Vegyél lakást, amíg lehet! - állítja a sztárelemző
2014.04.09. 16:53 I otthonterkep

Vegyél lakást, amíg lehet! - állítja a sztárelemző

Ezt állítja az egyik legismertebb megmondóember a befektetési piacon. Zsiday Viktor egy blogbejegyzésben írja le, hogy szerinte miért kell most lakást venni. A posztot módosítás nélkül közöljük. A tanulság leszűrését pedig mindenkinek az egyéni belátására bízzuk.

Vegyél lakás, amíg lehet!

Két dolog - de legalább az egyik - kell ahhoz, hogy valaminek az ára felmenjen: vagy növekedjen a kereslet, vagy csökkenjen a kínálat. Magyarország központi régiójában, és néhány nagyvárosban az a helyzet alakult ki, hogy egyszerre mindkettő igaz az ingatlanpiacon, különösen a lakások piacán.

Habár Magyarország népessége csökken, ami az ingatlanpiacra generálisan komoly negatívum, de a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció: tehát egyre többen vannak és lesznek is, akik lakást akarnak venni. Ráadásul 7 év recessziója után elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad. Ennél már csak egy pozitívabb dolog van: szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most. Több nagyobb bank is 6% alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket, és ilyen kedvező a helyzet legutoljára az első Orbán-kormány támogatott lakáshitele idején volt csak. Tehát növekszenek a bérek ÉS drasztikusan olcsóbbá vált a hitel, mint az elmúlt években. Ez nagyon komoly kombináció, nagyon gyors keresletnövekedést okozhat (2009-ben ha átlagos fizetésünk volt, és a negyedét voltunk hajlandóak jelzáloghiteltörlesztésre költeni, akkor 5,1 millió forint hitelt tudtunk felvenni 20 évre, ma pedig  9,5 millió forintot: ennyivel nőtt a potenciális lakást keresők vásárlóereje, és ez hamarosan tükröződni fog az árakban is)

A kínálatot nézve pedig nem is kell magyarázkodni: soha nem építettek ilyen kevés lakást Magyarországon, mint mostanában - értve a soha alatt azt, hogy a trianoni Magyarország létrejötte óta az adatok szerint ilyen csekély mértékű lakásépítésre nem volt példa!

További pozitívum, hogy az elérhető alternatív befektetések hozama a béka feneke alatt van: az ember szinte semmit nem kap a pénzéért a bankokban, így kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Immáron jó ideje optimista vagyok a hazai ingatlanpiacra, mert egy komoly, hosszútávú mélypont jeleit láttam, de most állt igazán össze a kép: mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50%-os áremelkedéssel.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az ingatlanpiacok lassan fordulnak, mivel a rossz időszak után az újonnan érkező kereslet először ki kell, hogy pucolja a piac feje felett hosszú ideje sötét felhőként tornyosuló kínálatot: a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni. Azt gondolom, hogy aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd...

Címkék: hitel árak befektetés lakáspiac