Se nem luxus, se nem gusztustalan - Ez a magyar valóság
2014.01.16. 15:21 I otthonterkep

Se nem luxus, se nem gusztustalan - Ez a magyar valóság

Újságcikkek és blogbejegyzések tömegei (mi sem vagyunk kivételek) szólnak és szóltak arról, hogy mik a legkülönlegesebb, legdrágább, legolcsóbb, legnagyobb, legkisebb, legcsúnyább, és sorolhatnánk még milyen eladó ingatlanok.

Gondoltunk egyet, és arra jutottunk, hogy a sok különlegesség mellett itt lenne az ideje, ha megmutatnánk a valóságot is.

Első részünkben a 40-50 négyzetméter körüli, 1-1,5 szobás, 10-15 millió forint között meghirdetett budai lakások között válogattunk. Lássuk, milyen lakások keresik ma új tulajdonosukat ebben a kategóriában. Vagyis a limitált számú különleges ajánlat mellett, mik azok az ingatlanok, amiket a többség ténylegesen meg is tud vásárolni.

Kiknek praktikus ez a kategória?

Bár az ingatlanpiac és a vásárlóközönsége nem az a terület, ahol szinte gond nélkül lehet általánosítani, hogy márpedig az ilyen típusú emberek vesznek ilyen lakásokat, és punktum. A fent körülírt kategóriába tartozó lakást keresőket azért megpróbáljuk összefoglalni, hátha sikerül lefedni a vásárlók jelentős részét.

  • Életkezdő pároknak, mint első lakás. Akiknek életstílusukhoz igazodóan elsősorban biztonságos és fix lakhelyre van szükségük, nem pedig sokat használt élettérre.

  • Egyedülállóknak. Akár fiataloknak, akár idősebbeknek.

  • Befektetőknek. Az ő célcsoportjuk elsősorban a (belföldi és külföldi) egyetemisták és főiskolások lehetnek, amennyiben a lakás a belsőbb városrészekben, avagy az adott oktatási intézmény közelében található.

  • Illetve olyanoknak, akik a befektetést kombinálják a saját használattal. Vagyis a jövőre gondolva már most megvásárolják a gyermekük számára az életkezdő kislakást, ám amíg a ma még csak 0-17 éves gyermek nem éri el a költözési kort, addig bérleményként hasznosítják az ingatlant.

..és természetesen mindenkinek aki szereti.

Aki tud még konkrét, jól körülhatárolható, kritikus tömeget elérő vevői csoportot ebben a kategóriában, az ne kíméljen minket, és nyugodtan ossza meg velünk a kommentek között.

A listánk ugyan konkrét lakásokat, ajánlatokat tartalmaz, ám kisebb-nagyobb eltérésekkel jellemzően behelyettesíthetőek az azonos típusú egyéb ajánlatok, legyenek azok akár az Otthontérképen, akár máshol található ingatlanok.

Galériás a Műegyetem mellett

- 42 négyzetméter, 11,99 milliós irányáron.

- Míg a környék, vagyis Lágymányos átlagos értékesítési ára négyzetméterenként 269 ezer forint, addig a szóban forgó lakásé 285 ezer, ami az állapotát és a méretét tekintve (minél kisebb egy lakás jellemzően annál magasabb a fajlagos ára, ami persze sok egyéb tényezőtől is függ) korrekt ajánlatnak tűnik. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy vélhetően alkuképes az ingatlanért kért összeg, akkor ezt a fajlagos árat akár lejjebb is tornászhatjuk.

- Az elérhető tömegközlekedés, a környéki szolgáltatások, a bérbeadhatóság mind magas pontszámot kapnának. Negatívum lehet sokak számára a földszinti elhelyzkedés, ennek megfeleően a benapozottság, és a városi társasházai, bérházi lakások többségénél előkerülő kert, terasz, zöld hiánya.

- Befektetőknek, életkezdőknek (akik aktív társasági életet élnek, jellemzően külső helyszíneken) ajánlható vétel.

Még több képért és az adatlapért kattints ide, vagy a fotóra.

csiky_utca.jpg

Erősen felújítandó, Várra panorámás hajlék

- 47 négyzetméter, 12,6 millióért.

- A környék, Krisztinaváros 292 ezer forint/négyzetméter árához képest valamivel alacsonyabb, 268 ezer Ft/nm-es áron kínálják, ami a felújítandó jellegénél fogva akár alapvetésnek is tekinthető, hiszen erre a lakásra még jócskán rá kell szánni némi plusz forrást.

- A lokáció jónak mondható, és szolgáltatásokkal is jól felvértezett a lakás környéke. A helyenként romos jelleg pedig sokak számára nem hátrány, hanem inkább előny lehet egy teljes felújítás okán, ahol a saját ötleteiket vihetik bele az új otthonba. A zöldet, ha a lakásban nem is, de a szomszédos Vérmezőn szinte korlátlan mennyiségben magunkénak érezhetjük, a megfelelő nyílászárók beépítésével pedig akár a zajokat is sikerülhet szinte tökéletesen kiszűrni.

- Optimális lehet barkácsolni, tervezni, ötletelni szerető fiatal pároknak, akik imádják a kreativitást, és szívesebben élnének a saját maguk által megálmodott kis hajlékukban. Avagy felújítandó lakásokra szakosodott befektetőknek, akik vagy kiadni, vagy azonnal tovább értékesíteni szeretnék az ingatlant.

Még több képért és az adatlapért kattints ide, vagy a fotóra.

krisztina2.bmp

Belvárosban Budán - A macska nem eladó!

- 52 négyzetméter, 14 milliós irányáron.

- A Felhévíz városrészben átlagos 278 ezer Ft/nm árral ellentétben a lakásért, ami túlzás nélkül mondható, hogy beköltözhető állapotú, mindössze 269 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, irányárban.

- A környék kimondottan népszerű, elsősorban a fiatalok körében. Kiváló a tömegközlekedése, amint a környéki vendéglátó és szolgáltató egységek száma és színvonala is, elég csak a méltán közismert Bambi Eszpresszót említeni.

- A fenti kategóriákból szinte bárkinek optimális lehet. De a képek tanúsága szerint akár még 2 kisebb gyermekkel is lehet benne élni, vagy inkább csak eggyel, mert láthatóan költözne a jelenleg ott lakó család.

Még több képért és az adatlapért kattints ide, vagy a fotóra.

bem1.jpg

Szomszédban a Mammut

- 53 négyzetméter, 13,9 milliós kínálati áron.

- A 262 ezer forintos négyzetméterár már irányáron is kedvezőbb a környék átlagosnak mondható 292 ezer Ft/nm-es árához képest, ami azonnal segítheti a lakást "az érdemes elgondolkodni rajta" kalappa való bekerüléshez.

- A tömegközlekedés, és az elérhető szolgáltatások, kisebb túlzással élve, jobb talán nem is lehetne. A zöld, a csend, a madárcsicsergés (leszámítva a ex Moszkva, ma Széll Kálmán téri galambok magokkal való ablakba csalogatását) nem erőssége az ingatlannak. Ez azonban azok számára, akik nem kisgyermekkel keresnek új otthont, nem is biztos, hogy az első helyen szerepel a preferencialistán.

- Fiatal egyedülállók, avagy párok otthonaként, illetve bérleményként tudjuk elsősorban elképzelni az ideális hasznosítást, ám akár egy maximum 4-5 fős kisebb vállalkozás (kisebb tervezőiroda, ügyvéd, vagy egy startup cég) irodájaként is jól funkcionálhat, köszönhetően az elhelyezkedésének.

Még több képért és az adatlapért kattints ide, vagy a fotóra.

széna1.jpg

 

Érdekel, hogy milyen ajánlatokra lehet bukkani még a jelenlegi piacon? Kattints a térképre és keresgélj te is a több ezer ajánlat között!

ot_10.jpg

A felsorolásban szereplő ingatlanokat az Otthontérképen lévő kereső beállítása után, teljesen véletlenszerűen választottuk ki.

Címkék: lakás befektetés buda eladó