban történt bűnesetek elhelyezkedése és típusa.

 

UPDATE! - A TELJES LISTÁK

ÖSSZES BŰNESET SZÁMA ÉS ARÁNYA (2013.03 - 2014.02)

összes bűneset.png

LAKÁSBETÖRÉSEK SZÁMA ÉS ARÁNYA

 

betörések teljes.png

 

És a végére egy működő részlet! Nézegessétek! Kattintgassátok!

Címkék: gépház release bűnözés update otthontérkép új térkép