Országos lett az Otthontérkép!
2013.12.03. 11:24 I otthonterkep

Országos lett az Otthontérkép!

Az alábbiakban az Otthontérkép első sajtóközleményének teljes anyagát olvashatjátok.

 

OT_logó_sajtóközibe.jpgMegérkezett a legújabb és leginnovatívabb hazai lakáskereső egész országot lefedő alkalmazása.

Mától érhető el Magyarország legdinamikusabban fejlődő online lakáskeresőjének országos verziója. Az Otthontérképen Budapest után egész Magyarország területén böngészhetnek a lakáskeresők az eladásra/kiadásra kínált ingatlanok között. A fejlesztések azonban még közel sem értek véget, a következő hónapokban is egyre több újdonsággal találkozhatnak majd a felhasználók.

 

Az Otthontérkép egyik legfontosabb célja, hogy a jövőben minél több jó minőségű és valós lakáshirdetés között válogathassanak a lakáskeresők. Figyelnek az ingatlanok adatlapjának információtartalmára, illetve a sok bosszúságot okozó duplikációk kiszűrésére, vagyis az azonos lakásokat tartalmazó hirdetések egyszeri megjelenítésére. „Egy lakáshoz egy adatlap” – hangsúlyozzák az Otthontérképnél. Ugyan az Otthontérkép is rendelkezik az eddig megszokott lakáskereső oldalak ismert képességeivel, itt mindennek az alapját az a térképes nézet jelenti, amely már önmagában számtalan hasznos információt nyújt a lakáskeresők számára. Ilyen széleskörű adatbázist felhasználó, ilyen mélységű, valamint ennyire interaktív megjelenéssel rendelkező lakáskereső alkalmazás nemhogy hazánkban, hanem világviszonylatban is egyedülállónak számít.

 

Duplikációmentesség – Az összes ajánlat egy helyen

Az Otthontérképen jelenleg 30 ezer egyedi lakáshirdetés található. „Egyes lakásokhoz több hirdetés is tartozhat, amennyiben több ingatlanügynökség is kínálja azt. Ám az Otthontérkép duplikációszűrőjének hála a lakáskeresőknek nem kell kibogarászniuk a különbözőnek látszó ajánlatok közül az azonosakat, hanem elég csak végignézniük az adott ingatlanhoz tartozó ajánlatok listáját, amit a rendszer automatikusan kigyűjt és rendez.” – mondja Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője. A fejlesztők célja, hogy a földrajzi pontosság elérése mellett a lehető legjobb képekkel illusztrált hirdetések fussanak a térképen. 

Az Otthontérképen a legnagyobb hazai ingatlanközvetítő hálózatok (Duna House, CDC Ingatlan, az Openhouse) teljes kínálata mellett egyre több kisebb és nagyobb ingatlanhálózat, mint például az FHB Ingatlan, ajánlata is megtalálható.

Kattints a képre az országos térkép megnyitásáért.

 OT_kicsi.jpg



Adatlapok – Küldetésünk a minőségi hirdetés

Az Otthontérkép számára a minőséget nem pusztán a térképes felület tökéletesítése jelenti, hanem az oldalra felkerülő, eladásra kínált ingatlanhirdetéseké is. „Több eszközünkkel is arra törekszünk, hogy az egyes ingatlanok minél pontosabb elhelyezkedése mellett, a lakások adatlapján ne csak a megszokott alapadatok és fotók jelenjenek meg, hanem a környéken elérhető tömegközlekedési lehetőségek, a környező iskolák, illetve egyéb szolgáltatások is, amiknek a számát és körét folyamatosan bővítjük. Ne csak a lakást lásd, hanem a környezetét is.” – teszi hozzá az elemző.

A fejlesztők számára fontos, hogy a lakáskeresők végül a valódi ingatlanbemutatáskor ugyanazt tapasztalják, mint amit az Otthontérképen lévő hirdetésekben látnak. A jelenlegi piaci adottságok sajnos még nem ennek az elvnek kedveznek, hiszen a hirdetők egy része sok esetben próbálkozik hiányos, valótlan, vagy éppen rendkívül rossz minőségű információkkal és fotókkal megnyerni a vásárlókat. „Számunkra az egyik legfontosabb küldetés, hogy a hazai lakáshirdetési piacot a minőségi hirdetések irányába tereljük, és megszüntessük a hamis adatokat tartalmazó adatlapokat. Ennek érdekében csokorba rendezzük a duplikált hirdetéseket, külön fogjuk választani a feltöltött ingatlanokat „címpontosság” szerint, valamint a hamarosan induló "Jelentem" funkciónak köszönhetően, a lakáskeresők segíthetik majd egymást, hogy tapasztalatuk alapján mely hirdetés valós, melyik hamis, és melyik tartalmaz esetleg hibás, téves adatokat. Mindezek mellett pedig a lehetőségeinket kihasználva igyekszünk a hirdetőket a minél teljesebb adatközlésre ösztönözni.” – hangsúlyozza Ditróy.

adatlap-duplikáció.jpg



Hiteles adatok – Láss az adatok mögé

Az Otthontérkép egyik alappillére a térkép adatainak hitelessége. A pontos térképes helymeghatározáshoz a Posta hivatalos utcanév-adatbázisát használja a rendszer.  Az eladott lakások átlagos értékesítési árára vonatkozó adatok a NAV hivatalos adatbázisán keresztül, az FHB Index-től származnak. A kínálati árakat és a bérleti díjakat az adatbázisukban található több tízezer adatot alapul véve saját elemzés után határozzák meg. A zöld közterek mutatószámait a legfrissebb műholdfelvételeket elemezve állapítják meg.

 

Zakatoló fejlesztések

„Az Otthontérkép fejlesztése az országos léptékre bővüléssel közel sem ért a végéhez. Az Otthontérképet újabb hasznos térképszelvényekkel és adatokkal fejlesztjük tovább, és az elérhető ingatlanok körét is folyamatosan bővítjük. A közeljövőben foglalkozunk a magánhirdetők feltöltésének kiépítésével, illetve egy mobilalkalmazás és a vásárlási döntést segítő kalkulátorok létrehozásával is.” – mondja Ditróy Gergely a várható jövőbeli újításokról.