Az ingatlanközvetítéshez mindenki ért, minek érte fizetni.
2014.08.12. 13:12 I otthonterkep

Az ingatlanközvetítéshez mindenki ért, minek érte fizetni.

Az ingatlanközvetítés olyasmi Magyarországon, mint a foci vagy a politika. Mindenki ért hozzá, és általában meg is van róla a véleménye. Ám akiknek esetleg valamilyen oknál fogva pozitív élményük van az ingatlanosokkal kapcsolatban, ők jellemzően csendesebbek, akiknek pedig rossz a tapasztalata, azok teljesen érthető módon sokszor hangosan háborognak. Nem egyszer sajnos jogosan, hiszen tény, hogy (egyelőre) nincs olyan szigorú szakmai kontroll az ingatlanosok között, mint mondjuk az ügyvédeknél, ami így a szakmába érkező szerencsvadászoknak kedvez, és egyértelműen rontja a tisztességes ingatlanosok megbecsültségét.

A Balla Ingatlanirodák erre a jelenségre reflektálva, most egy hosszabb elemzésben mutatja be az ő, vagyis az ingatlanosok álláspontját, véleményét a kérdésben.

Most akkor kell ingatlanos vagy sem? Hasznosak vagy csak pénzkidobás? Lássuk, mit mond az ingatlanos.

(és lássuk a kommentekben, hogy mit mondtok ti, mik a tapasztalataitok)

Az ingatlanos a szükséges plusz?

Az interneten, ingatlanos témákkal kapcsolatos blogokat, hozzászólásokat olvasgatva sok olyan véleménnyel találkozhatunk, melyek megkérdőjelezik az ingatlanközvetítő szakma létjogosultságát. Kérdésként gyakran felmerül, hogy mi szükség van ingatlanosokra, ha nem csinálnak semmit, csak felveszik a jutalékot? Valóban nem csinálnak semmit?

Sokak szerint egy ingatlanközvetítő semmivel sem tesz többet egy lakás értékesítésekor, mint egy magánszemély: meghirdeti és megmutatja a lakást az érdeklődőknek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodavezetője szerint valóban jelen van ez a negatív hozzáállás egyes eladók és vevők részéről is, de ez nem újdonság, mindig is jelen volt. Vannak olyan ingatlantulajdonosok, akik szívesen veszik a segítségüket, és akadnak olyanok is, akik nem akarnak együttműködni velük. Nehéz dolog elnyerni a tulajdonosok bizalmát, az tény - tette hozzá.

Te kérnéd ingatlanos segítségét a lakásod eladásához?
  
pollcode.com free polls 

 

Te kérnéd ingatlanos segítségét lakásvásárlához?
  
pollcode.com free polls 



Mit is csinál valójában egy ingatlanos?

Az ingatlanközvetítők munkája összetettebb annál, mint hogy egyszerűen meghirdetik egy internetes honlapon a rájuk bízott lakásokat. Nyilván a tulajdonos is fel tudja ezekre tölteni a hirdetéseket, sőt el is tudja adni a lakást, hiszen ha megteszi mindazt, amit egy ingatlanközvetítő megtesz - azaz jó fotókat, jó alaprajzot, jó szöveget ír fizetős oldalakon megjelenő hirdetéseihez, sőt esetleg még ki is emeli azokat -, akkor neki is jó esélye van az ingatlan eladására. (Itt tennénk hozzá, hogy sajnos a felsorolt kritériumokat csak a jó ingatlanosok teljesítik, és nem az összes.)

Jellemzően a tulajdonosok is így állnak hozzá kezdetben: először megpróbálják maguk értékesíteni lakásukat. Első lépésként felraknak egy egyszerű hirdetést ingyenes oldalakra, amiről hamar kiderül, hogy annyira mégsem ingyenes, hiszen a látogatottabb oldalakon a fotófeltöltésekért, kiemelésekért már fizetni kell. Ha a tulajdonos hatékonyan szeretné meghirdetni az ingatlanját, akkor gyorsan rájön, hogy ez 2-3 hónap alatt akár 150 ezer forint is lehet. (Itt meg azt jegyeznénk meg, hogy az Otthontérkép magánszemélyek részére jelenleg teljesen ingyenesen érhető el, és 10 képet is lehet csatolni a hirdetésünkhöz, szintén ingyenesen. Próbáljátok ki!)

Hamarosan azonban kiderül, hogy ez nem elég, ennél komolyabb marketinget kell az eladás mögé tenni, hogy valóban elkeljen az ingatlan. Különösen most, amikor óriási mennyiségű ingatlant akarnak eladni tulajdonosaik. Nagyon nehéz ebben a hatalmas tömegben kiemelni, felhívni a figyelmet a saját ingatlanunkra, és megfelelően kommunikálni, hogy a miénk miért jobb, szebb, előnyösebb vétel. Az eladáshoz komoly marketing kell: nagyon jó fotók, alaprajz, és elsősorban fizetős oldalakon való megjelenés - magyarázta Schneider Zoltán.

sale_640.jpg

A kulcs, a kommunikáció

Az ingatlanos munkája azonban ennél a marketingtevékenységnél is lényegesen több. Az igazi munka akkor kezdődik, amikor megérkezik a komoly érdeklődő. Ez olykor beletorkollik egy ártárgyalásba, ami többnyire rendkívül szokatlan szituáció egy magánember számára. Egy magánember életében ugyanis legfeljebb egy-két ingatlantranzakció fordul elő, tehát amikor alkudoznia kell a saját értéktárgyáról egy számára ismeretlen emberrel, nagyon idegen helyzetben találja magát. Ekkor fontos az ingatlanos szakember jelenléte, aki egyfajta mediátorként is működik.

Az ingatlanközvetítő tehát nem csak egy jó értékesítő, hanem egy olyan szakember, aki jól ért az emberekhez, kiválóan kezeli a konfliktushelyzeteket, és kiválóan kommunikál. Emellett persze az is hozzátartozik szakmai tudásához, hogy tisztában van az ingatlanpiaci árakkal azon a területen, ahol dolgozik. Ezzel szemben egy tulajdonos, amikor beárazza a saját lakását, általában érzelmi alapon dönt, így egy picit mindig magasabbak lesznek az árak a reálisnál. Amennyiben az ingatlanos ügyes és talpraesett, akkor sikerül kibillentenie ebből a rossz helyzetértékeléséből a tulajdonost.


A hatékony eladás

Emellett egy jó! ingatlanos pontosan látja, hogy egy adott ingatlanból mit lehet kihozni, mik az előnyei és mik a hátrányai. És talán egy picit az előnyeit domborítja ki a hirdetési szövegekben. Ez persze nem azt jelenti, hogy letagadják az ingatlan negatív tulajdonságait, de megpróbálják a portékát kelendővé tenni, “ahogy a piacon is kifényesítik az almákat” - tette hozzá Schneider Zoltán.

Az ingatlanközvetítő sok tanácsot is ad a tulajdonosnak, többek között az ingatlan értékesítésre való felkészítésről. Habár ennek kommunikálása olykor igen veszélyes, mert a tulajdonosok sokszor zokon veszik például azt, ha felhívják a figyelmüket arra, hogy rendet kellene rakni a lakásban. Pedig alapvető, hogy rend legyen a lakásban, ki legyen szellőztetve, minél kevesebb személyes tárgy legyen elől, és próbáljuk a legszebb képét mutatni a lakásnak, ha érdeklődő érkezik.

Ez persze nem azt jelenti, hogy rejtsük el a hibákat, inkább annak lehetőségét kell megteremteni az érdeklődő számára, hogy el tudja képzelni, hogy ő ott fog élni. Ha például nagyon sok személyes tárgy van a lakásban, akkor ezek elragadják a gondolatait, nehezen tudja beleképzelni magát más személyes dolgai közé. Ebből a szempontból talán az üres lakás a legjobb. És azért is, mert ilyenkor kulcsot is kap az ingatlanos a lakáshoz, így egyrészt bármikor tudja mutatni az ingatlant az érdeklődőknek, másrészt nincs ott a tulajdonos. Ez azért előnyős, mert az érdeklődők ilyenkor kevésbé feszengenek, bátrabban mernek kérdezni.
(Bár ezt azért nem sokan tehetik meg, hiszen a legtöbben életvitelszerűen használt lakásból, szintén életvitelszerűen használt lakásba szándékoznak költözni. Szóval az üres lakás, még ha piaci szempontból előnyös is, sokszor kivitelezhetetlen.)

goodbad.jpg

Kit képvisel az ingatlanos?

Az ingatlanos mindkét felet képviseli, tehát a vevőt és az eladót is. Az eladó a megbízó, ő fogja a jutalékot fizetni, viszont a vevővel ugyanannyi munka van - árulta el a Balla Ingatlanirodák irodavezetője. Az ingatlanos tudja, hogy az eladónak mik az igényei, milyen árkategóriában akarja az ingatlant értékesíteni, milyen időintervallumban, mik a fontos tényezők számára, például a kiköltözés időpontja, vagy az előleg összege.

De ugyanígy sokat tudnak a vásárlókról, az ingatlant kereső ügyfelekről is. Vagyis, hogy mekkora összeg áll rendelkezésükre, milyen gyorsan akarnak költözni. Ha az ingatlan bemutatása során tetszik nekik az ingatlan, akkor a közvetítő párhuzamba állítja mindkét fél igényeit, és ha lát arra reális esélyt, hogy ebből tranzakció lesz, akkor azt megpróbálja előkészíteni.

Az ingatlanos mellett szól még egy érv: ő a kereső ügyfeleket és keresési igényeiket is rögzíti, majd tárolja egy belső rendszerben. Egy magánember ezt nem tudja megtenni. A Balla Ingatlanirodáknak 34 irodája van, melyekben az ingatlanközvetítők folyamatosan feldolgozzák a vevői igényeket, illetve az eladó ingatlanokat, melyeket össze tudnak párosítani. Ebből adódik egy másik markáns különbség is az ingatlanosok javára a magánemberekhez viszonyítva: a magánember nem tudja szűrni az érdeklődőket, az ingatlanos viszont igen.


Kényes kérdés: mi a helyzet a jutalékkal?

Az emberek nagyon árérzékenyek, így fontos a jutalék mértéke. A kép vegyes: 2-6 százalék+áfa jutalékot is kérhetnek az irodák ma Magyarországon. A Balla Ingatlanirodák 2,5-3 százalékos jutalékmértékkel dolgozik, de van emelt szolgáltatásuk is: a prémium csomag, ami 4 százalékot jelent. Ebben azonban a profi fotóstól a költöztetésig, A-tól Z-ig minden benne van. Balláék véleménye szerint egy átgondolt, költségoptimalizáltan működő irodahálózat 2,5-3 százalékos jutalékból kiváló szolgáltatást tud nyújtani.

Általában tételesen nem szokták felsorolni az ügyfelek számára, hogy adott jutalékhoz milyen szolgáltatások párosulnak, de kérésre ezt is megteszik. Vagyis elmondják, hogy milyen felületeken hirdetnek, milyen aktivitással, milyen kiemeléseket alkalmaznak, mikor megy a fotós.

Schneider Zoltán szerint, ha a tulajdonosok körültekintőek, és tényleg megnézik az ingatlanközvetítői piacot, leellenőrzik az irodákat, alapos mérlegelés után döntik el, hogy kinek adják oda a megbízást, akkor a végén elégedett ügyfelek lesznek belőlük. Ha a megfelelő irodát és szakembert választanák, és elfogadnák annak véleményét, akkor valószínűleg nem olvasnánk többet negatív véleményeket a blogokban és hozzászólásokban.

Címkék: jutalék ingatlanközvetítés balla ingatlaniroda ingatlanos