Márciusban robbant a lakáspiac - Vitték a lakásokat, mint a cukrot
2014.04.01. 12:40 I otthonterkep

Márciusban robbant a lakáspiac - Vitték a lakásokat, mint a cukrot

A Duna House ismét közreadta a havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2014 márciusban, országosan mintegy 8124 ingatlan adásvétele bonyolódott le. Ez hosszú hónapok óta a legimpozánsabb adat a hazai lakásértékesítési piacon.

Idén eddig minden hónap felülmúlta az egy évvel korábbi "párját", mármint ami a számokat jelenti. Vajon kitart majd egész évre ez a nagy év eleji lendület?

A viszonylag erős idei ingatlanpiaci forgalom a harmadik hónapban sem esett vissza, sőt az adásvételek száma az elmúlt két év egyik legmagasabb adata lett. Ennél jobban csak a 2011 év végi, 2012 év eleji hónapok teljesítettek, amikor a végtörlesztéssel egy időben a Kombinált Mikrohitel Program átmeneti csúcsot okozott a piacon.

dh_március_1.png

A 8124 darab tranzakció 21%-kal erősebb a tavaly márciusi adatnál és az első negyedéves, eddig összesen közel 21 ezres darabszám is 12%-os növekedést jelent 2013 azonos időszakához viszonyítva. Ez a trend ugyan túlmutat a szezonalitáson, de az összehasonlítást torzíthatja, hogy tavaly márciusban még nehezítette a kemény időjárás az értékesítési folyamatokat, és több tranzakció a későbbi hónapokra csúszott, vélik a DH-nál.

dh_március_2.png

A fokozott eladási adatok és a növekvő kereslet mellett nem kizárt az árak enyhe növekedése sem, de ezekre a statisztikákra még várni kell egy keveset.