Így növeld a belmagasságot! Legalábbis optikailag
Home dekor
2017.01.16. 09:41 I galerika

Így növeld a belmagasságot! Legalábbis optikailag

Vannak, akik semmi pénzért nem költöznének olyan lakásba, amelynek nagy a belmagassága, míg mások bármit megadnának azért, ha magasabban lenne a mennyezetük. Míg előbbieket valószínűleg a fűtésszámla tartja vissza, addig utóbbiak inkább a függőlegesen is kihasználható tér lehetőségét látják benne.

Ám a nagy belmagasságú lakások dekorációs szempontból is megosztják a lakástulajdonosokat, míg egyesek a dekorációs lehetőségek végtelen tárházát látják benne, addig mások inkább problémaként tekintenek rá. Akit pedig lenyűgöznek a nagy belmagasságú terek, de mégsem teheti meg, hogy 2,7 méternél magasabb lakásba költözzön, annak adunk néhány ötletet.

belmagassag-novelese4.jpg

Kép forrása: jondavisfurniture.com

Helyezd minél magasabbra a függönyöket!

Ki mondta, hogy a függönyöknek csak az ablakokat kell takarnia? Helyezd a karnist közvetlenül a mennyezet alá, vagy válassz olyat, amit eleve a mennyezethez kell erősíteni. A függöny hosszúságának kiválasztásánál pedig meg se állj a padlóig!

Alacsony és magas bútorok

A belmagasság növeléséhez ülőbútorokból és kisbútorokból minél alacsonyabbakat érdemes választani, mindez azonban nem igaz a könyvespolcokra és a szekrényekre, ezekből magas, keskeny darabokat érdemes vásárolni.

Magas tükrös gardróbszekrény és alacsony kisbútorok egy XIII. kerületi lakásban

belmagassag-novelese1.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Egy régi trükk: csíkok a falon

Ahogyan az öltözködésben, úgy a lakberendezésben is igaz, hogy a vízszintes csíkok szélesítenek, míg a függőlegesek nyújtanak. Fesd csíkosra a falat, vagy ragassz fel csíkos tapétát.

Tedd magasabbra a tükröket!

Mindenki tudja, hogy a tükrök tágítják a teret, de ha egy kicsivel magasabbra helyezed őket, ez nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is igaz. De egy keskeny magas tükör is segíthet a belmagasság növelésében.

Beépített világítás

Míg egy csillár inkább csökkenti a belmagasságot, addig a mennyezetbe épített világítás növeli. Az álmennyezetbe épített világítással azonban érdemes vigyázni, az álmennyezet ugyanis megint csak csökkenti a belmagasságot, így érdemes megkeresni az egyensúlyt a kettő között.

Beépített világítás egy családi házban Dunakeszin

belmagassag-novelese3.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Díszlécek

A falak és a mennyezet mentén végigfutó díszlécek felfelé irányítják a tekintetet, így optikailag növelik a belmagasságot. A rozettákat azonban felejtsd el, ugyanis csak ott mutatnak jól, ahol tényleg nagy a belmagasság.

Díszlécek és világos mennyezet egy XIX. kerületi lakásban

belmagassag-novelese2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Szellős elrendezés és világos színek

Ha rendet teszel, és nem zsúfolod tele a szobát, attól nemcsak tágasabbnak, hanem magasabbnak is tűnik majd. Ugyanez igaz a világos színekre is, használd őket mind a burkolásnál, mind a berendezésben.

A mennyezet festése

Mindenképp válassz világosabb színt, mint a fal, magasfényű festékkel pedig tovább fokozhatod a hatást.

 

 

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban (X)

Címkék: lakberendezés festés világítás tükrök falszín függönyök mennyezet belmagasság díszléc home dekor magasfényű festék