Ezek a lakások fogynak Pesten és vidéken
2014.06.25. 16:25 I otthonterkep

Ezek a lakások fogynak Pesten és vidéken

Arra ugyan vannak adataink, hogy a lakáskeresők melyik környékeken, melyik városokban, milyen ár- és méretkategóriában keresgélnek leginkább, de mindig jó meghallgatni azok tapasztalatát, véleményét ezekről a kérdésekről, akik nap, mint nap találkoznak a vevőkkel és az eladókkal. Ők látják és érzik pontosan, hogy mi a jelen lakáspiaca. Az ingatlanirodák piaci tapasztalatait bemutató sorozatunk első részében a Balla Ingatlan vezetőjével, Balla Ákossal beszélgettünk arról, hogy "Milyen lakásokat keresnek a vásárlók?".

Budapest és az agglomerációja

A vásárlók többsége jelenleg -  illetve továbbra is - a kisebb értékű, megfizethető ingatlanokat keresik a budapesti és agglomerációs piacon, mely a 8-12 milliós társasházi lakások piacán jelent aktív mozgást, és a kertvárosok esetében a 18-22 milliós értéksávban van kereslet. A válság előtti időszakban lebecsült használt lakások ma már felértékelődtek az átlagos lakásvásárló szemében, és sokak számára ez ma az egyetlen reális lehetőség és cél, illetve a hitel csapdába került családoknak, esetleg újrakezdőknek az egyetlen lehetőség. Ezért bár vitathatatlan tény, hogy az országos lakásállomány korszerűtlen, és közel sem ideális a modern igényeket figyelembe véve, ezek szerepe hosszú távon meghatározó marad az ingatlanpiacon, a Balláék szerint.

Egy jellemző példa a keresett lakástípusra. További fotókért kattints a képre!

balla1.jpg

Vidéki bázisok

Forgalomképesnek és aktívnak tekinthető még azoknak a nagyvárosoknak a piaca, ahol komoly gazdasági aktivitás, illetve ipari termelés tapasztalható – például Kecskemét, Győr és Debrecen -, miközben más nagy lakosság számú városok ingatlanpiaca szinte minden szegmensében pang, mondja Balla Ákos.

Egy jellemző példa a keresett lakástípusra. További fotókért kattints a képre!

balla2.jpg

Új lakás "csapda"?

A korábbiaknál erősebbnek érezhető a kereslet az új lakások iránt is, de ez részben annak köszönhető, hogy nincsen elegendő mennyiségű kínálat a piacon, mivel kevés új beruházás zajlik éppen. A 4-5 éve megvalósult „régi új” projektekben pedig sokszor csak a rosszabb adottságú lakások maradtak meg, ezért a kereslet valójában nagyrészt a kielégítetlen igény egyre erősebb megjelenése. A fejlesztés alatt álló társasházi ingatlanok esetében komoly bizalomhiány tapasztalható a vevők részéről, melynek valós alapja van, hiszen több esetben korábban megrekedt rossz múltú fejlesztések indulnak újra, jelentős hitelállománnyal, kisebb-nagyobb bizonytalanságokkal, és nem feltétlenül átlátható beruházói struktúrával, amely mellett a vevőnek azt a döntést kell meghoznia, hogy bízik a projekt megvalósításában és egy kétes helyzetben a projekt korai szakaszában beszáll egy komolyabb vételárrészlettel, vagy kivár egy magasabb készültségi fokig, mely időpontban már várhatóan a jó lakások nem lesznek meg.

Ennek a problémakörnek az oka, hogy kevés az jó nevű, jó referenciákkal rendelkező, megbízhatónak tekinthető, bizonyítottan jó minőségben dolgozó, tőkeerős ingatlanfejlesztő, aki hosszú távon gondolkodva maradandót szeretne alkotni, a válság előtti időszakban inkább kalandorok voltak jelen a piacon, és a helyzet a válság időszakában sem javult, csak a piac tisztult meg. Ez a helyzet nem segíti elő az új építésű lakások piacának fellendülését, melyre azért mérsékelt igény lenne.

Egy jellemző példa az új építésű lakástípusra. További fotókért kattints a képre!

balla3.jpg

Egyre több újra a hiteles!

A hitelből vásárlók közel egy éve visszatértek a piacra, és ma körülbelül 15-20%-ban jellemző a vevőkre, hogy hitel igénybevételével szeretnének vásárolni. De nem csak a hitelből vásárlók aránya csökkent jelentősen a válság előtti állapothoz képest, hanem a hiteligénylés mértéke is, és a hitel cél is inkább a használt lakások köre, mely fiatalok és kisebb keresetűek esetében sokkal reálisabb igény, mint korábban az új építésű lakás volt.

Tényleg élénkül a piac?

A fentiek miatt ezért a piacon élénkülés jelei mutatkoznak, de ez még mindig csak mérsékelt. De nem mindegy, hogy mi a viszonyítási alap, mert a válság előtti állapothoz képest a mai piac továbbra is nagyon gyenge, ám a 2009-2010-es állapothoz képest már javult a helyzet, és az igazán nagy kérdés az, hogy hova tart a piac. Balláék szakmai véleménye és várakozása, hogy a válság előtti szintet a piac nem fogja újból elérni, ez egy túlzó állapot volt, de egy ennél mérsékeltebb, a jelenlegi forgalom közel dupláját elérő tranzakciós volumen az, ami a lakosság lakhatás körében megfogalmazott igényeivel arányos lenne.

Címkék: elemzés lakáspiac