Brutális animált kép a lakásárak zuhanásáról - Nálatok mennyit buktak?
2014.03.28. 14:53 I otthonterkep

Brutális animált kép a lakásárak zuhanásáról - Nálatok mennyit buktak?

A KSH csodaszép térképein sokkoló módon csap az arcunkba mindaz, amiről a különböző lakásárakkal foglalkozó cikkekben, blogbejegyzésekben, ingatlanos cégek sajtóközleményeiben foglalkozik az erre "felszentelt" szakértői gárda.

 

Amit tudni kell!

Ahol nagyon sötét piros a térkép, ott magas az átlagos lakásár, ahol pedig világos (szinte fehér) ott meg alacsony az átlagár. Rendesen kifehéredtünk az elmúlt 5 évben.
(A KSH tájékoztatása szerint a 2013-as adatok előzetesek, de érdemi változás nem valószínűsíthető.)

(Lehet keresgélni magatokat)

output_5CG7dq.gif

És itt még nincs vége!

Ugyanis két másik (hasonlóan sokkoló), ám kevésbé látványos táblázatban megvizsgálhatjuk a saját megyénk, avagy kerületünk teljesítményét is.

 

1. Kerületi árváltozások

 - Ami azonnal szembetűnik az az, hogy minél alacsonyabb árszinten volt egy kerület a válság előtt (vagyis minél olcsóbbak voltak a lakások), annál nagyobb áresést kellett százalékosan elszenvednie.

- A bal oldali (függőleges) tengely azt mutatja, hogy a jelenlegi átlagár hány százaléka a 2008-as árnak, például a XXIII. kerületben (Soroksár) az átlagos lakásár 70,5%-a a 2008-as árnak. Egy átlagos 10 milliós lakás (2008-as áron) manapság 7,05 millióért kelne el.

- A lenti (vízszintes) tengely pedig azt árulja el, hogy mekkora volt az átlagos négyzetméterár 2008-ban az egyes kerületekben, a válság előtt.

Vagyis a drága kerületek jóval válságállóbbak voltak.

kerületek.jpg

 

2. Megyei statisztikák

- A megyék esetében némileg könnyebben átlátható a táblázat, mármint ami az elmúlt évek árváltozásainak vizsgálását illeti.

- Ami itt is azonnal szembetűnik, hogy minél magasabb volt egy megyében az átlagos lakásár (még 2008-ban), annál kisebb mértékben estek vissza az árak. Persze kivételek mindig léteznek.

megyék.png

 

Hát itt tartunk most. De egyesek már azt suttogják, hogy bizonyos területeken, konkrét részpiacokon (városok, kerületrészek, lakástípusok) már-már lassú emelkedés tapasztalható az árak tekintetében. Mondjuk van is honnan emelkedni, az biztos.

Címkék: térkép elemzés grafikon lakásár árváltozás