Menekülj a nagyvárosból álomvilágba Magyarországon, fillérekből!
2014.06.27. 20:35 I otthonterkep

Menekülj a nagyvárosból álomvilágba Magyarországon, fillérekből!

Egy 50 nm-es panellakás árából igazi csodákra lehet bukkanni!

Nemrég összeszedtük azokat az ingatlanokat, melyeket ma a legalacsonyabb négyzetméterárral kínálnak a lakáspiacon. Az ingatlanok többsége természetesen a nagyvárosoktól messze, sokszor az északi, keleti és déli határokhoz közel található, és jellemzően nem a kiemelkedő közbiztonságukról és a környéken elérhető munkalehetőségekről híresek. Ellenben valóban olcsók, ami sajnos sokaknak manapság igen fontos szempont. Sok kritikus komment is érkezett erre a bejegyzésünkre, mivel a poszt címében arra utaltunk, hogy ezek az ingatlanok olcsó alternatívát nyújthatnak Budapesttel és a többi nagyvárossal szemben, már ami a lakhatást és a zajos nagyvárosból való elmenekülést illeti. Emellett sokan azt jegyezték meg, hogy munkát lehetetlen találni ezeken a helyeken, és a veteményesünket is hamarabb szüreteli le valaki illetéktelen, minthogy elvetettük volna a magokat. A mai cikkben valós alternatívákat kerestünk erre a sokak számára létező kérdésre, problémára, hogy hova is érdemes menekülni a nagyvárosokból, és mennyiért.

Egy átlagos, 50 négyzetméteres panellakás ára a nagyvárosokban 6-9 millió forint körül alakul. Ettől persze van eltérés mind a két irányba, de ez egy másik bejegyzés tárgya. Lássuk, hogy ezért az összegért milyen házakat találunk olyan vidéki településeken, ahova jó szívvel elmenekülne a nyugdíjas éveire még a cikk írója is.

5 olcsó ház, 5 békés község, ami tényleg vonzó lehet bárkinek, aki a nyugdíjas éveit, a családalapítást, vagy a nyugodtabb életet nem egy megyeszékhelyen, hanem egy barátságos kistelepülésen képzeli el.

A kiválasztásunk legfontosabb szempontja

- Maximum 9 millió forint legyen az irányár (ez a képzeletbeli panellakásunk legmagasabb ára)
- Ne legyenek messze munkahely lehetőségét ígérő nagyvárosoktól
- Kicsi, békés, lehetőség szerint az átlagnál jobb közbiztonsággal rendelkező településen legyenek
- Idilli legyen a környezetük, környékük
- Jó állapotúak, akár azonnal költözhetőek legyenek, vagy legyenek annyira olcsók, hogy jusson pénz a felújításukra (a 8-9 milliós panellakásunk sikeres értékesítése után)

Lássuk, mire mentünk!

1. Ház a festői Pilisben

A 70 négyzetméteres ház ugyan nem egy palota a jelenlegi állapotában, ám igen jó lehetőségekkel rendelkezik. Az ingatlan belsejéről ugyan nem töltöttek fel képeket (talán nem véletlenül), a képzeletbeli 8-9 millió forint értékű panellakásunk árából levonva az 5,5 milliót (mínusz alku), marad legalább 3 millió forintunk felújításra is, ami a legmodernebb masszázszuhanyra, márványpadlóra és diófa parkettára talán kevés, de arra elegendő lehet, hogy igazán lakhatóvá és hangulatossá varázsoljuk az idilli környezetben lévő házat.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra.

pilis_1.jpg

2. Finn-ház a Tápió vidékén

Kevés hátránya van ennek az azonnal költözhető (akár bútorokkal együtt is megvásárolható, ami elnézve a berendezést igazi kincs még pluszba), finn típusterv alapján épített háznak, ami amellett, hogy Szolnok, Cegléd és Kecskemét szomszédságában található (ahol azért akad munka), Budapesttől is alig 1,5 órás autóútra van. Tápiógyörgye (ahol a hirdetést találtuk) volt már a Magyarországi Falumegújítási Díj első helyezettje is, illetve a Virágos Magyarországért verseny fődíját is elnyerte. 6,9 millióért tokkal vonóval vihetjük idős napjaink nyugodt hajlékát, vagy éppen cseperedő gyermekeink első kertes házát, ahol nem egy 50 nm-es, vaskerítéssel körbevett játszótéren kell megverekedni az erősebekkel a homokozólapátért, hanem maguk birtokolhatják mind a 700 nm telket. A maradék pénzünkből pedig akár a fűtési rendszert is korszerűsíthetjük.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra.

györgye.JPG

3. A Zala völgyének kincse

A Zala-völgy, hasonlóan más hazai tájakhoz, igazi béke szigete. A Zalaapátiban található hirdetés szerint az Öreghegyen most 5,5 millió forintért lehet a miénk ez az 56 négyzetméteres felújított parasztház, ami egy 5000 nm-es, termő diófákkal teli rendezett területen áll. Nem elhanyagolható a 22 nm-es borospince, illetve az sem, hogy Zalaegerszeg és Keszthely is, mint lehetséges munkahelyek, a szomszédban található. A panoráma pedig nem egy belvárosi.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra.

zalaapáti.JPG

4. Festői táj Szalonnán

Csak hogy kiegyensúlyozott legyen a lista, most újra a keleti országrészben, annak is az északi felében néztünk egy lehetséges házat. Itt ugye valamivel nehezebb a közbiztonság és a munkalehetőség problémaköreit kibogozni, a panoráma és a telek nyújtotta lehetőség miatt azonban nem tudtuk kihagyni a listából ezt a felújított, 160 nm-es családi házat Szalonnán. Víz, szennyvíz, villany bevezetve, gázcsonk a kapunál. Jelenleg fa/széntüzelésű kandallóval fűtött, ami adott esetben még pluszban romantikus is. Az ár 5,5 millió, szóval itt is bőven jutna még a keretből az egyedi ízlésünk kielégítésére, amennyiben elégedetlenek lennénk esetleg a ház színével, vagy valami mással.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra.

szalonna.jpg

5. Vidéki randevú

Végül, de nem utolsó sorban egy 70 nm-es, répceszemerei (ami Kőszeg, Sopron és Győr háromszögben található) házat ajánlunk, ami 6,5 millió forintért jó állapotú, közel van az erdőhöz, búbos kemencével és kandallóval is rendelkezik. A parasztromantikát a masszázszuhany töri csak meg a fürdőben. Az ár, hasonlóan a Tápiógyörgyeihez, itt is bútorozottan értendő.

Még több képért és az adatlapért kattints a fotóra.

répceszemer.jpg

Ti tudtok még hasonló ajánlatokról? Osszátok meg velünk kommentben.

Címkék: menedék ház eladó családiház kistelepülés