Miért jó egy belvárosi, főleg tetőtéri lakás?
2017.12.20. 15:08 I MeNa

Miért jó egy belvárosi, főleg tetőtéri lakás?

Minden sétatávolságra van, hangulatos a háztetők látványa, kiülhetünk a teraszra (ha van) és értékálló is a lakásunk. Csak ennyi lenne? Nem, de vegyük sorba!

Egy jó beosztású, minőségi anyagokkal épült vagy felújított belvárosi lakás manapság a jónál is jobb, kitűnő választás. Először is nem nagyon kell törődni az autóval, gyalog vagy közösségi közlekedéssel pillanatok alatt elérjük a boltokat, bankokat, szórakozó helyeket és a parkokat, múzeumokat, mozikat. Munkahelyünkre sem tart túl sokáig az utazás, minden eszköz keresztezi a belső kerületeket. 

Budapesten egyre több olyan belvárosi bérház van, amelyet teljes egészében felújítanak, nem csak a homlokzatot. A totális felfrissülés egyben modernebb belső tereket, korszerű, energiatakarékos gépészetet is jelent. A kiskörúton belül az elmúlt 3-4 évben lendült fel ismét az emeletráépítés, illetve a tetőterek hasznosítása. Egy nagyobb bérház tetején általában 15-20 lakás fér el, de sok helyütt csak 6-10. Azért ilyen kevés, mert többnyire nagyobb alapterületű (90-140 négyzetméteres) lakrészeket alakítanak ki, nem ritkán terasszal. Utóbbi a lakás meghosszabbítása, ha tetőtéri lakáshoz kapcsolódik, akkor plusz értéknövelő tényező.

Mindez mennyiért lehet a miénk? Nem feltétlenül aranyáron, de kétségtelen, hogy az elmúlt két-három évben felgyorsult az áremelkedés, s ebben a külföldiek által támasztott kereslet is erősen benne van.  

Az Otthontérkép.hu rendszeresen készít felméréseket a belvárosi kínálati árakról. A legutóbbi, idén tél elején készült összefoglaló szerint a belvárosi tetőtéri lakások négyzetméterára 550 ezer és 1,3 millió forint között mozog attól függően, hogy hol van és milyen felszereltségű, illetve felújított ingatlanról van-e szó. Terézvárosban az itt megjelölt ár sáv alsó fele jellemző, az V. kerületben viszont inkább az egymilliós érték körül alakulnak az árak, nem egy esetben egy-két százezerrel meg is haladják ezt.

2_3.png

Ilyen lesz egy saroklakás a Jókai térnél - további részletekért kattints a képre!

Az Oktogon körzetében az elmúlt évben nem indult jelentősebb tetőtéri beruházás, kivéve a Jókai térhez közel tervezett hét luxus lakást (82-138 nm) magába foglaló építkezést. A várhatóan 2018 júliusában elkészülő fejlesztés során 5 db kétszintes lakást alakítanak ki (itt mindkét szinten építenek teraszt), 2 lakás pedig egyszintes lesz, a négyzetméterárak alulról súrolják az egymillió forintot.

A Jókai tér környéke azért is jó választás, mert maga a tér is felfrissül az önkormányzat által elnyert pályázatnak köszönhetően. A tér körüli úttesteket és a járdát a térrel egy szintbe hozzák, a szobor körüli díszgyepet egy kicsit visszaszorítják, hogy nagyobb legyen a találkozási tér, lecserélik az elavult utcabútorokat, és létrehoznak egy eseményteret színpaddal.

1_3.png

Élmény lesz a terasz is - még több infóért kattints a képre!

A pesti belváros más negyedeiben szintén zajlanak különböző nagyságú felújítások. Ezekkel egy időben - részben az emelkedő árak miatt - erősen rostálódik a lakosság, illetve cserélődik is. Beköltöznek a tehetősebbek és mind több a külföldi bérlő, aki általában 2-3 évig lakik egy felújított, kényelmes, tágas otthonban. A magas bérleti díjakat fizetni nem képes vagy nem akaró réteg lassan kiszorul a belvároson kívülre, de egyre többen az eladásban is gondolkodnak, mert vagy nem tudják fenntartani az ingatlant vagy más okok miatt nem akarják megtartani, s most, magas áron eladják. 

Címkék: tetőterasz tetőtéri lakások eladó belvárosi lakások Budapest tetőtéri konyha